Ostrá kritika nového systému na porovnanie cien: Je úplne zbytočný a zaplatia zaň Slováci

  • Štátny systém na porovnávanie cien v obchodoch nemá zmysel, hlásia zamestnávatelia
  • Prídu preň o peniaze aj pozíciu na trhu
Ladislav Kamenický, základné potraviny, systém na porovnávanie cien
Ilustračné foto TASR/Dano Veselský, Martin Baumann
  • Štátny systém na porovnávanie cien v obchodoch nemá zmysel, hlásia zamestnávatelia
  • Prídu preň o peniaze aj pozíciu na trhu

Slováci v januári začnú zažívať množstvo zmien, ktoré možno považovať za nepriaznivé. V rámci konsolidačného balíčka je reč o zvýšenej dani z pridanej hodnoty (DPH). Ešte na jar sa síce Robert Fico zaväzoval, že k ničomu takému nedôjde, no ako vieme, došlo.

Slováci si priplatia v podstate takmer za všetko okrem základných potravín, liekov či niektorých konkrétnych položiek. Všetko zdražie o tri percentá. Ako sme ťa ale informovali, na takzvané základné potraviny sa sadzba DPH znižuje. Patria sem niektoré konkrétne mäsá či ryby, syry alebo pečivo, no úplne pri všetkom platia jasné podmienky.

Portál oPeniazoch v tejto súvislosti upozorňuje, že štát preto pripravuje web o cenách potravín. A ten sa už tiež stretáva s tvrdou kritikou. Zamestnávatelia poukazujú na to, že celé to vlastne podporí dovozcov potravín a znevýhodní domácich producentov. Ide podľa nich o zbytočnú byrokraciu.

Ministerstvo financií tvrdí, že web má slúžiť na pomoc ľuďom. Vraj tu nájdu cenový vývoj vybraných tovarov. Štát jednoducho porovná ceny a ľudia zistia, čo a kde kúpia lacnejšie.

Keď sa na to pozrieme z pohľadu obchodníkov, ide o úplne nezmyselný systém. Zásadný nesúhlas s pripravenou novelou vyslovila podľa záznamu z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR z konca septembra napríklad Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Pripravovaný štátny systém podľa nej nakoniec podporí dovozcov potravín.

EXKLUZÍVNE: Pomohli sme v zaplavenom českom mestečku. Blato, smrad, atmosféra ako vo vojne

Zaplatia za to Slováci

V rámci Európskej únie pôjde o raritu. AZZZ upozorňuje, že vlastne systém z bežných letákov prejde do štátneho. To znamená, že sa zaplatí z daní okrem iných aj výrobcov potravín, a teda ich to na trhu znevýhodní.

„Je to nonsens z hľadiska štátnej politiky, s ktorým AZZZ SR rozhodne nemôže súhlasiť a ponúka aj nástroj na realizáciu úspor v štátnej správe v prípade stiahnutia návrhu z legislatívneho procesu, pretože náklady na pracovnú silu a softvéry tým pádom nie je potrebné realizovať,“ cituje zamestnávateľov oPeniazoch.

Zmysluplnosť systému spochybnila aj Republiková únia zamestnávateľov, pričom poukázala na to, že podobné nástroje už existujú.

Základné potraviny už poznáme. Zoznam aj s konkrétnymi podmienkami nájdeš na druhej strane

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: oPeniazoch, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá