O plochej zemi nehovorí za almužnu. Lukáš Machala môže tento rok od štátu zarobiť 68 000 eur

  • Lukáš Machala má plat na úrovni podstatne vyšších predstaviteľov
  • Jeho odmeny za pol roka dosiahli vyše 11 000 eur
Lukáš Machala plat. Šimkovičovej pravá ruka zarába obrovskú sumu
Martina Šimkovičová a Lukáš Machala TASR/Dano Veselský
  • Lukáš Machala má plat na úrovni podstatne vyšších predstaviteľov
  • Jeho odmeny za pol roka dosiahli vyše 11 000 eur

Meno Lukáš Machala sa od nástupu novej vlády spojilo s toľkými kontroverziami, že sa to až ťažko počíta. Jeho výroky o plochej zemi sa dostali aj do zahraničia. Je pravou rukou ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, v rezorte pôsobí ako generálny tajomník služobného úradu a jeho syn zatiaľ čelil obvineniu z krádeže kabelky, no vyšetrovanie zastavili pre „nepríčetnosť“. 

Na svojej pozícii si Machala príde na obnos peňazí, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani v západnej Európe. S informáciami o jeho platových podmienkach prišli Aktuality. Šimkovičovej pomocník si podľa nich zarobí v priemere viac ako 5 700 eur mesačne. Odkedy sa ujal svojej pozície, na plate a odmenách zinkasoval dovedna 42 835 eur.

Aktuality podotýkajú, že od polovice novembra do konca decembra mal základný plat spolu 6 223 eur a odmeny 780 eur. Potom prišiel rok 2024.

Machalove zárobky

Len za prvých 6 mesiacov tohto roka mal plat 24 456 eur. Okrem toho si ale podľa jeho výplatných pások vraj zaslúžil aj „odmeny za kvalitu“. Tie dosiahli 7 300 eur. A neminula ho ani jubilejná odmena 4 076 eur.

Aktuality ponúkajú aj zaujímavé porovnanie. Lukáš Machala zarobil za 7,5 mesiaca toľko, čo Slovák s priemernou mzdou zarobí za 2,5 roka. A ak sa úroveň jeho príjmu nezmení, za rok zarobí až viac než 68-tisíc eur. Tieto informácie vyplývajú priamo z ministerstva kultúry, ktoré ich muselo poskytnúť na základe infozákona.

Machala teda zarába toľko, alebo ešte viac, než štátni úradníci postavení v hierarchii ešte vyššie. Poslanci zarábajú 4 152 eur mesačne, štátni tajomníci približne 5 980 eur

Ministerstvo kultúry pripravuje „prekvapenie“

Ani takáto novinka veľmi Slovákov nepotešila. A dokonca ani samotných poslancov. Ako sme ťa už informovali, Martina Šimkovičová chce meniť štátnu hymnu. 

Projekt nazýva „veľkým prekvapením“ a dohliada naň spoločne s Machalom. Politici pre Startitup tento celý nápad opísali ako úlet a čosi nedôstojné. Za vylepšenou verziou má stáť Oskar Rósza.

Samotný umelec pritom potvrdil, že na hymne pracuje, no vlastne nejde o žiadnu novinku. Pripravuje ju od roku 2011 a má ísť o malý darček pre Slovensko, ktorý by nerád znehodnotil ešte pred výsledkom, hovorí.

GALÉRIA: Protest na podporu kultúrneho štrajku

Nedôstojné

Startitup sa na celú záležitosť pýtal poslancov v parlamente. Podľa Simony Petrík z PS ide o pokračovanie ministerkinho doterajšieho konania.

„Je to nedôstojné. Nerozumiem, z akého dôvodu by sme mali meniť štátnu hymnu,“ uviedla poslankyňa s dôvetkom, že na to nevidí žiaden dôvod. „Mám pocit, že ani ona dôvod jasne nepovedala,“ dodala.

Podobne to vidí aj Mária Kolíková z SaS, ktorá poznamenala, že by sa ministerka mala radšej venovať riadnemu fungovaniu fondov na podporu umenia.

Šimkovičovej kolega z SNS Roman Michelko ale tvrdí, že hymna sa vlastne meniť nebude. Pôjde vraj len o jedno z aranžmán. Celé exkluzívne reakcie nájdeš na tomto odkaze.

Zdroje: Aktuality, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá