Obľúbený nápoj svetového giganta sťahujú z trhu neďaleko Bratislavy: Kúsok kovu môže obsahovať až 28 miliónov fliaš

  • Sladený nápoj v Rakúsku sťahujú z trhu
  • Dôvodom je jej obsah
  • Jej konzumácia môže byť nebezpečná
Na snímke muž v obchode a chladnička s nápojmi.
Ilustračné foto Canva
  • Sladený nápoj v Rakúsku sťahujú z trhu
  • Dôvodom je jej obsah
  • Jej konzumácia môže byť nebezpečná

Nie je zdravý a preháňať by sa to s ním nemalo, ale tento sladučký hriech si pravdepodobne raz za čas dopraješ aj ty. Je reč o nápojoch značky Coca-Cola, ktoré si môžeš kúpiť na Slovensku snáď všade. Avšak kúsok od Bratislavy to tak už byť nemusí. Naši západní susedia majú totiž problém. V niektorých fľašiach sa majú nachádzať nebezpečné kúsky kovu, píše TASR.

Najväčšie stiahnutie za 25 rokov

V dôsledku možného nebezpečenstva pristúpili v Rakúsku ku bezprecedentnému kroku. Sťahujú z predaja až 28 miliónov fliaš Coca-Coly. Technická porucha pri výrobe donútila spoločnosť, celým názvom Coca-Cola HBC Austria, pristúpiť k najväčšiemu stiahnutiu nápojov za posledných 25 rokov.

Z rakúskeho trhu musí stiahnuť až 28 miliónov pollitrových fliaš obľúbených značiek ako Coca-Cola, Fanta, Sprite a Mezzo Mix. Spotrebitelia by mali venovať pozornosť najmä fľašiam s dátumom minimálnej trvanlivosti od 4. februára do 12. apríla 2025. Nie všetky produkty sa však dostali k zákazníkom – časť sa stále nachádza v skladoch spoločnosti a v obchodných priestoroch.

Ostatné výrobky, balenia a značky zostávajú v predaji bez akýchkoľvek obmedzení. Za rozsiahlym sťahovaním stojí poškodený filter vo výrobnej linke. Spoločnosť informovala, že sa nedá vylúčiť, že veľmi malý počet pollitrových PET fliaš môže v dôsledku technickej chyby počas výroby obsahovať malé kúsky kovu, stojí v stanovusku. Z tohto dôvodu Coca-Cola HBC Austria vyzýva zákazníkov, aby sa radšej vyhli konzumácii vymenovaných nápojov. Ak máš v pláne cestu do neďalekej Viedne, Colu si teda radšej nekupuj.

Dopad na planétu

Rovnako ako odborníci, na pitie sladeného nápoja tmavej farby upozorňuje aj Greenpeace. Nejde len o to, že je v nej nadmerný obsah cukru, čo môže ničiť tvoje zuby či prispievať k nadváhe, ale škodlivá je aj pre planétu. Nejde o Coca-Colu samotnú, skôr o fľaše, v ktorých je predávaná. 

Ekologickí aktivisti spoločnosti vyčítajú, že prezentujú vzhľad, dobré vzťahy s verejnosťou, aby ľudí presvedčili, že ich produkt je bezpečný, čistý a sterilný. „Rovnako ako samotná Cola, pravda je taká, že plast nie je vôbec zdravý. V skutočnosti predstavuje zákerný smrad globálneho plastového znečistenia, najmä s jeho prepojením na fosílne palivá. Plastové znečistenie vrátane plastových fliaš na jedno použitie zasiahlo každú časť ľudskej skúsenosti s ničivými dopadmi. Svet zúfalo potrebuje zmenu, potrebuje riešenia na ukončenie veku plastov,“ nešetrili kritikou.

Plastové znečistenie podľa Greenpeace dusí planétu a zabíja divokú prírodu. S vážnymi vplyvmi na morský život, ekosystémy a ľudské zdravie je hlavným prispievateľom k tejto kríze najhorší svetový znečisťovateľ plastov – Coca-Cola. „Znečisťovateľ si v následných celosvetových auditoch značky vyslúžil pochybný titul najväčšieho producenta plastov na svete,“ uzavreli.

Tržby spoločnosti sú nad očakávania

Agentúra minulý mesiac informovala, že aj napriek zvyšovaniu cien a miernemu poklesu predaja, prekonala Coca-Cola v treťom kvartáli očakávania analytikov. Americký nápojový gigant síce zaznamenal približne 8-percentný pokles zisku aj tržieb, no výsledky boli lepšie než predpovede trhu.

Spoločnosť od júla do septembra zdvihla ceny svojich produktov o 10 percent, čo sa prejavilo na jednopercentnom poklese objemu predaja. Zdražovanie pritom nie je ničím novým – firma kontinuálne zvyšuje ceny v každom kvartáli už od konca roka 2020.

Tržby v treťom štvrťroku dosiahli 11,9 miliardy dolárov, čo predstavuje medziročný pokles o necelé percento. Napriek poklesu to bolo stále viac než očakávaných 11,6 miliardy dolárov, ktoré predpovedali analytici. V sledovanom období dosiahol čistý zisk spoločnosti 2,85 miliardy dolárov, čo znamená medziročný pokles o 7,8 percenta.

Po očistení od jednorazových položiek firma vykázala upravený zisk 3,35 miliardy dolárov, respektíve 77 centov na akciu. Aj v tomto prípade prekonala očakávania analytikov, ktorí predpovedali zisk 75 centov na akciu.

Zdroje: TASR, Greenpeace

Najnovšie videá

Trendové videá