Polárna žiara na Slovensku: Meteorologické predpovede na ďalších 48 hodín sú veľkolepé

  • Na Slovensku bude možné opäť vidieť polárnu žiaru
  • Ak si milovník nočnej oblohy, buď v strehu
polárna žiara
Ilustračná fotografia TASR/Jaroslav Novák
  • Na Slovensku bude možné opäť vidieť polárnu žiaru
  • Ak si milovník nočnej oblohy, buď v strehu

Milovníci nočnej oblohy, buďte v pozore. Nad Slovenskom sa môže opäť objaviť krásna polárna žiara. Ako píše portál iMeteo.sk, polárnu žiaru je možné vidieť v dôsledku ďalšej slnečnej erupcie, ktorá nastala v priebehu včerajška. Výron koronálnej hmoty, ktorý pochádza z erupcie, môže byť opäť zachytený aj u nás.

Vo včerajších ranných hodinách došlo v oblasti slnečných škvŕn, nazývaných aj AR386, k silnej erupcii triedy X3.3. Vďaka tejto udalosti sa nad našou planétou môže objaviť vesmírne divadlo, ktoré sme už počas uplynulých mesiacov mohli sledovať.

Polárna žiara na Slovensku 

Slnečný výbuch triedy X3.3 sa nachádza v blízkosti juhovýchodnej okrajovej škvrny. Avšak výsledný výron koronálnej hmoty je dostatočne široký na to, aby obsahoval aj zložku, ktorá smeruje k Zemi.

Ak sa informácie naozaj potvrdia, tak v priebehu 48 hodín môže dôjsť k pomerne silnej geomagnetickej búrke G2 a G3, vďaka ktorej by mohlo dôjsť k polárnej žiare aj u nás na Slovensku. Ak sa tak stane, tak šanca na pozorovanie je naozaj vysoká, informuje portál iMeteo.sk.

Ako sme už spomínali v našom staršom článku, predpoveď počasia na najbližšie obdobie je stabilná, čo vytvára priaznivé podmienky pre pozorovanie tohto divadla na nočnej oblohe. Pekné počasie by malo byť hlavne počas víkendu 25. októbra až 26. októbra 2024, kedy sa bude meniť aj čas z letného na zimný.

Toto stabilné počasie mnohým ľudom pripomína babie leto. Nie je to však tak. Klimatické podmienky nespĺňajú všetky potrebné kritériá pre tento jav. 

V uplynulých mesiacoch nad naším územím bolo možné pozorovať polárnu žiaru. Už aj počas októbra bola slnečná erupcia, ktorá priniesla nad naše územie tento úkaz. Avšak ako sme ti už spomínali, v tomto období ju nebolo možné vidieť, pretože podmienky neboli vyhovujúce. Hustá oblačnosť prekryla oblohu a nebeské divadlo v podobe žiary sa nám neukázalo. 

Prečo je možné častejšie pozorovať polárnu žiaru?

Polárnu žiaru bolo možné donedávna sledovať len v blízkosti polárnych oblastí. Medzi ne sa radia: Aljaška, Škandinávia či Kanada. V súčasnosti sa objavuje už aj u nás. Tento jav je spôsobený vyššou slnečnou aktivitou. Konkrétne ide o geomagnetické búrky a koronárne výrony hmoty (CME), informuje iMeteo.sk

Hlavným dôvodom tohto javu je zvýšená aktivita. Slnko momentálne prechádza 11-ročným cyklom, v ktorom sa striedajú minimálne a maximálne aktivity. Práve teraz sa nachádzame v období rastúcej slnečnej aktivity, ktorá má mať svoj vrchol okolo rokov 2024 až 2025.

V dôsledku pribúdajúcich slnečných škvŕn a častejších výbuchov na povrchu Slnka dochádza k intenzívnejším výronom hmoty. Výbuch uvoľní veľkú časť nabitých častíc, ktoré zasiahnu zemskú magnetosféru, čím sa spôsobí geomagnetická búrka.

Zdroje: iMeteo.sk, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá