Milovaná destinácia Slovákov zvýši vstupný poplatok. Po novom zaplatíš dvojnásobne, dá sa tomu však vyhnúť

  • Turisti v Benátkach si priplatia
  • Týka sa to vstupného poplatku pre jednodňových turistov
Benátky taliansko
Unsplash/Angelo Casto
  • Turisti v Benátkach si priplatia
  • Týka sa to vstupného poplatku pre jednodňových turistov

Benátky patria k najnavštevovanejším mestám sveta a sú samozrejme obľúbenou destináciou (nielen) Slovákov. Po novom si turisti za návštevu jedného z najromantickejších miest sveta priplatia. 

Turisti, ktorí prídu do Benátok len na jeden deň, budú musieť od budúcej sezóny zaplatiť vstupný poplatok vo výške dvojnásobku sumy, ktorá bola stanovená počas skúšobného obdobia, píše TASR.

Poplatok 10 eur

Od polovice apríla tak bude vstupný poplatok pre jednodňových návštevníkov 10 eur. Túto informáciu vo štvrtok zverejnila agentúra DPA, s odvolaním sa na aktuálne vyjadrenia mestských predstaviteľov.

Zvýšený poplatok by mal byť v platnosti do konca júla. V apríli tohto roka sa Benátky stali prvým mestom na svete, ktoré zaviedlo vstupný poplatok pre jednodňových turistov.

Pôvodná výška poplatku bola 5 eur a vyberal sa v čase od 8:30 do 16:00 hod. Počas testovacieho obdobia prispelo približne 485 000 turistov do mestskej pokladnice sumou okolo 2,4 milióna eur.

Jednodňoví turisti, ktorí si vstup do mesta zarezervujú viac ako tri dni vopred, budú aj naďalej platiť pôvodný poplatok vo výške 5 eur.

Tým, ktorí poplatok neuhradia, by mohla hroziť pokuta až do výšky 300 eur, aj keď mesto počas skúšobného obdobia túto sankciu neuplatňovalo. Vedenie mesta plánuje príjmy zo vstupného poplatku využiť na opravy kanálov, ciest a budov.

Benátky
zdroj: Pixabay - Bru-nO

Boj s masovým turizmom

Prečo vlastne obľúbené talianske mesto pristúpilo k zavádzaniu poplatku pre jednodňových turistov? Podľa France 24 benátske úrady roky diskutovali o tom, ako najlepšie regulovať milióny návštevníkov túžiacich vidieť svetoznáme pamiatky, ako sú Námestie svätého Marka, most Rialto a nespočetné malebné kanály mesta, avšak bez prijatia konkrétnych opatrení, informovali sme o tom v tomto článku ešte minulý rok.

Plán zavedenia predaja vstupeniek bol viackrát odložený kvôli obavám, že by mohol výrazne znížiť príjmy z turizmu a obmedziť slobodu pohybu návštevníkov.

„Vstupný poplatok je určený na obmedzenie denných výletov s rýchlym príchodom a odchodom tým, že pozve výletníkov, aby si vybrali alternatívne dátumy. Cieľom je dosiahnuť novú rovnováhu medzi obyvateľmi, užívateľmi mesta a návštevníkmi Starého mesta, ktorí chcú zažiť pozitívne emócie v lokalite svetového dedičstva UNESCO,“ píše sa vo vyhlásení benátskej radnice.

„Toto nie je revolúcia, ale prvý krok na ceste k regulácii prístupu jednodňových výletníkov – experiment, ktorého cieľom je zlepšiť obývateľnosť mesta, toho, kto tu žije a pracuje. Benátky sú prvým mestom na svete, ktoré sa vydalo na túto cestu, ktorá by sa mohla stať príkladom pre ďalšie krehké mestá, ktoré treba zachovať,“ vyhlásil pred časom starosta Benátok Luigi Brugnaro, na zasadnutí radnice.

Zároveň upozornil, že v budúcnosti môžu nastať „problémy“ so zavedeným systémom. „Rozpätie chýb je široké, ale sme pripravení urobiť zmeny potrebné na zlepšenie postupu.“

Brugnaro zároveň uviedol, že výnosy z poplatku budú použité na zlepšenie komunikácie s turistami, aby sa správali zodpovednejšie a aby ich pobyt v meste bol príjemnejší.

Dovolenka na Malte

Zdroje: TASR, France 24, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá