Šimkovičová zmení jedálne lístky v reštauráciách. Cudzie slová budú eliminované

  • Ministerka Šimkovičová pridala príspevok na platformu Telegram
  • Chce obmedziť používanie cudzích slov
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na tlačovej konferencii za mikrofónom.
Ministerka kultúry TASR/Pavol Zachar
  • Ministerka Šimkovičová pridala príspevok na platformu Telegram
  • Chce obmedziť používanie cudzích slov

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na svoj profil na portáli Telegram pridala príspevok, v ktorom opisuje svoje nové návrhy.

Tvrdí, že sa šíri veľké množstvo nepravdivých informácií, ktoré súvisia s pripravovanou novelou zákona o štátnom jazyku. „Tvrdenie, že na základe novely môže niekto dostať pokutu aj za gramatické chyby, ktoré napíše napríklad na sociálnej sieti, je zavádzajúce,“ napísala v príspevku ministerka. 

Pokuty, o ktorých sa píše v novele zákona, sa budú týkať fyzických osôb, podnikateľov či právnických osôb. Píše, že táto novela by mala upevniť postavenie ministerstva kultúry ako správneho orgánu.

Ministerka chce zmeniť používanie cudzích slov

Ako informuje aj na svojom profile, novela by mala obnášať aj elimináciu cudzích výrazov. Tieto slová prenikajú do úradného verejného styku, aj napriek tomu, že v slovenskom jazyku máme pre ne vhodný ekvivalent.

Medzi takéto slová môžeme zaradiť napríklad cash, jobs a podobne.

Taktiež upozorňuje, že v poriadku nie sú ani slová v jedálnych lístkoch v reštauráciách. V niektorých prípadoch sa neuvádzajú v slovenskom jazyku. Myslí si, že to v konečnom dôsledku bude odrádzať zákazníkov, ktorí nevyužijú ich služby. 

„Toto sú len príklady zmien zákona, ktoré, ako verím, nebudú opäť vytrhnuté z kontextu. Novela nie je namierená proti národnostným menšinám, jej primárnou úlohou je chrániť náš štátny jazyk ako základný prvok nehmotného kultúrneho dedičstva a jednotný prostriedok dorozumievania sa medzi občanmi Slovenskej republiky,“ uviedla Šimkovičová na svojom profile. 

Nová verzia hymny

Ako sme ťa už informovali v našom staršom článku, ministerka kultúry sa na svojom profile ohradila voči kritike nového návrhu štátnej hymny. „Je zarážajúce, ako aj tá najkrajšia a najvznešenejšia myšlienka dokáže rozpútať vojnu. Naše médiá opäť ukázali, za koho kopú. Slovensko to iste nie je,“ opisuje.

Na ministerstve kultúry sa rozhodli spustiť nový projekt, ktorý má upraviť hudobné aranžmán štátnej hymny. Zhostil sa toho slovenský skladateľ, dirigent a producent, Oskar Rózsa. Zmena obnáša nepatrné tempo hudby s dôrazom na šírku melódie.

„Aranžmán je monumentálny, rigorózny a majestátny. Hovoríme o obrovskom symfonickom orchestri so 120 členmi a miešanom zbore zloženom z troch telies, kde je dokopy 130 členov. V závere sú dve prekvapenia. Teší ma, že súčasné vedenie, ako aj vedenie Slovenskej filharmónie mi dalo dôveru v realizáciu. Zatiaľ som s výsledkom nahrávky, kde sa potvrdila kvalita mojej inštrumentácie, nadmieru spokojný. Pevne verím, že výsledok bude obohacujúci,“ informoval skladateľ Rózsa.

Zdroje: Telegram , Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá