MIMORIADNE: Izrael spustil odvetu voči Iránu (FOTO)

  • Izrael údajne zaútočil na Irán
  • V západnom Teheráne boli hlásené explózie v blízkosti Revolučných gárd
Nový projekt (5)
X/Clash Report, X/manniefabian
  • Izrael údajne zaútočil na Irán
  • V západnom Teheráne boli hlásené explózie v blízkosti Revolučných gárd

Izrael údajne zahájil útok proti Iránu, informovala Fox News. Podľa správy z Fars News Agency, prepojenej s iránskou vládou, boli v hlavnom meste Teherán počuť mohutné explózie.

Ako informuje New York Times, obyvatelia mesta potvrdili, že výbuchy zazneli zo západnej časti Teheránu, kde sa nachádza hlavné veliteľstvo Revolučných gárd, iránskej elitnej vojenskej jednotky. Medzi svedkami týchto udalostí sú aj viacerí iránski novinári, ktorí hlásili podobné informácie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

Vyjadrenie izraelskej armády

Podľa izraelských ozbrojených síl (IDF) ide o odpoveď na „mesiace trvajúce útoky zo strany iránskeho režimu a jeho spojencov proti Izraelu.“

IDF potvrdili, že v súčasnosti uskutočňujú presné údery na vojenské ciele v Iráne. „Od 7. októbra Irán a jeho spojenci údajne útočia na Izrael na siedmich rôznych frontoch, vrátane priamych útokov z iránskeho územia,“ uviedla armáda.

Izrael zdôraznil, že ako „suverénny štát má právo a povinnosť sa brániť a že všetky jeho obranné aj útočné kapacity sú plne mobilizované.“

Odveta Izraela proti Iránu

Ako zareaguje Irán?

Ako ďalej informuje dobre informovaný reporter z amerického Axiosu Barak Ravid, americké a izraelské úrady predpokladajú, že Irán bude reagovať vojensky, ale dúfajú, že odpoveď bude obmedzená a umožní prerušiť súčasný cyklus odvetných útokov.

Administratíva prezidenta Bidena je znepokojená možnosťou, že výraznejšia iránska reakcia by mohla viesť k úplnej vojne medzi Izraelom a Iránom.

V posledných týždňoch pred možným izraelským útokom USA posilnili svoje vojenské sily v regióne s cieľom odradiť Irán od odvety a pomôcť Izraelu chrániť sa pred ďalšími iránskymi raketovými útokmi.

Ako sme ťa informovali v tomto článku, prezident Biden spolu s ministrom obrany Lloydom Austinom rozhodli o nasadení obranného systému THAAD v Izraeli, ktorý bude obsluhovaný americkými vojakmi.

To znamená, že americkí vojaci by sa potenciálne mohli zapojiť do bojov medzi Izraelom a Iránom priamo na izraelskej pôde.

Táto eskalácia napätia medzi Iránom a Izraelom môže viesť k vážnym dôsledkom pre celý región, pričom konkrétne detaily o škodách a ďalšom vývoji konfliktu sa ešte očakávajú.

Útoky boli ohlásene aj v Bejrúte

Izraelské vzdušné sily v posledných hodinách zasiahli južnú časť Bejrútu, konkrétne štvrť Hárit Hrajk. Podľa dostupných správ bol útok súčasťou širšej vojenskej operácie, informuje denník SME.

Izraelská armáda varovala miestnych obyvateľov o nadchádzajúcom útoku a poskytla im 45 minút na evakuáciu, zatiaľ nie sú známe žiadne informácie o obetiach tohto náletu.

Podobné údery nie sú v tejto oblasti ničím výnimočné. Izrael už dlhodobo vykonáva nálety na južné predmestie Bejrútu, ktoré je považované za pevnosť militantného šiitského hnutia H*zballáh.

Dahíja, rozsiahla oblasť v tejto časti mesta, je často hlavným cieľom týchto vojenských operácií. Izraelské útoky na túto lokalitu sú vnímané ako súčasť boja proti prítomnosti H*zballáhu, ktorý Izrael považuje za priamu hrozbu.

Správu budeme aktualizovať…

Zdroje: New York Times, X, Axios, SME

Najnovšie videá

Trendové videá