Danko chce na Slovensku olympijské hry. Za 31 miliónov plánuje postaviť novú arénu 21. storočia

  • Minister dopravy prišiel s novým projektom olympijskej arény
  • Danko chce pomáhať s organizovaním olympijských hier
Danko - za krokmi šimkovičovej stojím
Ilustračná fotografia TASR/Martin Baumann
  • Minister dopravy prišiel s novým projektom olympijskej arény
  • Danko chce pomáhať s organizovaním olympijských hier

V sobotu (26. októbra) predstavil predseda SNS Andrej Danko spolu s ministrom cestovného ruchu a športu Dušanom Keketim (nominant SNS) nový projekt olympijskej arény v Šamoríne. Stáť bude spolu 31 miliónov eur. Štát má pritom podporiť projekt vo výške 20 miliónov a investor prispeje zvyšných 11.

Projekt výstavby je v súčasnosti vo fáze stavebného povolenia a bude predložený na jedno z najbližších rokovaní vlády. Olympijská aréna s 5-tisíc divákmi s rozlohou 4 480 metrov štvorcových by mala slúžiť 15 športom. 

Danko uviedol, že by Slovensko mohlo Maďarsku pomáhať spoluorganizovať letné olympijské hry. „Štát urobí všetko pre to, aby sme aj v časoch ťažkej konsolidácie prispeli na výsledky športovcov. (…) Peniaze v športe sa nestratia,“ povedal Danko.

Investície v čase konsolidácie

Danko na tlačovej konferencii opakovane hovoril o plánoch aj napriek konsolidácii verejných financií. Vláda v rámci nej napríklad zvyšuje DPH na 23 percent či zavádza daň z finančných transakcií. Podľa Danka ale výstavba novej haly či pomáhanie Maďarsku pri organizovaní olympijských hier nijako financie neohrozuje. Naopak, investície majú pomôcť.

Na úvod zároveň vyčíslil, že do Fondu na podporu športu pôjde každoročne 60 miliónov eur. Zákon je v súčasnosti v parlamente a podľa Danka nie je problém, aby prešiel. Na základe neho by futbalový zväz dostal 9 miliónov eur, hokejový 6 miliónov eur.

„Som presvedčený, že tieto financie v ďalšom členení pre samosprávu, VÚC a aj športové zväzy pomôžu pri dobudovaní športovej infraštruktúry tak, aby aj v čase konsolidácie štát investoval,“ povedal Danko.

Konzultácie s Maďarskom

Slovenská republika má možnosť začať konzultácie s Maďarskom ohľadom pomoci s organizovaním olympijských hier. Na Slovensku sú športoviská, o ktoré by malo Maďarsko potenciálne záujem. „Bavíme sa niečo v horizonte 2036 – 2040. Slovenská republika sa prihlási k myšlienke, že pokiaľ by bola nádej na organizovanie olympijských hier v našich zemepisných šírkach, tak by to mala byť olympiáda, ktorá bude vychádzať z aktuálnych živých športovísk,“ vyjadril sa Danko.

Spomína pritom športový areál X-bionic® sphere v Šamoríne, jazdecký areál Slovakia Ring, futbalové štadióny Slovan či Košice. Nie sú vylúčené aj výstavby iných športovísk, ktoré do konceptu môžu zapadnúť. Pokiaľ ide o novú olympijskú arénu, má byť v centre X-bionic® sphere. Bude mať hlavnú a dve vedľajšie plochy.

Olympijská aréna by bola pod správou Slovenského olympijského a športového výboru. Danko sa 20. novembra stretne v Budapešti s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarskej republiky Petrom Szijjártóm. Okrem toho sa plánuje stretnúť aj s predsedom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom.

„Nepochybujem o tom, že aj vzhľadom na dobré vzťahy s Viktorom Orbánom či už z pozície mojej, ale aj predsedu vlády, nájdeme pochopenie aj u maďarského premiéra, ktorý túto myšlienku podporí,“ skonštatoval Danko.

Tlačovou konferenciou sa chcel vyhnúť šíreniu dezinformácií ohľadom spoluorganizovania olympijských hier. „Toto nie je žiadna šialená myšlienka (…). Je to veľmi zaujímavá myšlienka, ale my neskončíme len pri tejto veľkej veci. S maďarskými partnermi na každej úrovni, sa bavíme aj o iných športových podujatiach, ktoré môže Slovensko organizovať,“ dodal Danko.

Zdroj: TB Andreja Danka a Dušana Keketiho

Najnovšie videá

Trendové videá