6 litrov vody denne a tisícročný pokrm. Víťazný plán, ktorý Andyho Murrayho priviedol k tenisovej sláve

  • Bývalá svetová tenisová jednotka postavial svoj úspech aj na precíznom stravovacom režime
  • Stačil na to denný príjem 6000 kalórií
Murray, tenista
Ilustračné foto TASR/Tom Weller/dpa
  • Bývalá svetová tenisová jednotka postavial svoj úspech aj na precíznom stravovacom režime
  • Stačil na to denný príjem 6000 kalórií

Každý vrcholový športovec vie, že za úspechom nestojí len tvrdý tréning, ale aj správna výživa. Bývalá svetová tenisová jednotka, Andy Murray, to doviedla takmer k dokonalosti. Jeho denný príjem kalórií dosahoval neuveriteľných 6000 kalórií, uvádza Daily Express.

Pozrime sa bližšie na to, ako vyzerala strava muža, ktorý dvakrát ovládol najslávnejší tenisový turnaj sveta.

Šesť jedál denne a záľuba v suši

„Suši bolo vždy mojou srdcovou záležitosťou. Dokázal som zjesť aj 50 kúskov na jedno posedenie,“ prezradil škótsky tenista.

Jeho tím dokonca zabezpečoval, aby mal počas turnajov vždy nablízku kvalitnú suši reštauráciu. Vo Wimbledone to dotiahol ešte ďalej – suši mal pripravené v špeciálnom chladiacom boxe, aby ho mohol konzumovať ihneď po zápase.

Na bežných turnajoch mal Murray svoj rituál – dve krabice suši hneď po odohraní zápasu a tretiu po tlačovej konferencii.

„Ryby boli základom mojej stravy. Poskytovali mi potrebné živiny a pritom ma nezaťažovali,“ vysvetľuje bývalý svetový hráč číslo jeden.

Raňajky šampióna

Murrayho deň začínal vydatnými raňajkami. Jeho tanier typicky obsahoval ovocie, bagel, jogurt a proteínový nápoj alebo smoothie. V neskoršej fáze kariéry si zvykol dopriať aj kávu s prídavkom kolagénu.

„Pred zápasom som sa sústredil hlavne na príjem bielkovín a sacharidov,“ hovorí Murray. „Zvyčajne to boli cestoviny alebo ryža s kuracími prsami. Ak som potreboval rýchlu energiu, siahol som po banáne.“

Pitný režim ako základ

Hydratácia zohrávala v Murrayho stravovaní kľúčovú úlohu. Denne vypil až šesť litrov tekutín, pričom počas zápasov kombinoval vodu s elektrolytmi pre optimálny výkon.

Po ukončení aktívnej kariéry v auguste 2023 zaznamenal Murray výraznú zmenu.

„Za päť týždňov som schudol približne 5 kilogramov. Je to najviac, čo som kedy stratil za tak krátky čas,“ priznal tenista na BMW PGA Celebrity Pro-Am turnaji.

„Už nemám takú chuť do jedla, pretože nevydávam toľko energie. Športové nápoje plné kalórií som vymenil za vodu a kávu. Je to veľká zmena, očakával som skôr opak,“ dodáva dvojnásobný olympijský víťaz.

Cesta k tenisovému Olympu

Murray sa stal profesionálnym tenistom v roku 2005 a jeho kariéra bola plná pozoruhodných úspechov. Zlomový moment prišiel v roku 2012, keď získal zlatú olympijskú medailu v Londýne a svoj prvý grandslamový titul na US Open. O rok neskôr sa stal prvým britským víťazom Wimbledonu v mužskej dvojhre od roku 1936.

„Strava a výživa zohrali v mojich úspechoch kľúčovú úlohu. Bez správneho stravovania by som nikdy nedosiahol takú fyzickú a mentálnu pripravenosť, akú som potreboval pre vrcholový tenis.“

Aj v období, keď už jeho kariéra spomaľovala, Murray stále konzumoval minimálne 4000 kalórií denne. Jeho tím dbal na to, aby každé jedlo obsahovalo správny pomer živín.

„Nikdy to nebolo len o množstve kalórií. Išlo o správne načasovanie a vyváženosť stravy.“

Po každom zápase bola regenerácia kľúčová. „Prvých 30 minút po výkone je najdôležitejších pre doplnenie živín. Preto som vždy mal pripravené suši alebo iné jedlo bohaté na proteíny ihneď po dokončení zápasu.“

Osobný život a zmeny

Murray, narodený 15. mája 1987 v škótskom Glasgowe, je ženatý s Kim Searsovou a je otcom štyroch detí. Jeho prístup k stravovaniu sa menil aj s ohľadom na rodinný život.

„Keď máte deti, uvedomíte si, že je dôležité ísť príkladom aj v stravovaní,“ priznáva tenista.

Jeho stravovací režim sa stal vzorom pre mnohých mladých tenistov. „Dnešní hráči chápu, že profesionálny tenis nie je len o tréningu na kurte. Je to komplexný životný štýl, kde každý detail, vrátane stravy, zohráva kľúčovú úlohu.“

Zdroje: Biography, Daily Express

Najnovšie videá

Trendové videá