Revolučný objav vedcov: Frekventovaný nápoj štartuje chudnutie, záleží na génoch
- Vedci odhalili spojenie medzi kofeínom a chudnutím
- Niektorým ľuďom však prospieva oveľa viac ako ostatným
- Vedci odhalili spojenie medzi kofeínom a chudnutím
- Niektorým ľuďom však prospieva oveľa viac ako ostatným
Ľudia na celom svete si denne doprajú kofeín, či už v podobe kávy, čaju alebo nealkoholického nápoja, aby načerpali energiu do nového dňa. Vedecký svet sa však na kofeín pozerá ešte hlbšie – skúma, ako ovplyvňuje naše zdravie a čo sa odohráva v tele, keď ho prijímame.
Nedávny výskum sa zameral na gény, ktoré riadia metabolizmus kofeínu, aby odhalil, ako súvisí s množstvom telesného tuku, cukrovkou 2. typu a zdravím srdca.
Kofeín a jeho vplyv na telesný tuk
Ako uvádza Science Alert, kofeín sa metabolizuje v pečeni prostredníctvom génov CYP1A2 a AHR, ktoré majú rôzne varianty. Osoby s génovými variantmi spojenými s pomalšou metabolizáciou majú vo svojom tele vyššie hladiny kofeínu, aj keď konzumujú menej kofeínových nápojov.
„Geneticky vyššie koncentrácie kofeínu v plazme boli spojené s nižším BMI a hmotnosťou celkového telesného tuku,“ uviedli vedci.
Vedci z Imperial College London a ďalších inštitúcií použili tzv. Mendelovu randomizáciu, ktorá využíva genetické variácie k vyhodnoteniu vplyvu kofeínu na index telesnej hmotnosti (BMI) a riziko cukrovky. Vďaka tomu dokázali izolovať samotný účinok kofeínu od ostatných zložiek v kofeínových nápojoch, čím poskytli jasnejší obraz o jeho priamom vplyve na telo.
Výsledky ukázali, že geneticky podmienené vyššie hladiny kofeínu súvisia s nižším množstvom telesného tuku. Takmer polovica pozitívneho vplyvu na zníženie rizika cukrovky (43 %) je výsledkom poklesu hmotnosti, čo naznačuje, že kofeín ovplyvňuje nielen metabolizmus, ale aj telesný tuk – kľúčový faktor pri vzniku cukrovky 2. typu.
Kofeín a riziko cukrovky 2. typu
Ako uvádza New Atlas, v priemernej šálke kávy sa nachádza 70 až 150 mg kofeínu, čo je množstvo, ktoré môže mať ochranný efekt na zdravie srdca a metabolizmus. Podľa odborníkov, ktorí analyzovali údaje z genetických štúdií, sa ukázalo, že geneticky vyššie hladiny kofeínu v krvi znižujú riziko cukrovky 2. typu bez toho, aby zvyšovali riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako sú ischemická choroba srdca, arytmia či mŕtvica.
Odborníci však zdôrazňujú, že je potrebné venovať pozornosť limitáciám štúdie. Výsledky môžu byť obmedzené tým, že zahŕňali iba ľudí európskeho pôvodu, a preto nemusia byť plne aplikovateľné na iné etnické skupiny. Ďalej sa ukazuje, že zatiaľ čo kofeín má svoje prínosy, môže sa prejaviť len u tých, ktorí majú špecifické genetické varianty pre pomalšiu metabolizáciu kofeínu.
Vedci teda navrhujú, aby sa uskutočnili ďalšie klinické štúdie, ktoré by potvrdili, či nápoje s nízkym obsahom kalórií obsahujúce kofeín môžu pomôcť pri prevencii obezity a cukrovky 2. typu. V budúcnosti by mohli slúžiť ako doplnok zdravého životného štýlu, určený na zníženie telesnej hmotnosti a rizika metabolických ochorení.
„Vzhľadom na rozsiahly príjem kofeínu na celom svete by aj jeho malé metabolické účinky mohli mať dôležité zdravotné dôsledky,“ napísali vedci.
Zdroje: Science Alert, New Atlas