Ješ pravidelne? Ak nie, môžeš si veľmi uškodiť: Strata energie či zlý metabolizmus sú jasným signálom
- Nepravidelná konzumácia môže ovplyvniť zdravé fungovanie organizmu
- Medzi hlavné príčiny, prečo človek vynecháva jedlo, patrí stres
- Nepravidelná konzumácia môže ovplyvniť zdravé fungovanie organizmu
- Medzi hlavné príčiny, prečo človek vynecháva jedlo, patrí stres
Často sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Poskytujú nášmu telu dávku energie a pripravujú nás na výzvy nadchádzajúceho dňa. Stáva sa však, že mnoho ľudí vynecháva toto jedlo. No nejde však iba o prvé jedlo dňa.
Vynechávanie jedla je čoraz väčším problémom. Dôvody môžu byť rôzne. Napríklad hektický životný štýl, chudnutie či nedostatok času. Hoci sa spočiatku zdá, že ide o nevinnú vec, v konečnom dôsledku to môže mať vážny dopad na ľudský organizmus. Telo potrebuje pravidelný prísun živín.
Ako uvádza aj portál healthshots.com, keď človek vynechá jedlo, pripraví svoje telo o množstvo živín, ako sú cukry, tuky, sacharidy, minerály a vitamíny. Ak nekonzumujeme jedlo pravidelne, môžeme pocítiť zníženie koncentrácie, únavu či podráždenosť. Dlhodobé vynechávanie môže viesť k spomaleniu metabolizmu, čo narúša optimálne fungovanie tela.
Vedľajšie účinky nepravidelnej konzumácie
Pravidelnou a hlavne vyváženou stravou môžeme predísť rôznym zdravotným komplikáciám. V prípade, že sa stravujeme nepravidelne, dochádza k problémom, ktoré opísal aj dietológ Shruti K Bhardwaj.
Prvým problémom je spomalenie metabolizmu. V prípade, že často vynechávame jedlo, naše telo sa dostane do takzvaného úsporného režimu. Časom to má dopad aj na chudnutie. Výskum z roku 2021, na ktorý odkazuje aj portál healthshots.com, informuje, že vynechávanie jedla úzko súvisí s telesnou hmotnosťou.
Je známe, že bez ohľadu na to, o aké jedlo ide, naše telo konzumáciou získava glukózu (cukor). Tá sa následne premieňa na energiu. Ak teda pravidelne vynechávame jedlo, môže dôjsť k nízkej hladine energie. „Bez pravidelného jedla môžete pociťovať únavu, slabosť a zníženie kognitívnych funkcií. To môže ovplyvniť vašu produktivitu v práci,“ hovorí odborník.
Shruti K Bhardwaj informuje, že nepravidelnou konzumáciou môžeš byť viac podráždený. V takomto prípade hladina cukru v krvi klesá. „Môžete mať tiež problémy so sústredením sa v práci, môžete pociťovať úzkosť alebo dokonca agresívnosť kvôli nedostatku živín, ktoré sa dostanú do mozgu.“
Medzi ďalšie vedľajšie účinky dietológ zaradil:
- zápchu,
- prejedanie sa po vynechaní jedla,
- nedostatok živín,
- slabú imunitu,
- problémy s trávením,
- zníženie svalovej hmoty,
- zvýšené riziko chronických ochorení.
Príčiny, prečo ľudia vynechávajú jedlo
Ako sme už spomínali vyššie, príčiny, prečo človek vynecháva raňajky, obed či večeru, môžu byť rôzne. Avšak medzi najčastejšie príčiny sa radí napríklad stres. Práve úzkosti a stres znižujú chuť do jedla.
Okrem iného sa tu píše:
- ľudia nemajú čas na jedenie,
- niektorí ľudia veria, že im to pomôže schudnúť,
- niektorí vynechávajú jedlo zámerne z náboženských dôvodov.
Portál lekar.sk informuje, že vynechávanie jedla môže viesť aj k infarktu. Výskumníci z Harvard School of Public Health skúmali stav mužov vo veku od 45 až po 82 rokov. Štúdie sa zúčastnilo približne 26 902 respondentov. Výsledkom bolo, že muži, ktorí vynechali raňajky, mali o 27 percent zvýšené riziko úmrtia alebo srdcového infarktu.
Vedci tvrdia, že keď vynecháme raňajky, spôsobí to, že budeme viac hladní a neskôr zjeme viac jedla, ako by sme mali, čím sa rýchlo zvýši hladina cukru.
Zdroje: healthshots.com, pmc.ncbi, lekar.sk