Do Piešťan sme priniesli kúsok Španielska a Francúzska. Našu kaviareň sme prerábali 2 roky
- Ak existuje znak typický pre kúpeľné mesto Piešťany, je to práve barla
- Kto by nepoznal Barlolámača lámajúceho svoju barlu, ktorého nájdeš pri vstupe na Kolonádový most?
- Ak existuje znak typický pre kúpeľné mesto Piešťany, je to práve barla
- Kto by nepoznal Barlolámača lámajúceho svoju barlu, ktorého nájdeš pri vstupe na Kolonádový most?
Lámač barlí sa stal svetoznámym symbolom uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľov. My sme na našich potulkách zavítali do kaviarne BarLa, ktorá sa názvom inšpirovala práve týmto symbolom. Síce v nej nenájdeš liečivé procedúry, postaví ťa však na nohy svojou ponukou.
Domáce raňajky, obedy, koláče, kávy, tapasy či kotlíkové dobroty. Kaviareň BarLa je takou opornou barličkou, ktorá lieči svojimi chuťami, píšu Kávičkári.sk.
BarLa – symbol Piešťan v gastronomickom ponímaní
Ak potrebuješ vyliečiť telo, pomôžu ti piešťanské liečebné kúpele. Čo však, ak potrebuješ vyliečiť dušu? Zájdeš si na šálku dobrej kávy, dopraješ si kvalitné raňajky alebo si vychutnáš sladkú bodku v podobe zákuska.
I keď v ponuke kaviarne BarLa nenájdeš liečebné procedúry, ponúknu ti inú terapiu. Terapiu dojmom a chuťami. Priamo na Winterovej ulici, v obkolesení ďalších kaviarní a reštaurácií, no i tak iná a výnimočná. Taká je BarLa.
Napriek tomu, že sme túto prevádzku navštívili na sklonku septembra, kedy už bolo slnko na svoje lúče pomerne skúpe, terasa skutočne nezívala prázdnotou. Naopak, tešila sa stretnutiam priateľov, rodinným posedeniam či pracovným schôdzkam.
Za touto decentnou a historickou fasádou sa skrýval interiér, ktorý sme si ihneď obľúbili. A keď sme sa dozvedeli, že za celou prerábkou stoja samotní majitelia s pomocou priateľov či otca stolára, obľúbili sme si ho ešte viac.
Spoločné dieťa majiteľov
Spoločný sen majiteľov Janky a Martina Madunických a ich niekdajšieho „odchovanca“ Lukáša Vrbovského, odmakaný vlastnými rukami, by sa nezrodil bez ich vytrvalosti a odhodlania. Tie isté ruky, ktoré nám pripravili famózne raňajky a obslúžili nás, ešte prednedávnom držali špachtľu a prácne oškrabávali omietku.
Pod ňou sa totiž skrývala táto pôvodná, ktorá dodáva priestoru kaviarne ten správny šmrnc. „Prerábka trvala približne 2 roky, keďže sme všetko prerábali sami, a to popri iných pracovných povinnostiach, takže sme postupovali krok po krôčiku,“ vysvetľuje s úsmevom Lukáš.
Janka, s ktorou sedíme pri stole nad šálkou cappuccina, zase tomuto ošarpanému priestoru vdýchla nový život: „Keďže s manželom radi cestujeme, zbierali sme inšpirácie, ktoré sme potom mali možnosť vniesť do BarLy.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Martin, okrem iného, stojí za názvom BarLa, ktorý je nielen slovnou hračkou, ale zároveň výstižným názvom plným symbolov. Jednohlasne však dodávajú, že na to všetko neboli úplne sami. Veľmi im pomohli aj kamaráti či rodina.
Napríklad Lukášov otec, ktorý im pomohol predovšetkým s drevom a svojimi cennými radami, keďže sa zaoberá stolárstvom. „Spojili sme naše tri hlavy a sme tu, fungujeme,“ dodávajú s vďakou.
BarLa – interiér inšpirovaný svetom i domovom
Dominantnými prvkami útulného interiéru sú výrazné kachličky a prírodné materiály. Drevené prvky sa nachádzajú nielen na stoloch a stoličkách, ale aj na regáloch a detailoch, ako sú starožitné dekorácie či jednoduchá lampa so zaujímavým dreveným stojanom.
Starožitnosti si pozháňali sami – chodili po starožitnostiach, lustrovali internetové bazáre a navštevovali rôzne burzy. „Chceli sme docieliť štýl s dušou. Ja som pracoval v Španielsku, ktoré je našej rodine blízke, Lukáš zase vo Francúzsku, a tak sme tieto naše srdcovky spojili a preniesli sem kúsok z každého štýlu,“ vysvetľuje Martin.
Na začiatku boli jahody…
Ako vlastne vznikla BarLa? Stojí za ňou mimoriadny vzťah, ktorý sa zrodil pred 15 rokmi. U Janky a Martina vtedy zakotvil 16-ročný študent hotelovej školy Ľudovíta Wintera – Lukáš. Nasával skúsenosti, učil sa, okúsil svet v zahraničí, až ho napokon osud priviedol späť do Piešťan k Janke a Martinovi. Prišiel s nápadom, ktorý sa spojil s Jankinými a Martinovými skúsenosťami a pomocou.
Počas covidu, keď bolo všetko zavreté, začali Lukáš a Janka, spolumajiteľka reštaurácie Le Griffon nachádzajúcej sa hneď vedľa kaviarne BarLa, pripravovať jahody v čokoláde. A tak v Piešťanoch vznikol projekt sladkých jahôd v čokoláde – Poco de Choco.
„Samozrejme, neobjavili sme Ameriku, ale v Piešťanoch a okolí to nikto nerobil. Tak sme sa rozhodli ísť do toho a rozbehlo sa to. Začalo to teda jahodami, potom sme sa ujali tohto priestoru a vznikla BarLa,“ približujú príbeh za vznikom kaviarne BarLa.
BarLa – od raňajok a obedov až po tapas či guláš
Okrem kávy sme neodolali ani raňajkám. Tie sa sezónne menia, takže aktuálne si už môžeš vychutnať menu s jesenným nádychom. My sme si na francúzskom toaste s bielym jogurtom, javorovým sirupom a lesným ovocím pochutili rovnako ako na opečenom španielskom chlebíku s cesnakom, burrataou, korením, paradajkami, bazalkou a jamón serrano. Jednoduché chute, ktoré vytvárajú dokonalú kombináciu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Spolupracujú s miestnou pekárňou POEM, ktorá im nielenže dodáva kváskové chlebíky, ale dokonca im na želania pripravuje špeciálne výrobky, akým je aj tekvicová vianočka v aktuálnom menu. Nuž, jesenný francúzsky toast s tekvicovou vianočkou, k tomu vanilkový tvaroh, karamelizované pekanové orechy, sezónne ovocie a toto celé preliate pumpkin sirupom – to si nemôžeme nechať ujsť, jednoznačne sem musíme znova zavítať.
Rodinná a priateľská atmosféra
Za celým konceptom kaviarne BarLa stojí tímová práca nielen Janky, Martina a Lukáša, ale aj všetkých zamestnancov a kolegov, ktorí sa podieľajú na chode. Okrem Lukáša tu počas našej návštevy pobehujú aj dve šikovné čašníčky.
Jedna z nich, Lukášova sestra Natália, ktorá tu brigáduje, nám naloží koláč. Kávu nám zase pripraví Monika. „Moniku nám priniesol Mikuláš, alebo skôr čert?“ zažartuje Lukáš, pričom sa spolu s Monikou zasmejú.
Na vlastnej koži sa presvedčíme o tom, že tu panuje príjemná, priateľská a uvoľnená atmosféra.
Popri tom, ako sa rozprávame a s foťákom sa snažíme zachytiť nielen atmosféru priestoru, ale aj sladkú a slanú ponuku, nemožno prehliadnuť kukuč malej slečny, ktorá ticho, a tak trochu hanblivo, sedí v rohu a pozoruje nás.
Sofia je Lukášova dcéra, čerstvá prváčka, ktorá nám po prvotnom ostychu nielen porozprávala, ako sa jej páči v škole, ale nám aj ukázala svoj obľúbený koláčik a odporučila nám, čo by sme určite mali ochutnať.
BarLa rozvonia piešťanskú promenádu
I keď za vznikom kaviarne BarLa stojí tvrdá drina, to, že práca prináša plácu, sa potvrdilo. Kaviareň po necelom roku a pol funguje ako hodinky a pomaly rozširuje ponuku. Tú však v BarLe nezabúdajú pravidelne meniť, aby sa ľuďom nezunovala.
„Ponuku meníme sezónne – jesennú potom vystrieda zimná, ktorá bude v znamení punčových vecí, horúcich nápojov a limonád. A taktiež začína naša kotlíková sezóna, kedy pripravujeme na terase v kotlíku kapustnicu, fazuľovú polievku či guláš.“ Ak zacítiš lákavé vône napĺňajúce promenádu, vieš, kam zamieriť.
Zdroj: Kávičkári.sk