Väčšina Slovákov tento kvíz nezvládne. Skutoční gurmáni poznajú všetky pravidlá párovania, patríš k nim aj ty?

  • Víno obsahuje taníny, ktoré prispievajú k dobrému tráveniu ťažkých jedál
  • Na Slovensku sa spája aj s bohatou tradíciou husacích a kačacích hodov, ktoré sú stále obľúbenejšie
  • Správna kombinácia vína s jedlom môže zvýrazniť a zharmonizovať chute
Bistric (3)
Bistric Restaurant
  • Víno obsahuje taníny, ktoré prispievajú k dobrému tráveniu ťažkých jedál
  • Na Slovensku sa spája aj s bohatou tradíciou husacích a kačacích hodov, ktoré sú stále obľúbenejšie
  • Správna kombinácia vína s jedlom môže zvýrazniť a zharmonizovať chute

Mnoho Slovákov si rado vychutná k dobrému jedlu aj víno. Či už ide o rande s partnerom, firemné akcie, alebo obchodné mítingy, správne víno k chutnému jedlu iste nič nepokazí. 

Výber správneho vína k jedlu dokáže úplne zmeniť samotný gastronomický zážitok. To pravé víno totiž vyváži alebo zvýrazní chuť jedla a jeho najdôležitejšie tóny.

Hoci nie každý vie, ako správne párovať vína s jedlom, v dobrých reštauráciách s vínnou kartou s výberom rád pomôže someliér. Medzi bratislavské reštaurácie, ktoré zažiarili na vínnej scéne, pred rokom pribudla aj Bistric Restaurant, ktorá oslavuje už rok na trhu.

2264m
zdroj: Bistric Restaurant – Širokú ponuku vín ponúka aj reštaurácia Bistric Restaurant v Záhorskej Bystrici .

Navyše, víno obsahuje taníny, ktoré mu dodávajú typickú chuť. Tá balansuje chuť jedla a zároveň má pozitívny vplyv na trávenie, čo je jeden z mnohých dôvodov, prečo si víno k chutnej večeri dopraje takmer každý.

To, aké víno si k jedlu vybrať, však už môže byť oriešok. Otestuj sa v kvíze a zisti, či by si si vedel zvoliť správne víno k rôznym jedlám ako dezerty či momentálne obľúbené husacie hody. 

Ktoré ružové víno pôvodom z Francúzska sa skvelo hodí k ľahkým jedlám ako grilované kuracie prsia či šaláty, ale aj k pikantnejším či korenistým pokrmom?

salat-bistricBistric Restaurant

Správne!

Nesprávne

Svätovavrinecké víno pochádza pôvodne z oblasti Saint Laurent vo Francúzsku. Je jedným z najobľúbenejších vín v strednej Európe, pričom sa dnes pestuje najmä na Slovensku a v Česku. V chuťovom profile vína sa dajú nájsť maliny, brusnice, čerešne či citrusy. Okrem ľahkých jedál je skvelou voľbou aj k morským plodom či rybám. Pravidelné ochutnávky vín v kombinácii s dobrým jedlom nájdeš napríklad v Bistric Restaurant, ktorá sa nachádza v Záhorskej Bystrici. Okrem nových chutí zistíš aj to, ako správne kombinovať jedlá k vínam či šampanskému. Kedy je najbližšia ochutnávka →

Aké sú fortifikované vína?

Správne!

Nesprávne

Fortifikácia vína je proces, pri ktorom sa víno obohacuje o látky, ktoré sa v ňom prirodzene nachádzajú, ale vyžaduje sa ich vyšší obsah. Fortifikované vína majú spravidla vyšší obsah alkoholu, keďže sa do nich pridáva destilát napríklad v podobe vínnej brandy a vyšší obsah zvyškového cukru. Medzi známe fortifikované vína patrí portské, Sherry či Vermut. Obľúbené je u Slovákov najmä portské víno, pričom sa za kráľovské portské považuje druh Vintage Port, ktoré môžeš ochutnať v Bistric Restaurant neďaleko centra Bratislavy. Tento druh portského najskôr dva roky zreje v sude a následne vo fľaši, kde môže byť aj celé storočia.

Ktoré víno je nevhodné k ľahkým jedlám z rýb?

ryba-bistricBistric Restaurant

Správne!

Nesprávne

Červené vína s mohutnou ťažkou chuťou ako Malbec či Cabernet Sauvignon sú väčšinou výrazné vo svojej chuti. Vína s takouto bohatou chuťou by mohli prehlušiť jemné chuťové tóny rýb a sviežosť použitých ingrediencií. K rybám sú, naopak, vhodné ľahšie a sviežejšie vína ako Sauvignon Blanc či Pinot Grigio.

K akému druhu jedla sa výborne hodí portské víno?

Správne!

Nesprávne

Silné a sladké portské víno sa hodí k dezertom, ktoré nie sú príliš sladké a bohatým jedlám. Naopak, pri sviežich, pikantných či horkých a kyslých jedlách sa jeho chuť môže stratiť alebo spôsobovať nezlučiteľný kontrast. Ak chceš zobrať svoju polovičku na romantickú večeru s chutnou bodkou, v Bistric Restaurant môžeš zvoliť datľový koláč a k nemu portské víno.

Ktorá odroda vína sa najlepšie hodí ku kačacím a husacím hodom?

hody-bistricBistric Restaurant

Správne!

Nesprávne

Ku kačacím a husacím hodom sú ideálnou voľbou stredne plné červené vína s nižšími tanínmi a jemnou kyslosťou, ktoré dokážu zvýrazniť bohatú, mastnejšiu chuť oboch druhov mäsa. Okrem Pinot Noir sa k nim skvele hodí aj Zweigelt alebo Modrý Portugal.

Ktorá z týchto vinární pochádza zo Slovenska?

Správne!

Nesprávne

Repa Winery je slovenské rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré bolo založené už v roku 2009. Bohatý výber z červených, bielych a ružových vín z tohto vinárstva ponúkajú aj v Bistric Restaurant v Záhorskej Bystrici.

Ktoré vína sa najlepšie hodia k steakom?

steak-bistricBistric Restaurant

Správne!

Nesprávne

K steakom sú ideálne červené vína s výraznou chuťou a plným telom. Tieto vína dokážu vyvážiť intenzívnu chuť mäsa. Medzi najlepšie odrody červených vín k steaku patrí napríklad Malbec, Cabernet Sauvignon alebo Zinfandel.

Ku ktorému z týchto jedál sa najviac hodí šampanské?

Správne!

Nesprávne

Šampanské je skvelou voľbou k syrom, morským plodom, hydine či menej sladké dezerty. Tento druh šumivého vína sa volí najmä pri oslavách a výnimočných príležitostiach. Je jedinečné svojím pôvodom z francúzskeho regiónu Champagne a výrobným procesom. Bohatý výber šampanského známych značiek ako Champagne Delamotte, Moët & Chandon či Ruinart má v svojej vínnej karte aj Bistric Restaurant. Vínna karta Bistric Restaurant →

Ktoré biele víno sa hodí k tekvicovému rizotu s kozím syrom?

Správne!

Nesprávne

Bohatá chuť s ovocnými tónmi a miernou kyslosťou Chardonnay pomôže vyvážiť a zharmonizovať krémovosť rizota. Na druhej strane výrazná kyslosť Rieslingu by k takému druhu jedla mohla pôsobiť príliš sviežo a výrazná chuť Sauvignon Blanc by zas narušila harmóniu jedla.

S ktorými mesiacmi v roku sa spájajú kačacie a husacie hody?

kacka-bistricBistric Restaurant

Správne!

Nesprávne

Na husacie a kačacie hody sa každoročne teší mnoho Slovákov. Či už si vyberajú domáce prostredie alebo reštaurácie, patrí to k prirodzene k tomuto jesennému obdobiu. Okrem tradičnej lokše a červenej kapusty sa k husacine a kačacine skvele hodí napríklad Pinot Noir s ovocnými tónmi, ktoré harmonizujú s chuťou mäsa. Objednať si husacie hody môžeš aj v Bistric Restaurant → 

Získal si /10 bodov!

Tvoj výsledok: %

Priemerný výsledok: %

V kvíze sú stále nevyplnené otázky – odpovedz na ne, potom ti kvíz vyhodnotíme.

Oslava prvých narodenín zožala úspech 

Reštaurácia Bistric púta pozornosť Bratislavčanov už od júna minulého roka. V rozhovore pre Startitup to potvrdil aj jej majiteľ Peter Šumichrast. Ich ponuka sa skladá z tradičných, sezónnych jedál v modernom prevedení, za čo si vyslúžila aj niekoľko ocenení. 

Najviac ich malo potešiť ocenenie Gurmán, v ktorom sa každoročne hodnotia slovenské reštaurácie. Reštaurácia sa však pýši aj ocenením za svoj moderný interiér s otvorenou kuchyňou hneď za barom. 

bbb-2511-828060-91bFu36G
zdroj: Startitup – Hostia reštaurácie vidia, ako sa ich jedlo pripravuje, vďaka otvorenej kuchyni.

Na oslave svojich prvých narodenín si tiež dali záležať. Pozvaní hostia sa tešili nielen z jedla a vín, ale aj z hudobných vystúpení Kaliho, Márie Čírovej, DJ-a Petra Panna či DJ-a Lowa. Narodeninovú tortu pre Bistric navyše pripravoval Miňo zo známej televíznej show Pečie celé Slovensko. 

463792789_469678619419348_8462116374066709695_n
zdroj: Bistric Restaurant – Tortu od Miňa Macuľu na oslave prvých narodenín ochutnali pozvaní hostia.

Reštaurácia Bistric ponúka svoje priestory aj na firemné akcie či rodinné oslavy. Disponujú aj oddeleným mezanínom, ktorý je na tieto udalosti ako stvorený a sľubuje dostatok súkromia.  

Rezervovať si miesto v reštaurácii sa dá aj online →

Husacie hody aj degustácie vína 

Záujem Slovákov o tradičné husacie a kačacie hody sa z roka na rok teší stále väčšej obľube. Tradične slovenské pripravované kačacie a husacie mäso sa teší vysokej obľube aj medzi turistami, ktorí v tomto období prichádzajú na Slovensko ochutnať legendárne pochúťky. 

Veľa rodín si tieto špeciality pripravuje doma a množstvo reštaurácií ich ponúka ako jesenné menu. Jednou z takých je Bistric Restraurant, ktorá sídli v bratislavskej Záhorskej Bystrici. 

Okrem bohatej jesennej ponuky k husacím a kačacím hodom, ponúkajú možnosť predobjednania hodov pre štyri a šesť osôb s predpripraveným menu. S výberom vína z bohatej vínnej karty k hodom určite pomôže skúsený personál. 

Degustácie nielen vína 

V reštaurácii Bistric podľa Šumichrasta majú radosť zo záujmu o degustačné Fine Dine & Wine eventy, na ktorých sa degustátori môžu tešiť na ochutnávky kvalitných vín a jedla či ponuku karibských rumov.

Veľmi úspešné sú aj eventy v kategóriách ako Champagne či toskánske vína. Aktuálny prehľad eventov má reštaurácia vždy dostupný na svojej stránke → 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistric Restaurant (@bistric.restaurant)

K degustáciám, ktoré sú vždy doprevádzané someliérmi alebo priamo vinármi, sú v Bistric Restaurant napárované exkluzívne pokrmy priamo od šéfkuchára Petra Gogaľa, pripravené vždy len pre túto jednu príležitosť.

Najnovšie videá

Trendové videá