Zo slovenských obchodov mizne nebezpečná pochúťka. Sťažoval sa na ňu zákazník, inšpektori zakročili

  • Na produkt nevhodný na konzumáciu upozornil zákazník
  • ŠVPS SR už nariadila stiahnutie produktu z predaja
Základné potraviny stúpajú na cene, čo je za nárastom potravinovej inflácie?
Ilustračné fotp Canva/PixelsEffect
  • Na produkt nevhodný na konzumáciu upozornil zákazník
  • ŠVPS SR už nariadila stiahnutie produktu z predaja

Na slovenskom trhu sa vyskytol nebezpečný produkt, na ktorý upozornila Štátna veterinárna a potravinová správa SR. V obchodnej sieti TERNO ponúkali pražené mandle, ktoré nevyhovovali na konzumáciu. Zákazník si všimol nepríjemnú chuť mandlí, ktorá naznačovala oxidáciu a podal podnet na inšpekciu. ŠVPS SR o tejto situácii informovala na svojej oficiálnej stránke.

Problémové mandle predávajú pod názvom „Mandle pražené solené Terka“ v balení po 100 gramov. Dátum minimálnej trvanlivosti a šarža majú označenie 24 10 242. Výrobcom je spoločnosť MÁNYA spol. s.r.o. so sídlom v Svodíne a produkt vyrobili pre spoločnosť TERNO real estate s.r.o. so sídlom v Bratislave.

Po prijatí sťažnosti zákazníka sa inšpektori z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Banskej Bystrici rozhodli konať. Navštívili predajňu TERNO v nákupnom centre EUROPA SC na Troskách 25, kde odobrali vzorku mandlí na podrobnú analýzu.

Výsledky laboratórnych testov potvrdili, že mandle sú nevhodné na ľudskú spotrebu. Výrobok nespĺňa požiadavky stanovené Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EC). Hlavným problémom bola cudzia a nepríjemná vôňa a chuť, ktoré jasne naznačovali proces oxidácie.

„Príslušný orgán nariadil prevádzkovateľovi informovať zákazníkov výveskou o nevyhovujúcom výrobku,“ uviedla ŠVPS SR. Tento krok má zabezpečiť, aby sa spotrebitelia dozvedeli o riziku a vyhli sa konzumácii tohto nebezpečného produktu.

Nebezpečná zelenina na trhu

Iba nedávno zmizla z pultov slovenských obchodov aj nebezpečná zelenina. Ako sme ťa informovali, išlo o balenú rukolu, ktorá prešla testovaním s neuspokojivými výsledkami.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) upozornila, že v tejto rukole sa našla baktéria Salmonella. To ju automaticky vyradilo zo zoznamu bezpečných potravín. Na svojej oficiálnej stránke ŠVPS SR uvádza, že rukola, ktorá sa bežne používa ako súčasť šalátov a iných jedál, môže po konzumácii spôsobiť zdravotné problémy, a preto varuje spotrebiteľov pred jej konzumáciou.

Problémom sa stala rukola balená v 125-gramových baleniach, ktorá pochádza z Talianska a nesie šaržu označenú ako B0286. Táto konkrétna šarža sa dostala do pozornosti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR po tom, čo inšpektori vykonali kontrolu v sklade spoločnosti HORTIM SK s. r. o. v Senci. Počas tejto kontroly odobrali vzorku rukoly na podrobnú analýzu.

Výsledky laboratórnych testov odhalili prítomnosť nebezpečnej baktérie Salmonella enterica subspecies enterica sérovar Livingstone vo vyšetrovanej vzorke. Táto baktéria predstavuje vážne zdravotné riziko pre spotrebiteľov, čo viedlo k okamžitému zásahu zo strany inšpektorov. Na Slovensko bolo z Talianska dovezených celkovo 440 kusov tejto kontaminovanej rukoly.

Vzhľadom na zistené skutočnosti inšpektori vydali zákaz predaja tejto šarže rukoly kvôli jej nevyhovujúcej kvalite. „Prevádzkovateľ informoval odberateľov a spotrebiteľov o sťahovaní výrobku,“ uviedla ŠVPS SR. Tento krok bol nevyhnutný na ochranu zdravia spotrebiteľov a na zabránenie ďalšiemu šíreniu kontaminovaného produktu na trhu.

Zdroje: svps.sk, Archív SIU, svps.sk 1

Najnovšie videá

Trendové videá