Káva na Slovensku radikálne zdražie. Analytik odhalil dátum a dôvody tlaku na rast cien
- Káva v roku 2025 výrazne zdražie
- Pitie kávy má množstvo výhod
- Kľúčový je spôsob prípravy
- Káva v roku 2025 výrazne zdražie
- Pitie kávy má množstvo výhod
- Kľúčový je spôsob prípravy
Obrovské množstvo ľudí si bez nej nevie predstaviť ani len jeden deň, iní ju zase až tak nemusia, no podľa štatistík sa jej na svete denne vypijú takmer dve miliardy šálok. Reč je o káve, obľúbenom nápoji (nielen) mnohých Slovákov.
Rôzne druhy kávy majú špecifické priaznivé účinky
Medzi jej pozitívne účinky napríklad patrí to, že tvoje telo vďaka nej môže lepšie spracúvať glukózu a cukor, znižuje pravdepodobnosť zlyhania srdca, je prospešná pre tvoju pečeň či ti dokonca môže predĺžiť život. Avšak výhody, ktoré prináša pitie kávy, ovplyvňuje spôsob jej prípravy, informuje denník Telegraph.
Aj keď instantná káva určite nie je extra obľúbenou medzi mnohými kávičkármi, obvykle obsahuje viac antioxidantov než mletá káva. „Tie chránia pred poškodením buniek,“ vysvetľuje doktor Pál Maurovich-Horvat zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti. Instantná káva obsahuje melanoidy, ktoré podporujú rozmanitosť črevných baktérií a prispievajú k zdraviu tráviaceho systému.
„Ale obvykle obsahuje viac kofeínu a dvakrát toľko akrylamidu ako mletá káva, čo môže mať škodlivé vedľajšie účinky,“ hovorí pre denník lekár. Podľa medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) je akrylamid „pravdepodobný karcinogén“.
Hoci existujú presvedčivé, avšak nejednoznačné dôkazy o tom, že táto látka môže prispievať k vzniku rakoviny u ľudí, na to, aby akrylamid začal predstavovať riziko, by bolo potrebné denne vypiť minimálne desať šálok instantnej kávy.
Filtrovaná káva sa pripravuje pomocou horúcej vody a filtračného papierika či sitka. Vyrába sa z pražených mletých kávových zŕn. Pre tých, ktorí sa zameriavajú na podporu zdravia srdca, môže byť táto možnosť tou najvhodnejšou.
Výskumníci v Nórsku, ktorí analyzovali kávové návyky 500 000 ľudí počas dvoch desaťročí, zistili, že medzi tými, ktorí pili filtrovanú kávu, bola nižšia miera arteriálnych ochorení a úmrtí. Ak chceš dosiahnuť takéto účinky, odporúča sa denne vypiť jednu až štyri šálky filtrovanej kávy.
Hoci štúdia nepreukázala, že filtrovaná káva je zdravšia ako nefiltrovaná, vedci poukazujú na to, že nefiltrovaná obsahuje 30-krát viac diterpénov, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu, a zvyšovať tak riziko vážnych ochorení srdca.
Ak miluješ espresso, máme pre teba dobrú správu. Výskumy totiž naznačujú, že espresso a kávy na báze espressa môžu byť obzvlášť prospešné pre náš mozog. Pitie espressa napríklad bráni hromadeniu toxického proteínu nazývaného tau, o ktorom sa predpokladá, že zohráva úlohu pri nástupe Alzheimerovej choroby, tvrdia vedci z Veronskej univerzity vo svojej štúdii.
Analytik: Ceny kávy na Slovensku by mohli v budúcom roku vzrásť o 10 až 30 %
Ceny kávy na Slovensku by mohli v budúcom roku vzrásť o 10 až 30 %, varuje Marek Nemky, analytik finančných trhov zo spoločnosti XTB. Za zdražovaním stoja najmä nepriaznivé klimatické podmienky, ktoré ovplyvňujú kľúčových producentov kávy, ako sú Brazília a Vietnam, píše SITA.
„Brazília čelí extrémnemu suchu, ktoré znižuje úrodu kávovníkov, a podobne je na tom aj Vietnam,“ tvrdí Nemky. K zvýšeniu cien kávy prispieva aj nedostatok zásob a nové legislatívne nariadenia EÚ, ktoré zakazujú používanie produktov pochádzajúcich z oblastí zasiahnutých odlesňovaním.
„Tieto faktory tlačia cenu kávy na svetových trhoch výrazne nahor,“ hovorí analytik. Okrem klimatických problémov rast cien ovplyvňujú aj zvyšujúce sa náklady na výrobu a prepravu, ktoré sú dôsledkom zdražovania hnojív, pohonných hmôt a pretrvávajúcich komplikácií v námornej doprave.
Napriek rastúcim cenám si káva na Slovensku zachováva svoju popularitu. Podľa prieskumov GfK stúpa záujem o zrnkovú kávu, ktorú už preferuje 65 % slovenských domácností. Tento trend, spojený s narastajúcim záujmom o kávovú kultúru a investície do kvalitných kávovarov, zároveň prispieva k ďalšiemu tlaku na rast cien.
Zdroje: Telegraph, Pubmed, SITA