Vedci varujú pred pravidelnou konzumáciou obľúbeného nápoja. Zvyšuje riziko infarktu (ŠTÚDIA)
- Laktóza v kravskom mlieku zvyšuje riziko srdcového ochorenia
- Zo štúdie vyplýva, že riziko sa týka hlavne tejto skupiny ľudí
- Laktóza v kravskom mlieku zvyšuje riziko srdcového ochorenia
- Zo štúdie vyplýva, že riziko sa týka hlavne tejto skupiny ľudí
Švédski vedci z Uppsaly upozorňujú na riziká spojené s pitím kravského mlieka. Podľa ich výskumu, uverejnenom v BMC Medicine, môže laktóza, teda mliečny cukor, negatívne ovplyvniť zdravie srdca. Toto riziko je výraznejšie u žien, pretože ich organizmus nedokáže laktózu spracovať tak efektívne ako u mužov. Pravidelná konzumácia mlieka tak môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení.
Ako informuje portál Mirror, problém sa netýka len plnotučného mlieka, ale aj odstredeného. Vedci tvrdia, že vysoký obsah laktózy v kravskom mlieku môže spustiť zápalové procesy v tele. Tieto zápaly môžu poškodzovať bunky a dlhodobo prispievať k vážnym zdravotným komplikáciám. Laktóza sa tak stáva rizikovým faktorom, ktorý by si nemal ignorovať.
Ak pravidelne piješ mlieko, mal by si tak zvážiť jeho množstvo v strave.
Hrozba pre zdravie
Výskum švédskych vedcov z Uppsaly, do ktorého zapojili približne 100-tisíc ľudí, priniesol zaujímavé výsledky. Ukázalo sa, že pravidelné pitie mlieka môže byť problémom hlavne pre ženy. Ich telo totiž nedokáže spracovať laktózu, teda mliečny cukor, tak efektívne ako u mužov. Ak denne vypiješ 400 ml mlieka, riziko ischemickej choroby srdca sa môže zvýšiť až o päť percent.
Muži sú na tom o niečo lepšie, pretože ich organizmus vie laktózu lepšie tráviť. Napriek tomu by si mal byť opatrný, ak mlieko piješ vo väčších množstvách.
„Zásadný význam pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení má zdravá strava. Naša analýza potvrdzuje súvislosť medzi príjmom mlieka vyšším ako 300 ml denne a vyšším výskytom ischemickej choroby srdca. Konkrétne teda srdcového infarktu u žien, nie však u mužov,“ uviedol autor štúdie Karl Michaëlsson.
Kvalitná náhrada
Ak chceš znížiť riziko spojené s konzumáciou mlieka, môžeš namiesto neho siahnuť po fermentovaných mliečnych výrobkoch, uvádza portál The Sun. Podľa odborníkov sú lepšou voľbou jogurty, cmar alebo kyslá smotana. Tieto potraviny obsahujú menej laktózy, preto ich telo dokáže ľahšie spracovať a nezaťažujú organizmus tak ako klasické mlieko.
Fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, cmar alebo kyslá smotana, ponúkajú zdravšiu alternatívu ku klasickému mlieku. Obsahujú menej laktózy, preto ich telo dokáže jednoduchšie spracovať, čo znižuje riziko tráviacich problémov. Počas fermentácie sa totiž laktóza rozkladá na jednoduchšie cukry, ktoré sú pre organizmus menej zaťažujúce.
Okrem toho tieto produkty prirodzene obsahujú probiotiká – prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev a zlepšujú trávenie. Pravidelná konzumácia fermentovaných výrobkov môže posilniť imunitu a prispieť k lepšiemu vstrebávaniu živín.
Ďalšou výhodou fermentovaných mliečnych výrobkov je ich pozitívny vplyv na metabolizmus a celkové zdravie. Probiotiká v nich pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, čo môže znižovať zápaly v tele a podporovať zdravie srdca. Tieto produkty sú tiež bohaté na bielkoviny, vápnik a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre kosti, svaly a nervový systém.
Ak chceš teda zlepšiť svoje stravovacie návyky, skús zaradiť fermentované výrobky do svojho jedálnička namiesto klasického mlieka. Sú nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Mirror, The Sun, BMC Medicine, News Medical