Absurdná štúdia: Vyberavým ľuďom chutí jedlo inak. Či ho zjedia, záleží od konkrétneho taniera

  • Farba taniera či misky, z ktorej ješ, môže ovplyvniť to, ako ti jedlo chutí, odhalili vedci
  • Výskum by mohol pomôcť pri liečbe potravinovej neofóbie
Ilustračná foto
Ilustračná foto Unsplash/Henrique Felix Unsplash/Toa Hegtiba
  • Farba taniera či misky, z ktorej ješ, môže ovplyvniť to, ako ti jedlo chutí, odhalili vedci
  • Výskum by mohol pomôcť pri liečbe potravinovej neofóbie

 Ak sa považuješ za vyberavého „jedáka“, je veľmi pravdepodobné, že farba taniera či misky, z ktorej ješ, môže ovplyvniť to, ako ti jedlo chutí, uvádza portál Science Alert.

Nikým nie je a nebolo stanovené, ako definovať vyberavého človeka v jedle. Mohli by sa tam však zaradiť tí, ktorí majú obmedzenú stravu, teda držia akúkoľvek z diét, taktiež tí, ktorí prejavujú nechuť k určitým jedlám, potom tí, ktorí potrebujú, aby bolo jedlo pripravené špeciálnym spôsobom, ľudia, ktorí odmietajú ochutnať akékoľvek nové jedlo, či takí, ktorí sú v jedle natoľko vyberaví, že vykazujú znaky kombinácií všetkých vyššie spomenutých definícií.

To, či niečo zjeme, alebo nie, môže ovplyvniť aj vôňa či vzhľad konkrétneho jedla. Výskumníci sa tentokrát zamerali na to, či farba taniera, na ktorom je jedlo, dokáže ovplyvniť vyberavým „jedákom“ chuť a samotné vnímanie jedla.

Na výskum bolo vybraných 47 respondentov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín – na vyberavých a nevyberavých jedákov. Najskôr prešli niekoľkými dotazníkmi, v ktorých vypĺňali citlivosť na chute, a následne prišla hlavná časť, ochutnať jedlo. Išlo o jedno občerstvenie, ktoré sa podávalo v troch rôzne farbených miskách. Misky boli vo farbách – biela, modrá, červená.

Pre nevyberavých respondentov farby misiek neznamenali v rôznosti chuti jedla absolútne nič. V prípade vyberavých jedákov to bolo inak. Vyberaví respondenti označili jedlo v červenej a modrej miske za slanšie ako rovnaké jedlo v bielej miske. Taktiež červenú misku označili za najmenej „atraktívnu“ pri výbere jedla.

Z výskumu, ktorý bol publikovaný vo vedeckej databáze Science Direct, vyplýva, že samotné vnímanie a chuť jedla u vyberavých ľudí závisí od farby misky či taniera.

misky s jedlom
zdroj: Unsplash/Jonathan Borba

Už na základe prechádzajúcich štúdií výskumníci tvrdia, že intenzívnejšiu slanosť jedla v modrej miske mohli ovplyvniť práve modré obaly slaných pochutín, ktoré sa predávajú v Anglicku. Respondentom tak jedlo v modrej miske mohlo pripomenúť práve slané pochutiny v modrých obaloch.

Tento výskum by mohol pomôcť pri liečbe potravinovej neofóbie – strachu a neochoty vyskúšať akékoľvek iné a nové jedlo.

Obľúbená bratislavská reštaurácia sa rozširuje už aj do Dubaja

„Napríklad, ak by ste chceli povzbudiť vyberavého jedáka k tomu, aby ochutnal viac zeleniny, ktorá má horkastú chuť, môžete ju skúsiť podávať na tanieri alebo miske takej farby, ktorá by zvýšila jej sladkosť,“ povedal pre Univerzitu v Portsmouthe doktor Stafford.

„Ďalším výskumom by sme mohli určiť spôsoby, ako pomôcť pozitívne ovplyvniť stravu človeka a v dôsledku toho aj jeho duševné a fyzické zdravie,“ povedal Strafford.

Nielen farba misky dokáže ovplyvniť chuť jedla. Prechádzajúce výskumy totiž dokazujú, že aj osvetlenie či hudba môžu ovplyvňovať stravovacie návyky, pretože sa tak prepájajú všetky zmysly, vrátane chuti do jedla.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: ScienceAlert , Science Direct

Najnovšie videá

Trendové videá