Aj teba čaká na štedrovečernom tanieri ryba? Toto by si mal o nej vedieť

  • Aká ryba je najlepšia a najzdravšia?
  • Čo sa deje s rybou predtým, ako sa dostane na pult?
  • Aká ryba je najlepšia a najzdravšia?
  • Čo sa deje s rybou predtým, ako sa dostane na pult?

Pri vianočných nákupoch zväčša nechýbajú ryby. O rybách a problémoch v tomto priemysle sa hovorí menej, pretože nemajú tak roztomilé oči. Pár faktov by si o nich ale mal vedieť.

Chov

„Chov rýb mi pripomína klietkový chov kurčiat,“ hovorí potravinový kritik a autor relácie Testy Potravín Patrick Linhart. Porozprávali sme sa s ním o rybách, nakoľko v jeho zdravej reštaurácii Živá planéta sa ryby neponúkajú. V našich končinách podľa neho nie je rybacia farma, ktorá by spĺňala najmä tie etické parametre. Tak ako pri každej masovej výrobe, ani tu nechýbajú antibiotiká.

Hlavným problémom je optimalizácia výroby a maximalizácia zisku. Príroda tieto pojmy nepozná. Tak ako chovatelia dobytka či kurčiat, aj chovatelia rýb držia v malom priestore obrovské množstvo zvierat.

Ochranári zvierat to interpretujú na príklade z MHD. „Ak si sa niekedy viezol v preplnenej MHD, natlačený na spotené telá cudzích ľudí, pri nie úplne optimálnom množstve kyslíku, netreba ti vysvetľovať význam spojenia životný priestor. Ryby v malých uzavretých bazénoch do seba narážajú a zraňujú sa,“ vysvetľujú.

Aktivisti poukazujú aj na to, že ryby okrem iných trápení, plávajú vo svojich výkaloch, pričom hustá koncentrácia im poškodzuje zrak a dýchacie orgány. Chovatelia rýb tvrdia, že voda sa filtruje. Takže pravda je niekde medzi.

Patrik kritikou nešetril ani pri tzv. voľnom chove. „Čo je to voľný chov? Keď sú ryby napchaté v uzavretej sieti hodené do mora, to je voľný chov?“ Ryby sa tiež dva týždne pred výlovom nechávajú hladovať, aby stratili tuk a mali čo najviac čistého mäsa.

„Nie je to všade tak hrozné. Určite existujú odstrašujúce prípady, ale nemôžeme to generalizovať na všetky chovy,“ uviedol Tomáš Rada z MyFishMy berieme sladkovodné ryby najmä zo Stupavy a časť zo Šumavy. Dodávateľom dôverujeme, myslíme si, že to robia dobre,“ dodal. Tomáš upozornil na to, že niektoré chovy majú certifikácie, ktoré je ťažké získať. MyFish si podľa jeho slov dá záležať aj pri výbere rýb zo zahraničia. Snažia sa uprednostniť firmy, ktoré majú certifikát na udržateľný chov, nadmerný výlov v oceánoch je totiž globálny problém.

Aká ryba je najlepšia?

Vzhľadom k možnostiam, ktoré máme na Slovensku, je najlepšia, najzdravšia i najšťastnejšia voľne chytená ryba, ktorá žerie prirodzenú potravu a nie umelé zmesy. „Ale záleží na tom, kde ju ulovíme,“ varuje Patrick. Poľnohospodársky priemysel a rôzne fabriky totiž znečisťujú rieky pesticídmi a chemickým odpadom. Treba si teda nájsť jednu z tých čistejších riek. Na druhom mieste sú potom vhodné ryby z rybníkov.

„Najhoršie zo všetkého sú bazény,“ povedal Patrick. „Sú tam síce prísne bezpečnostné podmienky, je to ohradené, a tak ďalej…ale mne to pripadá ako fabriková výroba, jednoznačne je to neetické,“ pokračuje.

Čo sa týka kvality, je tiež dobré vybrať si rybu v celku a nie v konzerve. Čerstvá ryba nemá byť gumená, nemá sa v ruke prehnúť a mala by byť pekne sfarbená. S mäsom v konzerve sa totiž dá robiť viac podvodov. Želatína, ktorá je v tom a okolo toho tvorí veľké percento a „je to chémia, ktorá to mäso drží po kope,“ vysvetľuje Patrick.

Ak ide o rybu z ďalekých krajín, je lepšie vybrať si zmrazenú rybu ako chladenú. Patrick by dal všeobecne prednosť rybám zo Slovenska alebo Česka, najmä kvôli čerstvosti. „Príde na pult do 24 hodín od ulovenia.“

Prvenstvo v chove a kvalite rýb (najmä lososa) má spomedzi štátov EÚ Škótsko. 90 percent je voda a zvyšok sú ryby,“ povedal Tomáš.

Kúp si mŕtvu rybu a nešaškuj

Lepšie je kúpiť si už mŕtvu rybu. Amatéri, ktorí nevedia rýchlo a efektívne zabiť rybu, akurát predlžujú jej utrpenie. „Ja nie som vegetarián, ale keď vidím pred obchodmi tie kade narvaté rybami, je mi do plaču. Je to týranie zvierat, malo by sa to zakázať,“ dodal Patrick.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá