Ajurvédska superpotravina zabila za rok 1,4 milióna ľudí. V špajze ju majú desaťtisíce Slovákov
- Zistiť, či máš doma „falošné“ korenie, nie je vôbec náročné
- Kurkuma prináša množstvo benefitov, no môže spôsobiť aj veľké problémy

- Zistiť, či máš doma „falošné“ korenie, nie je vôbec náročné
- Kurkuma prináša množstvo benefitov, no môže spôsobiť aj veľké problémy
Už dlhé roky je oceňovaná v ajurvédskej medicíne. Reč je o kurkume, ktorá je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. Najčastejšie sa s ňou stretávame v ázijskej kuchyni a poznáme ju vďaka jej zemitej chuti a žiarivej farbe.
Portál The Times of India však poukazuje na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. To platí aj v prípade kurkumy. Jej žltá farba, ktorá zároveň ovplyvňuje odtieň pokožky osôb, ktoré ju často konzumujú, môže byť smrteľná.
Aby bola farba výraznejšia, pozemky, na ktorých sa kurkuma pestuje, sa bežne prášia chrómanom olovnatým. To vysvetľuje otázku, prečo má južná Ázia najvyššiu mieru otravy olovom na celom svete. Táto látka sa inak nazýva aj chrómová žlť a využíva sa najmä v maliarstve. Spôsobuje choroby srdca a mozgu, na ktoré sú náchylné najmä deti, ide o neurotoxín.
Chróman olovnatý v roku 2019 v južnej Ázii viedol k minimálne 1,4 miliónom úmrtí. Látka sa tiež používa na „falšovanie“ tohto korenia, ktoré sa netýka iba Indie. Je totiž rozšírené po celom svete. India je popredným výrobcom korenín a vývoz z nej sa za posledných 9 rokov zdvojnásobil. Aj napriek tomu je však povedomie o nebezpečenstvách v tomto kraji nízke.
Zistiť, či je kurkuma falošná, je jednoduché
Napriek tomu, že kurkuma je veľmi obľúbená v Ázii, svoje miesto má aj v slovenských domácnostiach. Výrobcov tejto koreniny je neúrekom a zistiť, či niektorý z nich dodáva „falošnú“ kurkumu, nemusí byť vôbec náročné.
Azda najjednoduchším spôsobom je test, ku ktorému potrebuješ, samozrejme, kurkumu a pohár vody. Na hladinu vody stačí pridať trochu koreniny a nechať ju tam na zhruba 30 minút. Ak sa po tomto čase kurkuma usadí na dne pohára, je čistá. V prípade, že bude plávať na hladine, nejde o čistú kurkumu.
Ak máš doma koncentrovanú kyselinu chlorovodíkovú a skúmavku, vyskúšať môžeš aj druhý spôsob. Do skúmavky s kurkumou pridaj niekoľko kvapiek tejto kyseliny a pretrep ju. Ak sa farba zmesi zmení na ružovú, kurkumu by si nemal konzumovať. Podľa portálu Viral Spices totiž môže spôsobiť otravu.
Aby si sa vyhol komplikáciám a nestrácal čas s testovaním pravosti obyčajnej koreniny, najlepšou možnosťou je jednoznačne investícia do koreňa kurkumy. V tomto prípade je totiž možné preventívne odstrániť vrchnú vrstvu koreňa, ktorý môže byť poprášený neurotoxínom, čím by sa znížila jeho koncentrácia.
Ideálne je však siahnuť po kurkume od malých pestovateľov a hlavne, čím bližšie k tebe sa tento pestovateľ nachádza, a teda čím ďalej od Ázie, ktorá spomínaný neurotoxín používa, tým bezpečnejšia by konzumácia korenia mohla byť.
Žiarivá superpotravina
Ak vieš celkom isto, že kurkuma, ktorú máš doma, je v poriadku, v jej konzumácii ti nič nebráni.
Konzumácia kurkumy má na ľudský organizmus veľmi dobrý vplyv. Ako uvádza portál Matcha Day, benefity prináša látka kurkumín. O tom, že je toto korenie protizápalové, sme už písali vyššie. Okrem toho však pozitívne vplýva na tráviace procesy, napomáha stavu kostí a kĺbov a podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
Portál NDTV tiež poukazuje na to, že kurkuma je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Odvoláva sa na štúdie, podľa ktorých môže kurkumín potláčať rast tukového tkaniva. Pri chudnutí však pomáha aj reguláciou hladiny cukru v krvi a prevenciou inzulínovej rezistencie. Bezpečná konzumácia kurkumy tiež zvyšuje produkciu žlče. Ide o tráviacu šťavu, ktorá pomáha pri emulgácii tukov a metabolizmu.
Spôsobov konzumácie kurkumy je niekoľko. Samozrejme, najjednoduchším je jej pridávanie do jedál. O tom, že sa perfektne hodí do kari, nie je žiadna pochybnosť. Možnosťou je však aj kurkumové mlieko alebo čaj z kurkumy, ktorý sa dá dochutiť napríklad škoricou.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: The Times of India, The Times of India, Viral Spices, Matcha Day, NDTV