Ak vynechávaš jedlo, máme zlé správy: Zarábaš si na problémy so zdravím
- Konzumácia troch hlavných jedál nie je samozrejmosťou u každého
- Vynechávanie jedál môže mať hlbší dosah, môže ovplyvniť aj dĺžku nášho života
- Konzumácia troch hlavných jedál nie je samozrejmosťou u každého
- Vynechávanie jedál môže mať hlbší dosah, môže ovplyvniť aj dĺžku nášho života
Počas náročných dní, keď sme zaneprázdnení, je veľmi jednoduché prestať dbať na tri štandardné jedlá denne. Často ich nahrádzame rýchlou stravou, ktorá nás zasýti, aby sme mohli dokončiť našu prácu alebo čokoľvek, čomu sa práve venujeme. Niektorí to dokonca robia zámerne.
Podľa TA3 delia raňajky ľudí na dva tábory. Niektorí ich zatracujú, iní ich zas považujú za hlavný chod, nevyhnutnú súčasť každodenného života.
Nová štúdia naznačuje, že vynechanie jedného z troch hlavných jedál denne môže priniesť veľkú nevýhodu. Jej výsledky boli uverejnené vo vedeckom časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Vynechanie jedla nám môže skrátiť život
Štúdia, ktorej súčasťou bolo viac než 24-tisíc dospelých Američanov nad 40 rokov, ukazuje, že vyššie riziko úmrtnosti bolo spájané s konzumáciou iba jedného jedla denne. Zatiaľ čo vynechanie raňajok bolo spojené s väčším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie, vynechanie obeda či večere mohlo mať za následok vyššie riziko úmrtia zo všetkých príčin.
Problém mali dokonca aj tí, čo jedli všetky tri hlavné jedlá, no nemali medzi nimi dostatočnú pauzu, uvádza Science Alert. Štúdia síce hovorí o tom, že by pre človeka prerušovaný pôst nemusel byť tou najlepšou voľbou, no zdôrazňuje dôležitosť pravidelného stravovania.
„Náš výskum odhalil, že jedinci, ktorí jedia len jedno jedlo denne, majú väčšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí jedli denne viac. Na základe týchto zistení odporúčame jesť aspoň dve až tri jedlá rozložené počas dňa,“ uviedol epidemiológ a odborník na nutričné ochorenia Yangbo Sun z University of Tennessee.
Približne 30 percent účastníkov pravidelne jedávalo menej než tri jedlá denne, pričom jedlo vynechávali častejšie mladší ľudia, muži, nehispánski černosi či ľudia s nižším vzdelaním a nižším príjmom.
Táto aktivita bola bežnejšia aj medzi tými, čo viac fajčili, pili alkohol, jedli menej výživne a prijímali pochutiny počas dňa.
Výsledkom je zhoršenie metabolického systému
Štúdia síce nie je dostatočne komplexná na to, aby skutočne potvrdila, či vynechávanie jedál spôsobuje skoršiu smrť, ale predstavuje podporu pre ďalší výskum v tejto oblasti.
Je možné, že sú do tohto procesu zapojené aj ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na stravovacie návyky i riziko úmrtnosti.
Výskumníci svoje zistenia upravili tak, aby zohľadnili mnohé faktory stravovania a životného štýlu, vrátanie fajčenia, konzumácie alkoholu, úrovne fyzickej aktivity, príjmu energie, kvality stravy či potravinovej bezpečnosti. Aj napriek tomu našli prepojenie.
Podľa Weia Baoa z University of Iowa dávajú výsledky pozorovania metabolický zmysel. Vynechávanie jedál, ktoré sú stanovené na určité intervaly, zvyčajne vedie k tomu, že neskôr prijmeme viacero jedál (energie) naraz. To môže spôsobiť nerovnováhu v našom tele a regulovaní glukózy a dôjde i k zhoršeniu metabolického systému.
Podľa aktuálnych štatistík konzumuje tri štandardné jedlá denne iba 59 percent Američanov a 63 percent Američaniek. Veľká časť populácie sa teda vystavuje riziku, pričom na to môžu mať dôvody, ktoré zahŕňajú časový tlak, pracovný čas, chudobu či diéty. Výskumníci však dúfajú, že sa v analýze dôležitosti pravidelného stravovania bude pokračovať.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Science Alert, Unsplash