Ako sa vo Vietname stravovať, aby väčšina tvojich spomienok nebola z toalety. Týmto jedlám sa rozhodne vyhni

  • Takto môžeš vo Vietname ľahko predísť žalúdočným problémom
  • Aké jedlá odporúčam vo Vietname vyskúšať a čo by si tam jesť rozhodne nemal
Vietnamské špeciality
Archív Mária Godová
  • Takto môžeš vo Vietname ľahko predísť žalúdočným problémom
  • Aké jedlá odporúčam vo Vietname vyskúšať a čo by si tam jesť rozhodne nemal

Tiež máš vo svojom meste malú nenápadnú vietnamskú večierku, okolo ktorej sa vždy vznáša závan exotiky a láka ťa dnu na priam dušu hladiacu misku voňavého pho? Nie je náhoda, že sa vietnamská kuchyňa so svojimi ikonickými špecialitami stala globálnym fenoménom a zaručene ju nájdeš v každom väčšom meste v úplne celom svete.

Pho, Banh Mi, Spring Rolls  – tieto názvy nie sú len slovami, sú to zázraky na tanieri. Si tiež ich fanúšikom? Potom čítaj ďalej a okrem mojich tipov na špeciality, ktoré vo Vietname musíš určite vyskúšať, sa dozvieš aj niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu sa tu stravovať tak, aby väčšina tvojich spomienok na túto výnimočnú krajinu nebola z hotelovej kúpeľne.

Si pripravený ochutnať to najlepšie, čo Vietnam ponúka? Pojď, ukážu ti cestu rájem! 

Vedel si, že v tradičných vietnamských jedlách sa používa viac ako 30 druhov byliniek, ktoré im dodávajú skutočne jedinečnú chuť? U nás zoženieš len ich zlomok, a preto fakt stojí za to toho vo Vietname ochutnať čo najviac!

Začni food tour – Nauč sa, čo jesť a ako to jesť 

Svoj trip po Vietname by si mal začať food tour. Prečo? Pretože v miestnych reštauráciách často dostaneš sedem misiek s rôznymi ingredienciami a nevieš, čo s nimi. Skúsený sprievodca ti ukáže, čo s čím zmiešať a ako to správne zjesť. Sú na to skvelé platformy ako GetYourGuide, kde môžeš nájsť miestneho sprievodcu a nechať sa zasvätiť do tajov vietnamskej kuchyne.

Týpek ťa za pár drobných prevedie vietnamskou kultúrou jedla a urobíš si s ním prehľad miestnych špecialít, ktoré si potom môžeš vychutnávať počas celej dovolenky namiesto toho, aby si do hlavy celý čas tlačil len smaženú ryžu či rezance.

Vietnamské špeciality
zdroj: Archív Mária Godová

Vietnam – Mekka svetového street food

Nejeden gurmán by so mnou súhlasil, že keď sa spomenie vietnamská gastronómia, prvé, čo každému napadne, je vychýrený vietnamský street food – autentický, pestrý, výnimočne chutný, a čo je najlepšie, aj neuveriteľne lacný. Práve tu máš výbornú príležitosť ochutnávať, experimentovať a objavovať nové chute. Ak ti niečo nesadne, jednoducho to vyhoď alebo niekomu daruj a za pár centov nájdeš niečo lepšie. 

Vedel si inak, že sa vo Vietname mnoho reštaurácií špecializuje len na jediné jedlo a podávajú ho celý deň, celé roky? A vieš si predstaviť, ako musí byť v takomto lokále špecialita celými generáciami vycibrená?

Väčšina týchto miest je jednoduchá, s plastovými stoličkami, trebárs aj na rušnej križovatke. Vychutnáš si tu jedlá ako Pho, Banh Xeo, Banh Mi a mnohé iné, ktoré sa podávajú s rôznymi obmenami druhov mäsa alebo typu rezancov. 

Neboj sa vyskúšať nové jedlá a experimentovať – práve na takýchto miestach nájdeš tie najlepšie autentické chute. 

Vietnamské špeciality
zdroj: Archív Mária Godová

Čo ochutnať? Pár mojich tipov na najlepšie vietnamské dobroty a miestne reštaurácie

Čo sa týka jedla, Vietnam je jednoducho raj. Ak sa tam chystáš, môžeš sa o tom presvedčiť sám a vyskúšať niektoré z mojich obľúbených špecialít a lokálov. 

  • Polievka Pho Bo Tai, voňavý hovädzí vývar s tenučko pokrájaným mäsom, ktoré sa surové priamo v polievke zaleje horúcim vývarom a zostane tak vláčne a plné chuti. Vyskúšaj ju trebárs v tejto michelinskej reštaurácii v centre Hanoja za menej ako 3 €.
  • Pho Bo Čot je vlastne pho, v ktorom vývar nahradí lahodná sójová omáčka. Je to taká moja vietnamská špecialitka, lebo toto jedlo len tak bežne v reštaurácii nedostaneš, no je to moje absolútne najobľúbenejšie jedlo v celom Vietname.
 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Majča na vandrovke (@majca.go)

  • Bageta Banh Mi, tento podarený pozostatok francúzskej kolonizácie nájdeš na každom rohu. Drž sa zásad vyššie a nájdi tú najdokonalejšiu – s kopou zeleniny, voňavými bylinkami a grilovaným mäsom. Moju obľúbenú môžeš ochutnať v mestečku Hoi An v bagetérii Madam Khanh – The Banh Mi Queen za asi 2 eurá.
  • Bun Cha, bravčové mleté mäso grilované na otvorenom ohni s rezancami a bylinkami v sladkokyslej zálievke patrí medzi moje najobľúbenejšie vietnamské špeciality. Najradšej mám tú od maminky kamarátky Mai v malom rodinnom guesthouse v severných vietnamských horách, kam sa môžeš a rozhodne by si sa mal ísť pozrieť aj ty.
  • Banh Xeo, alebo chrumkavú vajíčkovú placku s drobnými krevetami a kúskami bôčiku, som si kvôli jej sviežosti a chrumkavosti obľúbila hlavne na raňajky alebo ako malé jedlo, keď nás prepadol hlad. Podáva sa so zeleninou v šalátovom liste a ryžovom papieri, s perfektne vyváženou sladko-kyslou zálievkou. A aj keď ti pochúťku Banh Xeo naservírujú na každom rohu, v každom kúte Vietnamu, mne sa do pamäti vryla v hanojskej, medzi miestnymi veľmi známej, reštaurácii Mr Bay Mien Tay – Banh Xeo.
  • A ak sa ocitneš na ostrove Con Dao a obídeš vychýrenú zmrzlináreň s kokosovou zmrzlinou, ktorá sa podáva priamo v čerstvom kokose, tak máš na konte gurmánsky smrteľný hriech.

Vietnamské špeciality
zdroj: Archív Mária Godová

Poznáš aj menej známe vietnamské špeciality ako marinovaný plátok bravčového Co Lau v chrumkavých rezancoch – špecialitu mesta Hoi An alebo zamatový karamelový bôčik s vajíčkom Thit Kho Trung? Jedia Vietnamci skutočne mačky či psy a vieš, že tu môžeš ochutnať aj vzácne čierne kura, ktoré má čierne aj kosti? Pozri sa na môj podrobný prehľad a sprievodcu 22 najikonickejšími vietnamskými špecialitami a miestami, na ktorých si ich môžeš vychutnať.  

Ale ako sa z toho všetkého nepo*rať?

Ak chceš vo Vietname ochutnávať skvelý street food a zároveň si tým neprivodiť zbytočné ťažkosti, drž sa pár overených zásad, ktoré v Ázii udržali môj žalúdok v pohode celých 15 mesiacov. 

Začni hygienou – Ak je okolo stánku špina, suroviny sú položené na slnku alebo na ne, nedajbože, vidíš sadať muchy, obíď ho veľkým oblúkom. K tomu správnemu stánku sa nechaj zlákať vôňou, ktorá sa z neho šíri. Stánok musí byť čistý a jedlo v ňom vyzerať čerstvo a lákavo.

Ak sa chystáš jesť jedlá s nie poriadne tepelne upravenými ingredienciami, prípadne plodmi mora alebo vajíčkami, pozri sa pozorne, ako sú tieto ingrediencie skladované a kľudne sa spýtaj, či bol šalát či bylinky oplachované bezpečnou vodou. Také sushi na pravé poludnie z pultu, ktorý ani nie je chránený pred slnkom, by som určite neriskovala.

Môj tip: Dopraj si jedlá s rizikovejšími potravinami ráno, keď sú ešte zaručene čerstvé. Večer už môže byť ich kvalita neistá. 

Sleduj, ako stánkar jedlo pripravuje. Ak používa rukavice a umýva si ruky, je to plus. Ak ale používa rovnaký nôž na surové mäso a hotové pokrmy, radšej to jedlo preskoč. 

Ak vidíš okolo stánku veľa miestnych, je to dobré znamenie, že jedlo je kvalitné a obľúbené. Miestni sú veľmi nároční, čo sa týka chutí a kvality. Preto sa môžeš spoľahnúť, že v lokále plnom miestnych sa naješ dobre a bezpečne.

Pozor na vodu

Nepi vodu z vodovodu! Väčšina turistov a domácich v mestách či turistických destináciách pije balenú alebo prevarenú vodu, preto sa tu konzumácie vody ani drinkov s ľadom nemusíš báť. V menej turistických oblastiach však môže byť ľad vyrobený z nekvalitnej vody, a ak chceš byť úplne opatrný, môžeš sa mu tu vyhnúť.

Môj tip: Pri drvenom ľade je väčšia šanca, že je vyrobený z horšej vody, zatiaľ čo klasické kocky s dierkou vyrábané vo veľkom strojovo by mali byť v poriadku. 

Pozor si daj tiež na exotické ovocie. Ak nejaký druh ovocia ochutnávaš prvýkrát, daj si najskôr len trochu a pár minút počkaj. Nikdy nevieš, či naň nemáš alergiu. Tiež v žiadnom prípade nekombinuj ovocie durian s alkoholom, táto kombinácia je toxická a vlastne sa durianom veľmi neprejedaj. Je ťažký na žalúdok a v jednu noc sme si to vyskúšali aj na vlastnej koži. Odvtedy durian nemôžeme ani cítiť a súhlasíme s tým, že je skutočne najsmradľavejším ovocím na svete.

Pri jedle maj vždy čisté ruky. Predsa nevieš, čo si po ceste k stánku pochytal a s tunajšími baktériami si tvoje telo v novom prostredí možno tak šikovne neporadí. Vo väčšine reštaurácií nájdeš umývadlo s mydlom, no pri street food sa musíš spoľahnúť len na svoj antibakteriálny gél.

Daj sa pred cestou zaočkovať proti základným ochoreniam a zváž probiotiká, ktoré ti pomôžu udržať trávenie v pohode. Neuveríš, ale v každej vietnamskej lekárni kúpiš Smectu! Na cestách so sebou tiež vždy nosíme balenie čierneho uhlia.

A najdôležitejšie – používaj zdravý rozum a dôveruj svojim zmyslom. Ak jedlo vyzerá, vonia alebo chutí podozrivo, radšej ho nejedz.

Aj pri najväčšej opatrnosti však človek nikdy nevie a na mieste je aj kvalitné a spoľahlivé cestovné poistenie, ktoré mi už neraz na cestách zachránilo zadok a pri každej ceste do zahraničia by malo byť samozrejmosťou. 

Pouličný stánok v Hanoji
zdroj: Archív Mária Godová

Ceny jedla vo Vietname – koľko za to všetko zaplatíš? 

Ako všade na svete, aj vo Vietname nájdeš jedlo za rôzne ceny. V miestnych reštauráciách či na street food sa dosýta naješ už od 2 eur, v turistických oblastiach to býva okolo 4 až 6 eur na osobu a v luxusných reštauráciách môže cena stúpnuť až na 10-20 eur. Nás jedlo na celý deň vyšlo priemerne na 10 eur za osobu, pričom sme občas objednali tri jedlá pre dvoch kvôli menším porciám.

Od autentických street food stánkov po luxusné reštaurácie, Vietnam ponúka nekonečnú paletu vôní, kombinácií a chutí, ktoré ťa zaručene dostanú. Neboj sa ochutnávať – vietnamská kuchyňa nie je štipľavá, práve naopak. Jej chute sú dokonale vyladené a tvoje kulinárske zážitky sa určite stanú jednými z najlepších spomienok na cestu.

A možno to bude práve vôňa čerstvo pripraveného Pho, ktorá sa ti vryje do pamäti a stane sa najlepšou pochúťkou, akú si kedy jedol.

Čítajte viac z kategórie: Cestovanie

Najnovšie videá

Trendové videá