Ako vybrať med na štedrovečerný stôl: Je iba jeden spôsob, ako sa vyhnúť falošným produktom
- Nenechaj sa nachytať falošnými medmi v supermarketoch
- Istotu máš len u včelára, aj to nie u každého
- Ponúkame ti návod, ako vybrať med
- Nenechaj sa nachytať falošnými medmi v supermarketoch
- Istotu máš len u včelára, aj to nie u každého
- Ponúkame ti návod, ako vybrať med
Na štedrovečernom stole nesmie chýbať med s oblátkami. Len pravý včelí med nám ponúkne všetky benefity, výživné látky a vitamíny, ktoré obsahuje. Na trhu sú však aj výrobky, ktoré sa len tvária ako med, no v skutočnosti sú len atrapami. Ako vybrať med a nenechať sa pritom nachytať?
V súčasnom období, keď sa stretávame s čoraz častejším falšovaním medu, je dôležité vedieť, ako rozoznať pravý kvalitný med od jeho napodobenín. Ako upozorňuje včelár a biológ Juraj Majtán, pre laika môže byť táto úloha náročná, a dokonca aj laboratórne testy nie vždy poskytnú stopercentne presné výsledky.
Ako zistiť, že ide o pravý med
Jedným zo spôsobov, ako zistiť kvalitu medu, je jeho kryštalizácia, píše magazín Zdravie. Radka Stolariková, riaditeľka Strednej lesníckej školy, pre Zdravie vysvetľuje, že kvalitný med s plynúcim časom skryštalizuje, zatiaľ čo riedený zostáva tekutý. Kryštalizácia teda nie je znakom pokazeného medu, a ak ho zohrejeme na teplotu 35 až 40 stupňov, vráti sa do pôvodného stavu.
V súčasnosti sa často stretávame s medom zmiešaným s glukózovým roztokom, kukuričným sirupom alebo inými látkami. V obchode môže byť ťažké rozlíšiť kvalitný produkt od falšovaného.
V predvianočnom období, keď spotreba medu stúpa, Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozorňuje spotrebiteľov, aby boli pri nákupe medu obozretní. Pri nákupe medu, či už od prvovýrobcu, na trhoviskách alebo v maloobchode, je dôležité venovať pozornosť určitým informáciám podľa platnej legislatívy.
Med môže byť predávaný iba prvovýrobcom, ktorý je zároveň držiteľom včelstiev. Med nesmie byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu a musí byť chránený pred kontamináciou.
Podľa vyhlášky je med definovaný ako prírodná sladká látka, produkovaná včelou medonosnou z nektáru rastlín alebo výlučkov živých častí rastlín. Existujú rôzne druhy medu, napríklad kvetový med alebo medovicový med, a jeho farba, konzistencia, chuť a aróma sa môžu líšiť.
Med nesmie obsahovať žiadne pridané látky vrátane potravinárskych prídavných látok, organických a anorganických nečistôt. Tiež nesmie mať neprirodzenú vôňu a chuť a nesmie začať kvasiť.
Etiketa na mede by mala uvádzať krajiny pôvodu, a ak med pochádza z viacerých krajín, môže byť označený ako „Zmes medov z EÚ“, „Zmes medov mimo EÚ“ alebo „Zmes medov z EÚ a mimo EÚ“.
Existujú však rôzne metódy na testovanie pravosti medu. Napríklad „test palcom“, kde hustý a nekvapkajúci med naznačuje jeho pravosť, „test vodou“, kde pravý med by mal zostávať na lyžici a nerozpúšťať sa vo vode, a „test octom“, kde pridanie medu do octovej vody by nemalo spôsobiť penenie. Posledným testom je „test ohňom“, kde pravý med by nemal horieť alebo sa spaľovať.
Ako vybrať med
Napokon, najspoľahlivejším spôsobom, ako zaručiť kvalitu medu, je jeho nákup priamo od včelára. Jarmila Machová, predsedníčka Českého zväzu včelárov, radí vyhýbať sa nákupu medu v supermarketoch, kde nemusí byť jeho skutočný pôvod jasný.
„V supermarketoch med nekupujte, neviete, čo v pohároch v skutočnosti je. Označenie pôvodu na etiketách ‚med z krajín EÚ‘, ‚med z krajín mimo EÚ‘ alebo ‚med z krajín EÚ a z krajín mimo EÚ‘ je, myslím si, dostatočne výrečné,“ odporučila pre portál Zdravie.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: ŠVPS SR, Zdravie