Alkohol by mal byť počas pandémie zakázaný, tvrdí WHO. Koronavírus nezabíja, skôr nám škodí
- WHO vyvracia obľúbený mýtus, že tvrdý alkohol "zabíja" ochorenie COVID-19
- Alkohol nielenže zvyšuje náchylnosť na ochorenie, ale zhoršuje aj jeho priebeh
- WHO vyvracia obľúbený mýtus, že tvrdý alkohol "zabíja" ochorenie COVID-19
- Alkohol nielenže zvyšuje náchylnosť na ochorenie, ale zhoršuje aj jeho priebeh
Pitie alkoholu koronavírus nezabíja. Skôr mu pomáha, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Alkohol totiž namáha a oslabuje imunitný systém, čím z teba robí „ľahkú obeť“ pre vírus. WHO rozhodne pitie alkoholu počas pandémie neodporúča a prikláňa sa aj k myšlienke, že by bol jeho predaj limitovaný.
WHO reaguje na známu teóriu, podľa ktorej je pomoc proti nákaze koronavírusom a ochoreniu COVID-19 úplne jednoduchá – stačí piť veľa alkoholu, ideálne tvrdého, a ten už nákazu „vypáli“.
„Strach a dezinformácie vyprodukovali nebezpečný mýtus, že konzumácia tvrdého alkoholu môže zabiť COVID-19. Lenže nemôže,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.
Alkohol zabíja koronavírus len v prípade, že je viac ako 70-percentný a používa sa ako vonkajší dezinfekčný prostriedok. Teda zabije vírusy len pri priamom kontakte a to len v dostatočnej koncentrácii. Ľudské telo však nie je umývateľný povrch, vírusy máme v tele tam, kde sa alkohol ani len nedostane. Navyše, pitie takého koncentrovaného alkoholu je nanajvýš nebezpečné.
Pitie alkoholu je nebezpečná vec aj celkovo. Alkohol spôsobí ročne až tri milióny úmrtí, v priamom či nepriamom dôsledku jeho používania (nar. šoférovanie pod vplyvom).
Ak teda budeš chcieť „dezinfikovať“ svoje telo domácou pálenkou, viac si tým uškodíš, ako pomôžeš. Konzumácia alkoholu (zvlášť tá pravidelná) je spojená s mnohými zdravotnými komplikáciami, ktoré oslabujú organizmus a ten je potom náchylnejší na vírusové ochorenia.
Zdroje: SITA, WHO