Americké hranolčeky a hamburgery nepochádzajú z Ameriky. Vedel si, že ich pôvod je v Európe?
- Hranolčekmi či dobrým hamburgerom dnes už nikto nepohrdne
- Zamýšľal si sa niekedy nad tým, odkiaľ tieto pokrmy pochádzajú?
- Aj keď sa môže zdať, že k nám prišli z Ameriky, bolo to presne naopak
- Hranolčekmi či dobrým hamburgerom dnes už nikto nepohrdne
- Zamýšľal si sa niekedy nad tým, odkiaľ tieto pokrmy pochádzajú?
- Aj keď sa môže zdať, že k nám prišli z Ameriky, bolo to presne naopak
Máš chuť na dobrý hamburger s hranolčekmi? Toto jedlo dnes ovládlo celý svet a ľudia si môžu vyberať z nekonečného množstva rôznych druhov burgerov s obľúbenou prílohou.
Vieš však, odkiaľ tieto dve obľúbené pochúťky pochádzajú? S hamburgerom a hranolčekmi si väčšina ľudí spája USA. Tieto jedlá k nám však zo zámoria neprišli. Pôvod majú na úplne inom mieste.
Korene hamburgeru siahajú až ku Egypťanom
Hamburger je dnes jednou z najväčších ikon amerického životného štýlu. Ako uvádza portál Parade, jeho korene však siahajú až ku starým Egypťanom, ktorí údajne boli prvým národom pochutnávajúcim si na mletom mäse.
V tomto prípade však ešte ani zďaleka nešlo o podobu hamburgera, akú poznáme dnes. Ich spôsob konzumácie mäsa však prispel k tomu, aby sa z obyčajne pomletého mäsa stal práve preslávený burger.
V tom čase bola strava obyčajného ľudu prevažne vegetariánska, preto bolo mäso výsadou bohatých. Egypťania ho pomleli pomocou noža alebo kameňa, vďaka čomu sa počas tisícok rokov a evolúcie tradícií dostalo až do dnešnej podoby.
Tatársky biftek ako predchodca steaku
Placka mäsa, ktorá bola podobná tomu dnešnému, sa postupne šírila ďalej do sveta. Podľa portálu History sa traduje, že bojovníci si počas dlhých ciest dali mäsovú placku z jahňaciny pod sedlo.
Mäso sa vplyvom váhy bojovníka naklepalo, vďaka čomu bolo pripravené na konzumáciu. Vplyvom toho, že bojovníci putovali po celej Európe, sa táto receptúra dostala do Ruska, ale taktiež do mnohých iných krajín, kde si každý prípravu mäsa prispôsobil svojim tradíciám.
Práve v Rusku však bol spôsob prípravy upravený, doplili ho tam o koreniny a vajce. Týmto spôsobom vznikol prvý tatársky biftek, ktorý sa považuje za priameho predchodcu hamburského steaku.
Z Hamburgu až do Ameriky
Tu sa dostávame do nemeckého Hamburgu, kde sa mäsová placka najviac priblížila k dnešnej podobe. V 17. storočí priniesli ruskí moreplavci svoj obľúbený tatársky biftek do najväčšieho európskeho prístavu v Hamburgu.
Pôvodný recept sa tu ďalej upravoval a menil. Ako uvádza portál Parade, mleté hovädzie mäso z hamburských kráv bolo miešané so soľou, korením, cesnakom a cibuľou. Následne sa vytvarované placky údili alebo iba jemne opiekli.
Z Hamburgu sa mleté mäso neskôr predsa len dostalo do Ameriky. Doniesli ho tam v 19. storočí nemeckí imigranti, ktorí s ním dokonca začali podnikať. Medzi domácimi sa stal natoľko populárny, že sa toto jedlo stalo jedným z najdrahších jedál.
Zasľúbená zem Amerika
Vysoký dopyt po tejto pochúťke spôsobil, že v uliciach USA začali vznikať malé streetfoody, ktoré populárny steak ponúkali. Dopyt prichádzal predovšetkým od robotníkov a námorníkov.
Ako uvádza portál Food Fun Travel, za najväčší míľnik ohľadom „vzniku“ hamburgeru sa považuje rok 1885. Hamburgeru v dnešnej podobe sa viaže k bratom Frankovi a Charlesovi Menchesovcom, ktorí predávali hotdogy na veľtrhu v Erie County.
Stalo sa však, že im došli bravčové párky. Bratia sa tak ako náhradu za párok rozhodli použiť mäsovú placku. Takým spôsobom vznikol hamburger, ktorý je tomu dnešnému najviac podobný. Zaujímavé je, že sa tak stalo úplnou náhodou.
Za objaviteľa hamburgeru sa však považuje niekto iný. Jedná sa o Fletchera Davisa z Texasu, ktorý vraj ako prvý prišiel na trh s mäsom v žemli. Túto pochúťku ešte doplnil horčicou, kečupom a hranolčekmi.
Nejasná história, jasná chuť
Hranolčeky sú obľúbená príloha ľudí po celom svete. Často sa dokonca jedávajú ako samostatný pokrm s rôznymi omáčkami. Historici sa však dodnes nevedia zhodnúť, kde presne majú svoj pôvod.
Tento pokrm má svoje miesto dokonca aj v kalendári. Hranolčekom patrí práve 13. júl, ktorý sa označuje ako ich svetový deň.
Samotný názov hranolčekov, teda french fries, hovorí o tom, že by hranolčeky mali pochádzať práve z Francúzska, prípadne ako sa zhoduje väčšina historikov, skôr Belgicka.
Hranolčeky ako náhrada za ryby
Podľa portálu Today I Found Out Belgičania nachádzali radosť v smažení hranolčekov už okolo roku 1 600 nášho letopočtu. Boli to hlavne belgickí sedliaci, ktorí si obľúbili natenko nakrájanú rybu. Hádzali ju do horúceho oleja a jedli ako snack na zahnanie hladu.
Počas zimných mesiacov však rybníky, jazerá a rieky zamŕzali, čo sedliakov nútilo prísť s alternatívou, ktorá by ich zasýtila. Vzhľadom na to, že zemiaky boli nenáročné na pestovanie a taktiež boli schopné prežiť aj drsnejšie podmienky, ukázali sa ako vynikajúca náhrada rýb.
V tom čase tento pokrm ešte neniesol žiadny názov. Vyriešili to však americkí vojaci, ktorí smažené hranolčeky začali konzumovať počas 1. svetovej vojny. A keďže je jeden z oficiálnych jazykov v Belgicku práve francúzština, bez väčšieho premýšľania ich nazvali francúzskymi hranolčekmi.
Zemiaky sa považujú za jedlo chudoby
Toto je však len jedna verzia vzniku obľúbeného pokrmu. Ďalšia uvádza, že hranolčeky majú pôvod priamo vo Francúzsku. Podľa portálu Kitchen Project boli hranolčeky najpredávanejším pokrmom na miestnych trhovískách.
O zemiakoch sa dlhodobo traduje, že sú jedlom chudoby, ktoré je pre všetkých. Môže za to práve fakt, že sú chutné a každý si ich môže dovoliť.
Ľudia, ktorí skúmali históriu hranolčekov, sa tiež dostali k prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi. Prezident si vo svojich zápiskoch pochvaľoval kuchárske umenie francúzskeho šéfkuchára Honoré Juliena.
Údajne si zapísal, že mu veľmi imponovala chuť zemiakov, ktoré boli rýchlo usmažené z malých kúskov surových zemiakov počas večere v Bielom dome v roku 1802. V roku 1850 sa vďaka ústnemu podaniu už „francúzske zemiakové hranolčeky“ stali súčasťou amerických kuchárskych kníh.
Hranolčeky sú v Belgicku hlavným jedlom
Francúzsko a Belgicko dokonca viedlo spory o tom, kto za touto pochúťkou stojí.
Nech už je to akokoľvek, tieto dva pokrmy sa stali obľúbeným jedlom ľudí po celom svete. Aj napriek tomu, že sa primárne rozšírili v Amerike, cestu si našli aj naspäť do Európy, odkiaľ skutočne pochádzajú.
Dnes si na hamburgeri a hranolčekoch pochutnáva celý svet. Obe jedlá sa pripravujú v rôznych podobách a kombináciách. Kým v iných krajinách sa hranolčeky považujú za prílohu, v Belgicku patria vysmážané zemiaky k hlavným jedlám.
Čítajte viac z kategórie: Cestovanie
Zdroje: History, Food Fun Travel, Today I Found Out, Kitchen Project