Andrea otvorila v Trnave novú pekáreň CUKER: „Bežnú pšeničnú múku nepoužívame, chceme ponúkať len to, čo sami radi jeme“
- CUKER Bakehouse prináša do Trnavy autentické chute bez kompromisov
- Andrea stavila na kvalitu, v ponuke sú aj produkty zo špaldy v bio kvalite

- CUKER Bakehouse prináša do Trnavy autentické chute bez kompromisov
- Andrea stavila na kvalitu, v ponuke sú aj produkty zo špaldy v bio kvalite
CUKER Bakehouse je remeselná pekáreň v centre Trnavy, ktorá svojím prístupom k výrobe produktov vystupuje z davu.
Za jej vznikom stojí Andrea Valenčínová, pre ktorú sa pečenie stalo nielen profesiou, ale aj celoživotnou vášňou.
Spolu s rodinou a priateľmi vytvorila priestor, ktorý sa zameriava na autentické chute, poctivé suroviny a transparentnosť výroby. My sme sa mladej podnikateľky pýtali napríklad aj na to, ako CUKER Bakehouse vznikol, čo ho odlišuje od konkurencie a aké výzvy musela prekonať pri budovaní svojej vysnívanej pekárne.
Od detskej vášne k remeselnému podnikaniu
Andrea Valenčínová, majiteľka CUKER Bakehouse, spomína na svoje začiatky s úsmevom. Už od malička sa s babkou venovala pečeniu, čo v nej prebudilo lásku k autentickým chutiam a poctivému remeslu.
„Pečenie bolo u nás rodinnou tradíciou, ktorá mi postupne prirástla k srdcu,“ vysvetľuje. Aj počas vysokoškolského štúdia sa Andrea neprestala venovať gastronómii. Pokračovala v práci v tomto odvetví, kde sa jej vášeň pre pečenie ešte viac prehĺbila a nadobudla nové zručnosti.
Myšlienka otvoriť si vlastnú pekáreň v nej teda žila už dlhšie. „CUKER Bakehouse bola vždy predstava, ktorá sa však formovala až počas procesu rekonštrukcie priestorov,“ priznáva.
Názov vznikol spontánne, keď už boli práce v plnom prúde. „Chceli sme vytvoriť priestor, ktorý bude spájať ľudí prostredníctvom kvalitných, chutných a poctivých produktov,“ vysvetľuje. CUKER Bakehouse tak nevníma len ako obyčajnú pekáreň, ale ako miesto, ktoré v Trnave podľa nej chýbalo.
Filozofia kvality a autentickosti
CUKER Bakehouse sa odlišuje od konkurencie predovšetkým prístupom k remeselnej výrobe. Andrea zdôrazňuje, že sa v pekárni používajú výhradne základné suroviny, bez polotovarov a stabilizátorov.
„V gastronómii sa často stretávame s rôznymi profesionálnymi zmesami, ktoré však v skutočnosti neprinášajú úprimnú kvalitu. My chceme ponúkať len to, čo sami radi jeme,“ vysvetľuje.
Pri zakladaní pekárne mala Andrea jasnú víziu – priniesť úprimnosť, autentickosť a čistotu chutí. V CUKER Bakehouse sa rozhodli ísť náročnejšou cestou, ktorá vyžaduje starostlivý výber dodávateľov a dôraz na ekologické poľnohospodárstvo.
„Dlhodobým cieľom je využívať suroviny z regeneratívneho hospodárstva, aby sme prispeli k udržateľnosti,“ hovorí.
Náklady a návratnosť investície
Andrea otvorene priznáva, že investícia do CUKER Bakehouse nebola malá. „Mohla by som za ňu pokojne zabezpečiť svojich dvoch škôlkarov až do dospelosti,“ konštatuje s úsmevom.
Hoci návratnosť investície je stále otázna, verí v koncept a dlhodobý rast. Zároveň je opatrná pri odhadovaní potrebných denných tržieb, keďže kvalita nie vždy znamená rýchlu návratnosť.
CUKER Bakehouse nájdeš v centre Trnavy na Vajanského 6756/13. Hoci sa môže zdať, že ide o strategické umiestnenie, Andrea tvrdí, že za týmto rozhodnutím stojí rodinná logika.
„Celý náš život sa točí okolo mesta, preto bolo prirodzené, že sme otvorili práve tu,“ hovorí. Centrum Trnavy tak dokonale vystihuje ich svet – miesto, kde žijú a stretávajú priateľov.
Zamerané na zdravé alternatívy
CUKER Bakehouse ponúka predovšetkým produkty zo špaldovej múky z ekologického poľnohospodárstva. Bežnú pšeničnú múku nepoužívajú a v budúcnosti plánujú zaradiť aj pšenicu jednozrnku a dvojzrnku.
„Bezlepkovú ponuku však nemáme, keďže v našej pekárni nemôžeme úplne vylúčiť riziko kontaminácie,“ vysvetľuje Andrea. Niektoré koláče sú však prirodzene bez múky, ako napríklad Baskický cheesecake či mini laskonky.
Vegánov určite poteší rozširujúca sa ponuka sladkých aj slaných produktov. „Nedávno sme začali používať A2 mlieko, ktoré prináša ešte chutnejšie recepty,“ dodáva.
Rozšírenie podniku a vizuálna identita
V budúcnosti plánuje CUKER Bakehouse spustiť online predaj s rezervačným systémom, aby zákazníci mohli pohodlne objednávať z domu.
„Sme otvorení aj spolupráci s inými gastroprevádzkami, vždy však so zachovaním našich štandardov kvality,“ hovorí Andrea.
Na vizuálnej identite značky sa podieľali rodina a priatelia, pričom veľký podiel na sociálnych sieťach má Martina Jankovič. „Pri tvorbe zapájame aj lokálnych kreatívcov. Radi spolupracujeme napríklad s @risko.print,“ prezrádza Andrea.
Zamestnať a udržať kvalitných ľudí v gastronómii je výzva. Andrea tvrdí, že kľúčom je rodinná atmosféra a pozitívne pracovné prostredie. „Dobrú náladu považujeme za základ, ktorý ľudí priťahuje a udržiava u nás,“ dodáva.
Sladký favorit: Avokádové cookies
Medzi najobľúbenejšie produkty patria avokádové cookies, ktoré sa stali hitom nielen medzi deťmi, ale aj medzi tými, ktorí dbajú na zdravší životný štýl.
„Ich prirodzene hnedá farba pochádza z panelového cukru. Cookies budú v ponuke, kým bude dostupné kvalitné avokádo,“ vysvetľuje Andrea.
Panelový cukor, známy aj ako panela, je prírodné sladidlo, ktoré sa vyrába z trstinovej šťavy. Na rozdiel od rafinovaného cukru nie je filtrovaný, rafinovaný ani chemicky spracovaný. Šťava z trstinovej cukrovej trstiny sa zahrieva a koncentruje až do hustej hmoty, ktorá sa následne suší a formuje do blokov alebo prášku.
A jej rada pre začínajúcich podnikateľov?
„Pečenie je krásna práca plná emócií, no zároveň tvrdá drina,“ zdôrazňuje Andrea. Odporúča začínajúcim podnikateľom veriť vo svoj produkt a robiť ho s láskou. „Bude to rýchla jazda s prebdenými nocami, no ak to robíte s vášňou, stojí to za to,“ uzatvára s úsmevom.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis