Andrej Danko to s národným menu nevzdáva. Do svojho vysnívaného projektu zapojil vysoké školy
- Na národné menu sme už takmer zabudli
- Podpredseda parlamentu to s ním nevzdáva
- Na národné menu sme už takmer zabudli
- Podpredseda parlamentu to s ním nevzdáva
Dankovo národné menu bavilo slovenské satirické stránky celé mesiace. Dnes by sa mohlo zdať, že naň všetci zabudli. Nie však podpredseda parlamentu. Andrej Danko nedávno pre RTVS prezradil, že má so slovenskou gastronómiou stále veľké plány.
Slovenská národná strana (SNS) už v novembri roku 2023 prezradila koncept tzv. „národného menu“. Ten by podľa nich mal podporiť cestovný ruch. Zamýšľaným zámerom je vytvoriť zoznam typických jedál pre Slovensko a identifikovať reštaurácie a ubytovacie zariadenia, ktoré už tieto národné špeciality ponúkajú.
Národné menu spôsobilo senzáciu
„Tieto zariadenia sa budú propagovať v rámci cestovného ruchu a turizmu aj cudzincom ako miesta, kde môžu dostať tradičnú domácu kuchyňu. Nebude to povinné, ale vzniká možnosť sa zviditeľniť spojením sa do prehľadného celku. Domáce jedlá sa môžu podporiť aj väčšou propagáciou gastrofestivalov, ako sú už známe súťaže napríklad vo varení halušiek a iných jedál z múky a zemiakov,“ vysvetlil šéf SNS Andrej Danko s tým, že sa podporia domáci výrobcovia potravín.
Pre SNS je cestovný ruch prioritou. Zároveň chcú propagovať regióny, aby ľudia vedeli, čo môžu očakávať a ochutnať počas svojich návštev.
„Patria tam športové a kultúrne podujatia, rekonštrukcia pamiatok. Musíme poriadne spropagovať naše regióny, aby ľudia vedeli, kam ísť a čo tam presne nájdu, na čom si môžu pochutiť. Nemá to svojho gazdu. Tak sa podporí národné povedomie obyvateľstva,“ podotkol Danko ešte v novembri minulého roka.
Danko od svojich plánov neupustil
Šéf strany SNS nedávno v RTVS odpovedal na otázky voličov. Keď „padla“ otázka ohľadom národného menu, Andrej Danko nezaváhal.
„Mám za sebou rokovania aj so zástupcami vysokých škôl, myslím, že z Trnavy, ktorí to naozaj berú vážne. Definovanie receptúry a definovanie kategorizácie regionálnych jedál je niečo, z čoho môžeme do budúcna vychádzať pri odporúčaniach pre jednotlivé reštaurácie. Chceme, aby štát podchytil recepty a regionálne kuchyne tak, aby sme sa tým mohli prezentovať alebo aj pomôcť súkromníkom v gastronómii identifikovať tie jedlá, ktoré by sme mali ponúkať,“ odpovedal Andrej Danko.
Budúcnosť národného menu tak ostáva otvorená.
Zrážka so semaforom ostáva nedoriešená
Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa pri januárovej dopravnej nehode v bratislavskej Dúbravke mohol dopustiť priestupku. Výsledky skráteného vyšetrovania preukázali, že v tomto prípade nešlo o trestný čin. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa bratislavskej krajskej prokuratúry Gabriela Kováčová.
Priblížila, že príslušník bratislavského krajského dopravného inšpektorátu rozhodol o postúpení trestnej veci vedenej pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia okresnému dopravnému inšpektorátu v bratislavskej Dúbravke.
„Dôvodom uvádzaným v uznesení je zistenie, že výsledky skráteného vyšetrovania preukazujú, že nejde o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť priestupkom, a to najmä s poukazom na absenciu závažnosti pri vyhodnocovaní materiálneho korektívu,“ priblížila Kováčová.
Závery uznesenia o postúpení veci, ktoré v piatok doručili okresnej prokuratúre, a súvisiaci spisový materiál vrátane znaleckého posudku prokuratúra preskúma. Avizovala, že dozorujúci prokurátor vyhodnotí zákonnosť a dôvodnosť postupu vyšetrovania aj uznesenia o postúpení veci.
„Pokiaľ ide o zverejnenie kamerových záznamov, toto bude možné po preskúmaní záverov uznesenia a súvisiaceho spisového materiálu dozorujúcim prokurátorom,“ doplnila Kováčová.
K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke. Danko mal podľa svojich slov dostať šmyk a naraziť do semafora. Opozícia kritizovala, že odišiel z miesta incidentu.
Zdroje: Redakcia Startitup, RTVS, TASR