Až dve tretiny obľúbenej potraviny u našich susedov nespĺňajú predpisy. Možno ju máš doma aj ty

  • Kvalita olivových olejov výrazne poklesla
  • Kontrola v ČR zistila, že veľké množstvo nevyhovuje predpisom
Kvalita olivových olejov, pozor
Archív Canva
  • Kvalita olivových olejov výrazne poklesla
  • Kontrola v ČR zistila, že veľké množstvo nevyhovuje predpisom

Ešte v apríli tohto roka prestížny denník Financial Times upozornil na to, že ničivé sucho v Španielsku a Taliansku ovplyvňuje cenu olivových olejov. Suma, ktorú v Španielsku ľudia platili za liter, dosahovala rekordy. Ceny za necelý rok vzrástli o takmer 60 percent na 5,40 eur za kilogram. Zároveň však klesala kvalita olivových olejov.

„Dodávky kvalitného olivového oleja sa tiež zmenšujú. Nie je ho totiž veľa a kupujúci, prirodzene, chcú vysokú kvalitu. Pri tomto tempe odborníci na trhu hovoria, že budeme mať šťastie, ak počas zvyšku sezóny budeme dostávať dobré oleje,“ predpovedal pred viac ako polrokom analytik a odborník na túto tému Kyle Holland.

V súčasnosti sa zdá, že kvalita olivových olejov v obchodoch v Česku, z ktorých sa množstvo predáva aj na Slovensku, skutočne poklesla. Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia Českej republiky (SZPI) totiž na svojom webe informovala, že k 20. decembru 2023 až dve tretiny olejov v miestnych obchodoch porušovali platné predpisy.

Kontroly v Čechách

SZPI podotýka, že kontrola olivových olejov sa v Česku uskutočňuje pravidelne. Tie posledné dokázali zhoršujúcu sa kvalitu dovážaných produktov. Oleje svojimi charakteristickými vlastnosťami často nezodpovedajú kategórii, v ktorej sa predávajú.

Podľa inšpekcie to indikuje, že distribútori podceňujú schopnosť dozorových orgánov v Česku hodnotiť kvalitu olivového oleja.

„Napriek tomu, že ČR nie je produkčnou krajinou tohto typu potraviny, úroveň miestnej kontroly olivových olejov sa uskutočňuje podľa štandardov kladených európskymi právnymi predpismi, a to za využitia akreditovaných laboratórií v tuzemsku i zahraničí,“ píše SZPI.

SZPI svoje analýzy uskutočnila v akreditovanom laboratóriu Laboratory of Olive Oil Tasting v Slovinsku a taktiež v českom akreditovanom laboratóriu.

Výsledky

Kvalita olivových olejov až v prípade 67 percent hodnotených vzoriek nespĺňala požiadavky právnych predpisov, zistila tohtoročná kontrola.

Najzávažnejšie problémy sa zistili pri olejoch, ktoré pri hodnotení nezodpovedali označeniu „extra panenské“. V skutočnosti išlo o oleje nižšej kategórie.

Dve z takto vyhodnotených vzoriek dokonca zodpovedali kategórii „lampantový olej“. Ten nie je určený na maloobchodný predaj a je určený len na ďalšie spracovanie.

Inšpekcia potvrdila, že z 21 hodnotených vzoriek celkom 14 vzoriek nevyhovovalo prepisom. Pri 10 vzorkách nešlo o „extra panenské“ oleje, ale o nižšiu triedu. Etikety teda spotrebiteľom klamú a uvádzajú na nich nepravdivé deklarácie.

Pri celkovo šiestich vzorkách inšpektori konštatovali nedostatky v označovaní typu oleja. Pri dvoch vzorkách inšpektori zistili nezodpovedajúcu kategóriu i nevyhovujúce značenie.

Detailný prehľad olejov, ktoré inšpekcia označila za nevyhovujúce, nájdeš na druhej strane. Sú medzi nimi aj obľúbené značky >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Financial Times, SZPI, Potraviny na pranýři

Najnovšie videá

Trendové videá