„Až po otvorení mojej prevádzky som začal spoznávať slovenského zákazníka,“ hovorí Andrej, majiteľ špičkovej burgrárne
- V Námestove nájdeš burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá
- Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou
- V Námestove nájdeš burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá
- Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou
Ani bohaté skúsenosti s prácou v zahraničí a nástrahy podnikania na Slovensku ho neodradili od toho, aby dal svojej rodnej krajine šancu. Reč je o Andrejovi Smržíkovi z Oravy, ktorý sa po čase strávenom v Nemecku a Švajčiarsku rozhodol vrátiť domov a založiť si tu biznis v gastrosektore.
Do všetkého išiel absolútne bezhlavo, a aj keď cesta za úspechom vyžadovala isté obety, dnes je jeho burgráreň v Námestove definíciou kvality a úspechu.
Vedel, že sa nebojí práce, a v prípade, ak by sa mu nápad s vlastným podnikom nepodaril, bol odhodlaný vrátiť sa naspäť do zahraničia. Jeho prvým projektom bola obnova penziónu v Zákamennom.
Pustil sa do toho s kolegom, no priznáva, že ľudia im na začiatku vôbec neverili. Na svoju stranu síce získali množstvo zákazníkov, no nádejný biznis prekazili nezhody s majiteľom priestorov. Mladí podnikatelia nakoniec uznali, že ich nápad nevyšiel. Andrej sa aj tak rozhodol opäť skúsiť šťastie a ísť do nového gastroprojektu.
Impulzívne si zobral pod krídla kaviareň v Námestove. „Strašne som sa na tom popálil. Bol som zadlžený a navyše aj mesiac pred svadbou. Interiér a zariadenie podniku nemalo hodnotu ani 5 000 eur a dal som zaň 6-násobok toho.“
Spomína si, ako do tejto kaviarne musel investovať dokonca aj peniaze, ktoré dostal ako svadobný dar. „Všetko to tam skončilo, ale nevzdal som sa, sám som tam robil čašníka, bol to rok trápenia, tržby boli polovičné od toho, čo mi pri predaji ukazovali.“
„Nemal som na nájom. Z mojej výplaty som doplácal zamestnancov. Po víkendoch som varil cateringy v malej kuchynke. Začal som pomáhať aj cateringovej spoločnosti, a to preto, aby som mal z čoho platiť.“
Učarovalo mu varenie
Andrej si všímal, že na Orave stále chýba dostatok kvalitnej kuchyne. Keďže ho varenie stále viac bavilo, zákazníkom predstavil svoj Bistro Bar Marina, do ktorého investoval okolo 50 000 eur.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Andrej je ambiciózny podnikateľ, ktorý vedie vlastný biznis na Orave
- Prešiel si mnohými náročnými skúškami, no povedal si, že sa nevzdá
- Aj napriek zlej investícii a početným problémom vedie úspešnú značku street foodu
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity