Až tri slovenské jedlá to dotiahli do rebríčka najhnusnejších jedál sveta

  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
Ryžový nákyp v rebríčku 100 najhorších jedál sveta. Pirohy v najlepšej stovke
Wikimedia Commons/Maciarka TASR/Veronika Mihaliková
  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka

Slovenská a česká kuchyňa sa dostali do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich spoločných známych jedál totiž nájdeš medzi 100 najhoršími na celom svete. Okrem toho sa do rebríčka dostalo a jedno jedlo klasifikované ako len české. Nechýbajú ani štyri poľské jedlá.

Výsledky vyplývajú z hodnotení na známom portáli Taste Atlas. Môžeme si vydýchnuť, že ani jedna z pochutín blízkych našim krajom sa neumiestnila v najhoršej desiatke. A určite ťa poteší, že jedno z našich najobľúbenejších jedál nájdeš aj na opačnom konci hodnotení – v top 100.

Lovecká saláma

Na 96. mieste zo 100 najhorších jedál sa nachádza známa lovecká saláma či český „lovecký salám“. Ako uvádza portál, ide o tradičnú pochúťku v Česku a na Slovensku. Má plochý obdĺžnikový tvar a výraznú chuť.

Pôvod salámy siaha až do začiatku 20. storočia, kedy sa vyrábala počas zimy v Českej republike. Dnes je obľúbeným produktom. Vyrába sa po celý rok podľa tradičných receptúr. Skladá sa zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa s prídavkom mletého čierneho korenia, cukru, cesnaku, mletých klinčekov a kolagénových čriev.

Lovecká saláma dosiahla hodnotenie 2,8 bodov z 5.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aleš Chemik Fořt (@chemik87)

Liptovská saláma

Lovecká saláma nie je jedinou, ktorá zahraničie vôbec neoslovuje. Na 75. mieste totiž nájdeš našu tradičnú liptovskú salámu.

Receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia. Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.

Liptovská saláma dostala 2,7 bodov z 5.

Ryžový nákyp

Medzi najhoršími jedlami nájdeš aj tradičný český a slovenský ryžový nákyp. Umiestnil sa nelákavej 26. priečke.

Ryžový nákyp pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.

Zmes neskôr zmiešame s ovocím, polejeme hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a pečieme do úplného stuhnutia.

Ryžový nákyp získal 2,5 z 5 bodov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Georgewski (@bez.receptu)

„Rybí polévka“

Hneď za tradičným ryžovým nákypom sa na 25. mieste umiestnila aj tradičná česká rybacia polievka. Podáva sa ako súčasť sviatočnej štedrovečernej večere. Zvyčajne sa pripravuje s kaprom, rôznou koreňovou zeleninou a koreninami, ale niektoré verzie používajú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry.

„Rybí polévka“ v hodnoteniach získala 2,5 z 5 bodov.

Ďalšie jedlá v najhoršej stovke a naše jedlo v najlepšej stovke zistíš na druhej strane >>>

Poľské zastúpenie

Čo sa týka poľských jedál v najhoršej stovke, na 97. mieste nájdeš „wodzionku“. Ide o tradičnú sliezsku polievku zo zatuchnutého chleba starého niekoľko dní. Chlieb sa namočí do vody alebo vývaru a potom sa do hrnca pridá rozpustená bravčová masť, cesnak, bobkový list, soľ a korenie. Wodzionka dostala 2,8 bodu.

Na 87. priečke sa umiestnila poľská sekaná z mletého mäsa. Vyrobená je z mletého mäsa, chleba, nakrájanej cibule, strúčikov cesnaku a vajec. Získala 2,7 bodu.

Na 54. priečke je poľský mäsový výrobok „salceson“. V závislosti od korenín, tvaru a hlavných ingrediencií, medzi ktoré často patrí tlačenka, vnútornosti alebo krv existuje niekoľko druhov tohto jedla. Väčšinou sa pripravujú z bravčového mäsa, ale niektoré odrody používajú výlučne teľacie mäso. Salceson dostal 2,7 bodu.

Najhoršie poľské jedlo v rebríčku je „czernina“ na 24. priečke. Ide o polievku z kačacej alebo husacej krvi, ktorá je konzervovaná v octe, aby sa nezrazila. Czernina získala 2,5 bodu.

Slovenské, české a poľské jedlá v rebríčku 100 najhoršie hodnotených jedál sveta

97. Wodzionka – Poľsko (2,8/5)

96. Lovecká saláma – Česko a Slovensko (2,8/5)

87. Poľská sekaná z mletého mäsa – Poľsko (2,7/5)

75. Liptovská saláma – Slovensko (2,7/5)

54. Salceson – Poľsko (2,7/5)

26. Ryžový nákyp – Česko a Slovensko (2,5/5)

25. Rybí polévka – Česko (2,5/5)

24. Czernina – Poľsko (2,5/5)

Pre zaujímavosť, najhoršie hodnoteným jedlom zo všetkých sa stal nórsky syr gamalost. Ten sa vyrába z odstredeného kravského mlieka. Syr má plesnivú kôru; jeho textúra je hustá, zrnitá a žuvacia, aróma štipľavá, zatiaľ čo chuť je ostrá. Je tiež bohatý na bielkoviny a má obsah tuku iba 0,5 až 1,0 %. Získal hodnotenie 1,4 z 5 bodov.

Pirohy

V rebríčku 100 najlepších jedál na svete sa objavili hneď 3 poľské jedlá. Medzi nimi sú dva typy pirohov. Na 83. mieste s hodnotením 4,7 z 5 bodov sa umiestnili takzvané ruské pirohy pochádzajúce z historického regiónu Červená rus. Sú plnené kombináciou zemiakov a syra, ktorý je občas upravený rôznymi koreninami alebo opraženou cibuľkou.

Na 67. mieste zo 100 najlepšie hodnotených svetových jedál nájdeš pirohy plnené slovenskou bryndzou. Ide o jeden z najobľúbenejších poľských chodov, ktorý však nájdeš aj vo väčšine ponúk slovenských kolíb a salašov. Pirohy získali 4,7 bodu.

Na záver sa Poliaci môžu tešiť aj z umiestnenia svojho tvarohového koláča známeho ako sernik. Vychádza zo starých kresťanských a židovských tradícií. Vyrába sa z vajec, cukru a typu tvarohu, ktorý sa v dezertoch používa už stovky rokov. So 4,7 z 5 bodov obsadil 72. priečku.

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, Instagram/chemik87, Instagram/bez.receptu

Najnovšie videá

Trendové videá