Až tri slovenské jedlá to dotiahli do rebríčka najhnusnejších jedál sveta

  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
Ryžový nákyp v rebríčku 100 najhorších jedál sveta. Pirohy v najlepšej stovke
Wikimedia Commons/Maciarka TASR/Veronika Mihaliková
  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka

Slovenská a česká kuchyňa sa dostali do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich spoločných známych jedál totiž nájdeš medzi 100 najhoršími na celom svete. Okrem toho sa do rebríčka dostalo a jedno jedlo klasifikované ako len české. Nechýbajú ani štyri poľské jedlá.

Výsledky vyplývajú z hodnotení na známom portáli Taste Atlas. Môžeme si vydýchnuť, že ani jedna z pochutín blízkych našim krajom sa neumiestnila v najhoršej desiatke. A určite ťa poteší, že jedno z našich najobľúbenejších jedál nájdeš aj na opačnom konci hodnotení – v top 100.

Lovecká saláma

Na 96. mieste zo 100 najhorších jedál sa nachádza známa lovecká saláma či český „lovecký salám“. Ako uvádza portál, ide o tradičnú pochúťku v Česku a na Slovensku. Má plochý obdĺžnikový tvar a výraznú chuť.

Pôvod salámy siaha až do začiatku 20. storočia, kedy sa vyrábala počas zimy v Českej republike. Dnes je obľúbeným produktom. Vyrába sa po celý rok podľa tradičných receptúr. Skladá sa zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa s prídavkom mletého čierneho korenia, cukru, cesnaku, mletých klinčekov a kolagénových čriev.

Lovecká saláma dosiahla hodnotenie 2,8 bodov z 5.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aleš Chemik Fořt (@chemik87)

Liptovská saláma

Lovecká saláma nie je jedinou, ktorá zahraničie vôbec neoslovuje. Na 75. mieste totiž nájdeš našu tradičnú liptovskú salámu.

Receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia. Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.

Liptovská saláma dostala 2,7 bodov z 5.

Ryžový nákyp

Medzi najhoršími jedlami nájdeš aj tradičný český a slovenský ryžový nákyp. Umiestnil sa nelákavej 26. priečke.

Ryžový nákyp pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.

Zmes neskôr zmiešame s ovocím, polejeme hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a pečieme do úplného stuhnutia.

Ryžový nákyp získal 2,5 z 5 bodov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Georgewski (@bez.receptu)

„Rybí polévka“

Hneď za tradičným ryžovým nákypom sa na 25. mieste umiestnila aj tradičná česká rybacia polievka. Podáva sa ako súčasť sviatočnej štedrovečernej večere. Zvyčajne sa pripravuje s kaprom, rôznou koreňovou zeleninou a koreninami, ale niektoré verzie používajú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry.

„Rybí polévka“ v hodnoteniach získala 2,5 z 5 bodov.

Ďalšie jedlá v najhoršej stovke a naše jedlo v najlepšej stovke zistíš na druhej strane >>>

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, Instagram/chemik87, Instagram/bez.receptu

Najnovšie videá

Trendové videá