Až tri slovenské jedlá to dotiahli do rebríčka najhnusnejších jedál sveta
- Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
- Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
- V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
- Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
- Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
- V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
Slovenská a česká kuchyňa sa dostali do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich spoločných známych jedál totiž nájdeš medzi 100 najhoršími na celom svete. Okrem toho sa do rebríčka dostalo a jedno jedlo klasifikované ako len české. Nechýbajú ani štyri poľské jedlá.
Výsledky vyplývajú z hodnotení na známom portáli Taste Atlas. Môžeme si vydýchnuť, že ani jedna z pochutín blízkych našim krajom sa neumiestnila v najhoršej desiatke. A určite ťa poteší, že jedno z našich najobľúbenejších jedál nájdeš aj na opačnom konci hodnotení – v top 100.
Lovecká saláma
Na 96. mieste zo 100 najhorších jedál sa nachádza známa lovecká saláma či český „lovecký salám“. Ako uvádza portál, ide o tradičnú pochúťku v Česku a na Slovensku. Má plochý obdĺžnikový tvar a výraznú chuť.
Pôvod salámy siaha až do začiatku 20. storočia, kedy sa vyrábala počas zimy v Českej republike. Dnes je obľúbeným produktom. Vyrába sa po celý rok podľa tradičných receptúr. Skladá sa zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa s prídavkom mletého čierneho korenia, cukru, cesnaku, mletých klinčekov a kolagénových čriev.
Lovecká saláma dosiahla hodnotenie 2,8 bodov z 5.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Liptovská saláma
Lovecká saláma nie je jedinou, ktorá zahraničie vôbec neoslovuje. Na 75. mieste totiž nájdeš našu tradičnú liptovskú salámu.
Receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia. Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.
Liptovská saláma dostala 2,7 bodov z 5.
Ryžový nákyp
Medzi najhoršími jedlami nájdeš aj tradičný český a slovenský ryžový nákyp. Umiestnil sa nelákavej 26. priečke.
Ryžový nákyp pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.
Zmes neskôr zmiešame s ovocím, polejeme hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a pečieme do úplného stuhnutia.
Ryžový nákyp získal 2,5 z 5 bodov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Rybí polévka“
Hneď za tradičným ryžovým nákypom sa na 25. mieste umiestnila aj tradičná česká rybacia polievka. Podáva sa ako súčasť sviatočnej štedrovečernej večere. Zvyčajne sa pripravuje s kaprom, rôznou koreňovou zeleninou a koreninami, ale niektoré verzie používajú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry.
„Rybí polévka“ v hodnoteniach získala 2,5 z 5 bodov.
Ďalšie jedlá v najhoršej stovke a naše jedlo v najlepšej stovke zistíš na druhej strane >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.