Až tri slovenské jedlá to dotiahli do rebríčka najhnusnejších jedál sveta
- Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
- Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
- V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka

- Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
- Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
- V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
Slovenská a česká kuchyňa sa dostali do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich spoločných známych jedál totiž nájdeš medzi 100 najhoršími na celom svete. Okrem toho sa do rebríčka dostalo a jedno jedlo klasifikované ako len české. Nechýbajú ani štyri poľské jedlá.
Výsledky vyplývajú z hodnotení na známom portáli Taste Atlas. Môžeme si vydýchnuť, že ani jedna z pochutín blízkych našim krajom sa neumiestnila v najhoršej desiatke. A určite ťa poteší, že jedno z našich najobľúbenejších jedál nájdeš aj na opačnom konci hodnotení – v top 100.
Lovecká saláma
Na 96. mieste zo 100 najhorších jedál sa nachádza známa lovecká saláma či český „lovecký salám“. Ako uvádza portál, ide o tradičnú pochúťku v Česku a na Slovensku. Má plochý obdĺžnikový tvar a výraznú chuť.
Pôvod salámy siaha až do začiatku 20. storočia, kedy sa vyrábala počas zimy v Českej republike. Dnes je obľúbeným produktom. Vyrába sa po celý rok podľa tradičných receptúr. Skladá sa zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa s prídavkom mletého čierneho korenia, cukru, cesnaku, mletých klinčekov a kolagénových čriev.
Lovecká saláma dosiahla hodnotenie 2,8 bodov z 5.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Liptovská saláma
Lovecká saláma nie je jedinou, ktorá zahraničie vôbec neoslovuje. Na 75. mieste totiž nájdeš našu tradičnú liptovskú salámu.
Receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia. Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi.
Liptovská saláma dostala 2,7 bodov z 5.
Ryžový nákyp
Medzi najhoršími jedlami nájdeš aj tradičný český a slovenský ryžový nákyp. Umiestnil sa nelákavej 26. priečke.
Ryžový nákyp pozostáva z ryže uvarenej v mlieku, ktoré je vychladené a kombinované so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami.
Zmes neskôr zmiešame s ovocím, polejeme hrubou vrstvou vyšľahaných bielkov a pečieme do úplného stuhnutia.
Ryžový nákyp získal 2,5 z 5 bodov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Rybí polévka“
Hneď za tradičným ryžovým nákypom sa na 25. mieste umiestnila aj tradičná česká rybacia polievka. Podáva sa ako súčasť sviatočnej štedrovečernej večere. Zvyčajne sa pripravuje s kaprom, rôznou koreňovou zeleninou a koreninami, ale niektoré verzie používajú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry.
„Rybí polévka“ v hodnoteniach získala 2,5 z 5 bodov.
Ďalšie jedlá v najhoršej stovke a naše jedlo v najlepšej stovke zistíš na druhej strane >>>
Poľské zastúpenie
Čo sa týka poľských jedál v najhoršej stovke, na 97. mieste nájdeš „wodzionku“. Ide o tradičnú sliezsku polievku zo zatuchnutého chleba starého niekoľko dní. Chlieb sa namočí do vody alebo vývaru a potom sa do hrnca pridá rozpustená bravčová masť, cesnak, bobkový list, soľ a korenie. Wodzionka dostala 2,8 bodu.
Na 87. priečke sa umiestnila poľská sekaná z mletého mäsa. Vyrobená je z mletého mäsa, chleba, nakrájanej cibule, strúčikov cesnaku a vajec. Získala 2,7 bodu.
Na 54. priečke je poľský mäsový výrobok „salceson“. V závislosti od korenín, tvaru a hlavných ingrediencií, medzi ktoré často patrí tlačenka, vnútornosti alebo krv existuje niekoľko druhov tohto jedla. Väčšinou sa pripravujú z bravčového mäsa, ale niektoré odrody používajú výlučne teľacie mäso. Salceson dostal 2,7 bodu.
Najhoršie poľské jedlo v rebríčku je „czernina“ na 24. priečke. Ide o polievku z kačacej alebo husacej krvi, ktorá je konzervovaná v octe, aby sa nezrazila. Czernina získala 2,5 bodu.
Slovenské, české a poľské jedlá v rebríčku 100 najhoršie hodnotených jedál sveta
97. Wodzionka – Poľsko (2,8/5)
96. Lovecká saláma – Česko a Slovensko (2,8/5)
87. Poľská sekaná z mletého mäsa – Poľsko (2,7/5)
75. Liptovská saláma – Slovensko (2,7/5)
54. Salceson – Poľsko (2,7/5)
26. Ryžový nákyp – Česko a Slovensko (2,5/5)
25. Rybí polévka – Česko (2,5/5)
24. Czernina – Poľsko (2,5/5)
Pre zaujímavosť, najhoršie hodnoteným jedlom zo všetkých sa stal nórsky syr gamalost. Ten sa vyrába z odstredeného kravského mlieka. Syr má plesnivú kôru; jeho textúra je hustá, zrnitá a žuvacia, aróma štipľavá, zatiaľ čo chuť je ostrá. Je tiež bohatý na bielkoviny a má obsah tuku iba 0,5 až 1,0 %. Získal hodnotenie 1,4 z 5 bodov.
Pirohy
V rebríčku 100 najlepších jedál na svete sa objavili hneď 3 poľské jedlá. Medzi nimi sú dva typy pirohov. Na 83. mieste s hodnotením 4,7 z 5 bodov sa umiestnili takzvané ruské pirohy pochádzajúce z historického regiónu Červená rus. Sú plnené kombináciou zemiakov a syra, ktorý je občas upravený rôznymi koreninami alebo opraženou cibuľkou.
Na 67. mieste zo 100 najlepšie hodnotených svetových jedál nájdeš pirohy plnené slovenskou bryndzou. Ide o jeden z najobľúbenejších poľských chodov, ktorý však nájdeš aj vo väčšine ponúk slovenských kolíb a salašov. Pirohy získali 4,7 bodu.
Na záver sa Poliaci môžu tešiť aj z umiestnenia svojho tvarohového koláča známeho ako sernik. Vychádza zo starých kresťanských a židovských tradícií. Vyrába sa z vajec, cukru a typu tvarohu, ktorý sa v dezertoch používa už stovky rokov. So 4,7 z 5 bodov obsadil 72. priečku.
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, Instagram/chemik87, Instagram/bez.receptu