Ázia pri Bratislave: Lucia si z Japonska okrem suvenírov priniesla aj ázijskú kuchyňu, na svoje si príde každý

  • Wasabi.stro je unikátny projekt blízko hlavného mesta
  • Lucia prišla naspäť z Japonska a znovuzrodila jeho koncept
wasabistro
Dominika Noskovičková
  • Wasabi.stro je unikátny projekt blízko hlavného mesta
  • Lucia prišla naspäť z Japonska a znovuzrodila jeho koncept

Wasabi.stro, koncept zameraný na ázijskú kuchyňu, ktorý si získal srdcia Ivančanov, no nemá núdzu ani o hostí z okolitých dedín či Bratislavy. Niet sa čomu čudovať.

Zárukou úspechu je spojenie kuchyne postavenej na čerstvosti, kvalite surovín, ctižiadostivosti a odhodlaní novej majiteľky. Tá vdýchla Wasabi.stru nový vietor do plachiet. Precvičte si prsty, uchopte správne jedálenské paličky a prijmite spolu s nami pozvanie plné exotických a pestrých chutí, píšu Kávičkari.sk.

Funkčný koncept priestoru v surových a prírodných materiáloch

Wasabi.stro, strategicky umiestnené v srdci Ivanky pri Dunaji, priamo na hlavnom ťahu, neminieš ani v prípade, že tadiaľ iba prechádzaš. Príjemnú terasu delia od frekventovanej cesty plot a zeleň, ktoré vytvárajú zvukovú bariéru a ponúkajú príjemnú intimitu. Kombinácia ako stvorená na posedenie a navodenie priam dovolenkového pocitu.

wasabistro
zdroj: Dominika Noskovičková

Interiér však svojou atraktivitou nezaostáva. Je navrhnutý jednoducho a minimalisticky, zároveň však vytvára útulný a príjemný pocit. Betón, priznané stavebné prvky, prírodné materiály a stenu z tehál natretú bielou farbou dotvára mobiliár v kontrastnej čiernej a bielej farbe. Do toho zopár ružových doplnkov a vždy čerstvé kvety na stole.

Účelový, praktický, doladený doplnkami, ktoré vytvárajú atmosféru. Priestor je v prednej časti presvetlený veľkými oknami a denným svetlom. Zadná časť s okrúhlym stolom zase ponúka intímnu atmosféru. 

Nechýba ani špeciálna vitrínka so suvenírmi a spomienkami, ktoré si Lucia priniesla priamo z Japonska, kam sa jej ako študentke podarilo vycestovať. Pracovala tam ako čašníčka šesť mesiacov, počas ktorých spoznávala krajinu, kultúru a hlavne gastronómiu, ktorá je celkom odlišná od tej našej. Prejdime však k jedlám, na ktoré sme boli predsa len o čosi viac zvedaví.

Wasabi.stro a jeho pestrá, no nie prehnaná ponuka jedál

Ázijská kuchyňa je rozmanitá, rôznorodá a bohatá na rozličné chute. Rovnako je ladené aj menu Wasabi.stra, ktoré ponúka z každého rožku trošku.

Okrem klasiky v podobe sushi si môžete pochutiť aj na čisto zeleninových rolkách, ktoré sú čoraz viac vyhľadávané. Nechýbajú ani populárne udon rezance s hovädzím alebo kačacím mäsom, tempurovaná chobotnica, tradičný japonský ramen či kokosová polievka Tom Yum.

Dominika Noskovičkovaá
zdroj: Dominika Noskovičková

Veľmi obľúbené sú aj Bao žemle plnené bôčikom alebo krevetami. „Nechýba ani náš domáci fermentovaný kimchi šalát alebo sladká bodka na záver, mimoriadne obľúbený dezert Mango Sticky Rice, ktorý nemá široko ďaleko konkurenciu,“ približuje nám menu Lucia Ratkovská, mladá a šarmantná majiteľka Wasabi.stra. Vyberie si tak skutočne každý, no zároveň sa neutopí v nezmyselne širokej ponuke jedál. 

Wasabi.stro a menu 

Kuchárom sa podarilo skĺbiť suroviny, ako napríklad tekvicu či repu, a zakomponovať ich do teplého šalátu s quinoou či do bodky vyladiť chute chobotnice koriandrovou zálievkou. Chuťovky, ktoré stoja za skúšku, nemyslíte?

Vyhýbaš sa morským plodom či rybám? To vôbec nevadí. Daj si hovädzie líčka s tekvicovým pyré a so shiso-koriandrovým pestom. Okrem týchto noviniek si však svoje miesto v menu našlo aj kuracie mäso. A to po prvýkrát. Chrumkavé kura s pikantnou marinádou a jazmínovou ryžou si rýchlo získalo svoju klientelu.

Dominika Noskovičkovád
zdroj: Dominika Noskovičková

A čo by odporučila majiteľka Lucka? „Môj favorit je Dajzu Avocadu, čisto zeleninová rolka s takuan, čerstvou uhorkou a rukolou, zabalená v sójovom papieri. Na vrch ide guacamole s koriandrom dozdobené čipsom z batátu a póru. Stačí iba jemne poliať sójou omáčkou, vďaka čomu sa dokonale zvýrazní chuť tejto rolky,“ navnadila nás majiteľka Lucka natoľko, že sme neodolali, Dajzu ochutnali a nedá sa inak, ako s ňou súhlasiť. Potešenie chuťových pohárikov zaručené.

Wasabi.stro a jeho znovuzrodenie

Wasabi.stro otvorilo svoje dvere v roku 2020. V čase, keď zúrila korona a aj zabehnutým gastroprevádzkam hádzala polená pod nohy. Aj napriek tomu sa Wasabi.stru podarilo postaviť na nohy, udržať sa na nich a nájsť si verných priaznivcov.

Preto by bola škoda, ak by Ivanka pri Dunaji o tento koncept ázijského bistra prišla. Bývalí majitelia sa však rozhodli svoju srdcovú záležitosť predať a posunúť do rúk niekoho, kto ho prevezme s láskou, odhodlaním a energiou.

Dominika Noskovičkováda
zdroj: Dominika Noskovičková

Lucka bola prvou voľbou a aj napriek svojej vyťaženosti sa bez zaváhania rozhodla do toho skočiť po hlave. Alebo skôr bezhlavo? Všetko sa totiž zomlelo rýchlejšie, ako by ktokoľvek čakal.

„Túto výzvu od života som prijala a musím povedať, že to bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí. Zrazu som nadobudla nový, nepoznaný pocit, ktorý som doteraz nemala nikdy možnosť pocítiť a zažiť,“ približuje rýchly sled udalostí a osudovú príležitosť.

Chute Ázie na tanieri i priamo na dlani pre každého

Myslím, že budem hovoriť za všetkých ľudí z bližšieho i vzdialenejšieho okolia, ak poviem, že práve v týchto končinách chýbal koncept, ktorý by ponúkal ázijskú kuchyňu. Kvalitnú. Zameranú na čerstvosť, pestrosť a kvalitu surovín.

Vo Wasabi.stre sa toto všetko snúbilo a prinieslo výsledok, ktorý obohatil gastro scénu v okolí. A čo má v pláne Wasabi.stro na čele s novou majiteľkou? Keďže sme mali šancu stretnúť Luciu osobne, stráviť s ňou jedno veľmi príjemné doobedie a vidieť jej zanietenosť, nepochybujeme, že má v rukáve nejedno eso, ktoré čoskoro vytiahne.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Kavičkari

Najnovšie videá

Trendové videá