Ázijské bistro ENAK v srdci Trnavy prináša čerstvý vietor do slovenskej gastronómie
- Kam za naozaj autentickou a chutnou "áziou"? No predsa do Trnavy, kde sídli štýlové ENAK bistro & restaurant.
- Kam za naozaj autentickou a chutnou "áziou"? No predsa do Trnavy, kde sídli štýlové ENAK bistro & restaurant.
Slovenská gastronomická scéna je na vrchole, a aj práve preto je ťažké prísť s niečím, čo tu ešte nebolo. Samotná „ázia“ je na každom kroku, no priniesť nové tradičné jedlá a originálne chute chce veľa inšpirácie aj odvahy. Majiteľom trnavského bistra sa to však podarilo a len niekoľko mesiacov po otvorení zbierajú jednu pochvalu za druhou. ENAK sa stal obľúbeným miestom pre ľahký firemný obed aj exotickú večeru v páre a už pri ceste okolo neho ťa ovanie nezameniteľná vôňa exotických diaľok.
Foto: ENAK bistro & restaurant
Foto: ENAK bistro & restaurant
Za všetkým stoja majitelia Andrea Hrubcová a Matúš Janderla, ktorí tomuto podniku aktuálne zasvätili celý svoj život a nielen, že ho vedú, ale denne ich tu môžeš stretnúť :). „Všetko sa to začalo na dovolenke na Bali, kde nás uchvátila chuť indonézskej kuchyne. Ďalej nasledovalo Thajsko a Vietnam, pričom z každej tejto krajiny sme si priniesli pár zaujímavých a autentických receptov, ktoré môžu naši zákazníci ochutnať v našom bistre. Snažíme sa robiť to najlepšie, ako vieme, a k tomu nám pomáha náš skvelý tím,“ uviedli majitelia bistra.
Mladý štýlový podnik sa nechal inšpirovať chuťami juhovýchodnej Ázie, najmä Indonézie, Bali či Thajska. Tieto kuchyne stoja na jednoduchosti – často sa skladajú len z ryže, čerstvej zeleniny a arašidov, občas aj z mäsa či rýb, a charakter im dodávajú špeciálne koreniny, chilli, zázvor či kokosové mlieko. Skúsení kuchári sa však neboja zapojiť vlastnú fantáziu a prinášať nové zaujímavé kombinácie surovín, ktoré prekvapia aj verných milovníkov ázijských chutí. Na prvom mieste je vždy čerstvosť a kvalita surovín, lebo len vtedy môže byť jedlo skutočným pôžitkom.
Foto: ENAK bistro & restaurant
Foto: ENAK bistro & restaurant
V bistre si aktuálne môžeš dať napríklad pravé Nasi Goreng s volským okom, Thai Curry či tradičné indonézske kuracie špízy Satay Ayam. Keďže ide o bistro, ponuka je skromnejšia, no o to viac si dávajú záležať na kvalite. V týchto ázijských krajinách je tiež veľká tradícia nesmierne chutného street foodu, preto si môžeš byť istý, že mnohé z tradičných pouličných pokrmov práve v ENAK-u ochutnáš. Majitelia chcú neustále napredovať, preto sa ponuka v budúcnosti určite rozšíri a pribudne aj indická, malajská či vietnamská kuchyňa.
Foto: ENAK bistro & restaurant
Keďže množstvo juhovýchodoázijských receptov je prirodzene vegetariánskych a vegánskych, ponuka bistra určite poteší ľudí so špeciálnymi stravovacími návykmi. Na svoje si prídu aj milovníci zdravých sladkostí, pretože v ENAK-u majú úžasné raw torty od „cukrárky“ Ivet raw&vegan food. Nechýbajú ani organické čaje či výberová thajská káva Pangkhon, ktorú si majitelia nechávajú pražiť v piešťanskej pražiarni Concept Coffee Roasters.
Foto: ENAK bistro & restaurant
Zdroj titulnej fotografie: ENAK bistro & restaurant
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy