Banskej Štiavnici dal absolútny unikát. Zomrel zakladateľ legendárneho slovenského pivovaru

  • Jedným z gastronomických unikátov Banskej Štiavnice je pivovar ERB
  • Jeho zakladateľ Eduard Rada podľa portálu opive.sk zomrel 19. mája vo veku nedožitých 63 rokov
ERB
ERB
  • Jedným z gastronomických unikátov Banskej Štiavnice je pivovar ERB
  • Jeho zakladateľ Eduard Rada podľa portálu opive.sk zomrel 19. mája vo veku nedožitých 63 rokov

Napriek tomu, že Banská Štiavnica bola známa najmä ako banské mesto, nezaostávala ani v oblasti pivovarníctva. V stredoveku tu fungovalo deväť pivovarov. Vlastnili ich majitelia baní, takže mzda, ktorú vyplácali baníkom, sa im vďaka zlatému moku vrátila naspäť do vrecka. Po revolúcii to však šlo dosť z kopca.

Majiteľ pivovaru ERB – Eduard Rada sa narodil v roku 1959 v neďalekom Zvolene. Bol banským inžinierom a do roku 1995 pôsobil v banskom stavebníctve. V roku 1993 kúpil pivovar vo Vyhniach, ktorý bol vtedy v žalostnom stave. Banskej Štiavnici dal unikátne pivo, ktoré sa vykašľalo na obchodné reťazce a šlo si vlastnou cestou.

Svet pivovarníctva však zasiahla smutná správa. Ako informuje portál opive.sk, zakladateľ pivovaru Eduard Rada 19. mája 2022 zomrel vo veku nedožitých 63 rokov.

Slovenský unikát

Spolu s modernizáciou pivovaru vytvoril aj novú značku Steiger, ktorá odkazuje na baníctvo. Za 10 rokov vo Vyhniach preinvestoval takmer pol miliardy slovenských korún, pričom Steiger dostal 3. pozíciu v slovenskom pivovarskom priemysle.

Z vtedy 14-tich veľkých pivovarov na Slovensku zostali už len tri. Dva nadnárodné – holandský Zlatý Bažant Hurbanovo a japonské Asahi. Tretím, ktorý prežil, je vyhniansky Steiger.

Za takmer 15 rokov v Steigri sa z Eduarda Radu stal skúsený pivovarník. Avšak pod tlakom pivných gigantov a narastajúcej nenásytnosti obchodných reťazcov sa vzdal boja s nimi.

Radšej sa rozhodol postaviť v Banskej Štiavnici taký pivovar, ktorému bude jedno, čo si myslia nadnárodné pivovarnícke giganty alebo obchodné reťazce. V roku 2006 svoje akcie spolu s manželkou Máriou predávajú, avšak Steiger vďaka Radovcom stále žije.

ERB
zdroj: ERB

Myšlienka stavby unikátneho pivovaru sa začala realizovať, manželia Radovci kupujú v historickom centre Banskej Štiavnice štyri schátrané budovy, ktoré sú zároveň národnými kultúrnymi pamiatkami. Do troch z nich popri náročnej pamiatkovej rekonštrukcii inštalujú pivovar s kapacitou 3 500 hektolitrov ročne.

Vybavenie pivovaru kúpili od bavorskej spoločnosti Kaspar Schulz, ktorá vtedy už 330 rokov vyrábala najlepšie pivovarské technológie na svete. Súčasťou týchto rekonštrukcií bolo aj vybudovanie špičkovej reštaurácie a vlastného divadla. Pivovar dostal meno ERB.

ERB
zdroj: ERB

Pivovar ERB bol uvedený do komerčnej prevádzky v lete 2010. Termín ERB má tri významy – je to skratka pojmu Eduard Rada Breweries, súčasne je to názov systému banských diel pod budovami pivovaru a má aj heraldický význam.

V tomto roku sa do života ERB-u zapájajú aj obidve dcéry Radovcov – Marika a Lucia s manželmi. Pivovar vtedy začal variť okrem ležiakov aj pšeničný ERB Weizen a famóznu čiernu trinástku.

Kľúčová spolupráca

V roku 2011 pivovar zahájil intenzívnu spoluprácu v oblasti varného procesu piva s Výskumným ústavom pivovarským a sladařským v Prahe a v oblasti pivovarských kvasníc s Weihenstephanom v Mníchove.

ERB
zdroj: ERB

Výsledkom tejto spolupráce je receptúra varenia klasických ležiakov čekoslovenského typu, ktoré si okamžite našli svojich odberateľov na slovenskom pivnom trhu. ERB do sortimentu pridal dokonca aj Údený špeciál, ktorý sa stal predvojom neskoršej série ERB Limited Edition.

Pozíciu obchodného riaditeľa neskôr prebral Jozef Sivák – manžel mladšej dcéry Radovcov, Mariky. Práve on zahájil spoluprácu s tridsiatimi najlepšími hotelmi a reštauráciami na Slovensku. Pivovar odmietol akúkoľvek spoluprácu s obchodnými reťazcami.

ERB
zdroj: ERB

Laboratórium za 100-tisíc eur

Počet exkluzívnych odberateľov na Slovensku  rokmi rástol, preto značka v roku 2021 pristúpila k rozšíreniu svoje ležiacke kapacity. Zároveň zriadila s nákladom 100-tisíc eur vlastné laboratórium, ktorého činnosť zabezpečuje prísnu kontrolu technologických procesov, ako aj vysokého hygienického štandardu ERB-u.

Vznikla aj ERB akadémia – unikátny systém vzdelávania odberateľov piva ERB, ktorú vedie Jozef Sivák. V roku 2014 sa funkcie vedúceho výroby ujal Ján Ferianc, ktorý v pivovare pôsobil už od jeho projektovania a výstavby. Ako vrchný sládek pivovaru začala v tomto roku pracovať Zuzka Cepláková, pod ktorej patronát patrí aj činnosť laboratória.

ERB
zdroj: ERB

Takmer v rovnakom čase prišiel pivovar na trh s exkluzívnou líniou ERB Limited Edition. Prvým v tejto sérií je ERB Dubbel L.E. 16.5 % ako pocta trapistickým pivám vareným len v desiatich kláštoroch na svete.

Pivovar ERB prijal rozhodnutie o vytvorení prvého originálneho slovenského špeciálu a v spolupráci s VUP Praha pracoval na vytvorení receptúry pre tento technologický počin. Súčasne Sivák zavádza rozšírenie ERB Akadémie na vzdelávanie odberateľov aj mimo pivovaru. Cieľom bolo zdokonaliť myšlienku prezentácie súladu gastronómie a piva na najvyššej úrovni.

ERB
zdroj: ERB

Krištáľová dvanástka ERB si obhájila pevné miesto v najlepších hoteloch a reštauráciách na Slovensku. Pivovar vybudoval aj vlastnú Kvasničnú propagačnú stanicu, na ktorú vynaložil spolu 160-tisíc eur. Týmto krokom sa pri výrobe pivovarských kvasníc stal úplne nezávislým.

Hotel aj reštaurácia

V roku 2016 firma zahájila aj výstavbu Hotela ERB ****, ktorého súčasťou je wellness centrum, kongresové priestory a reštaurácia. Pôvodné zameranie reštaurácie bolo odlišné v porovnaní s tým, kam sa za roky svojho fungovania posunula.

ERB
zdroj: ERB

Prvotná myšlienka bola využiť priestor, ktorý sa v budove pivovaru po rekonštrukcii naskytol ako nevyužitý. Z podávania pochutín k pivu sa ale vypracovali na a la carte reštauráciu, v ktorej to ale s pivom stále ladí.

Reštauráciu vedie Mária Siváková, dcéra majiteľa a manželka obchodného riaditeľa – pivného someliéra Jozefa Siváka. Sivák sa stal prvým slovenským pivným someliérom po absolvovaní vzdelávacieho štúdia v Salzburgu a Mníchove na pivovarníckej akadémii Doemens.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: ERB, opive.sk

Najnovšie videá

Trendové videá