Barbara Szalai o svojom jedinečnom projekte KOUN: Zmrzlina zbližuje ľudí a jej príprava zase našu rodinu
- Pripravili sme si pre teba rozhovor so sympatickou Bratislavčankou Barbarou Szalai, ktorej zmrzlina KOUN pobláznila celé naše hlavné mesto. Pritom to však neostalo, keďže dnes už je jej útulná zmrzlináreň označovaná za jednu z vôbec 13 najlepších v Európe. Samotná Barbara sa pritom svojmu remeslu učila na zmrzlinárskej škole v Taliansku, kde sa aj inšpirovala malými lokálnymi podnikmi, aby si ich vlastnú, slovenskú odrodu neskôr otvorila v Bratislave.
- Pripravili sme si pre teba rozhovor so sympatickou Bratislavčankou Barbarou Szalai, ktorej zmrzlina KOUN pobláznila celé naše hlavné mesto. Pritom to však neostalo, keďže dnes už je jej útulná zmrzlináreň označovaná za jednu z vôbec 13 najlepších v Európe. Samotná Barbara sa pritom svojmu remeslu učila na zmrzlinárskej škole v Taliansku, kde sa aj inšpirovala malými lokálnymi podnikmi, aby si ich vlastnú, slovenskú odrodu neskôr otvorila v Bratislave.
Ahoj Barbara, skús sa nám najprv v skratke predstaviť. Kto si, odkiaľ pochádzaš a akému remeslu sa venuješ? :-)
Som veselá zmrzlinárka z Bratislavy. Asi patrím medzi tých šťastlivcov, ktorí robia to, čo ich baví. Zmrzlina zbližuje ľudí a príprava zmrzliny zase zbližuje našu rodinu. :-)
Prečo zmrzlina? Vo svete, kde sa mladí ľudia vidia skôr v modernom odvetví technológií, si si zvolila pomerne netradičnú cestu..
Som netradične-tradičná osoba. Sama neviem prečo, robím veci spontánne, aj toto sa začalo ako nevinný úlet – skúška a je z toho živobytie, je z toho láska.
Ako si sa vlastne dostala k nápadu vyrábať zmrzlinu. Čo ťa inšpirovalo? Vďaka čomu si vedela, že práve toto je cesta pre teba?
Nevedela. Nevedela do poslednej chvíle, dokonca ani vtedy, keď už som sedela v triede v Taliansku a kalkulovala správny pomer surovín. Je to ako s láskou – ani neviete ako, a už ste v tom až po uši. :-)
A ako to vlastne celé začalo?
Úplne nevinne! S maminou som pozerala tradične program o varení, bol o zmrzline a bolo to fascinujúce.
V Taliansku si absolvovala štúdium na zmrzlinárskej škole. Ako štúdium na takejto škole vyzeralo? Väčšina Slovákov si pod tým zrejme predstaví len samé maškrtenie.. :-)
Aj to bolo. :-) Ale učia tam hlavne, ako spraviť správnu zmrzlinu, ako si vypočítať správny pomer surovín a potom veľa veľa praxe.
Prečo si sa po škole vrátila na Slovensko? Taliani sú predsa väčší milovníci zmrzliny, určite tam je aj väčší priestor na podnikanie v tejto oblasti..
Lebo pochádzam zo Slovenska a chcela som to tu riadne osladiť. :-)
Mám tu rodinu a priateľov a viem, že by mi po čase chýbali. Stále mi na Slovensku chýbajú malé, lokálne podniky, na ktoré som zvyknutá v zahraničí. Všetko sú to reťazce, giganti. Mojím snom je, aby v Bratislave, ako aj v iných mestách, boli lepšie podmienky pre malé podniky, pre rodiny či kamarátov, ktorí sa snažia skrášliť nám dni svojou kávou, koláčikom, alebo zmrzlinou.
Čo všetko je potrebné na prípravu gelata od KOUN? Čo je tou výnimočnou esenciou, ktorá ho robí výnimočným?
Tak to by som sa radšej nerozpísala, lebo by to bola celkom zaujímavá beletria. :-)
Každopádne, okrem toho, čo tam, ako aj v každom inom gelate, má byť, je to určite láska s akou ho robíme a s akou ho „kouňáci“ (ako ich naši super zákazníci nazvali) servírujú. Som zástancom toho, že človek má robiť to, čo ho baví a my sme sa našli. Sme ako jedna veľká rodinka.
Snaží sa zmrzlina KOUN čo najviac priblížiť talianskemu modelu, alebo skôr priniesť niečo úplne nové?
Snažíme sa robiť kvalitnú zmrzlinu so štipkou fantázie a hravosti. Výsledok je KOUN.
Tvoja zmrzlináreň je už teraz vychyteným miestom, čím určite rastie aj Tvoj biznis. Cítiš sa viac ako zmrzlinár, alebo máš v sebe aj takého toho silného podnikateľského ducha?
Jednoznačne ako zmrzlinár. Podnikateľský duch mi stále chýba a excelovské tabuľky sú mojím nepriateľom odkedy sme sa zoznámili. Aj teraz sa mi stáva, že ani neviem, ako som spravila zmrzlinu, jednoducho som išla podľa chuti :-) Potom je veľmi ťažké vyrátať suroviny :-) ešteže je v tom zaangažovaná celá rodina a máme rozdelené úlohy.
KOUN je malý, lokálny podnik, ktorý nemá také možnosti zisku, ako mnohé obrovské značky. Oplatí sa to pri väčšej konkurencii aj finančne?
Kedže sme mala rodinná firma, určite je nutné zarobiť si aj na zimu. Nevynáša to toľko, ako napr. iným podnikom či reťazcom. Každopádne robíme čo nás baví a to je najdôležitejšie.
Hovoríš, že je v KOUN zaangažovaná celá tvoja rodina. Vyžijete všetci z toho, čo zmrzlináreň zarobí? Alebo ťa niekto dotuje, aby si mohla robiť to, čo máš rada?
Sme, celá rodina, ja som donedávna mala ešte jednu prácu okrem zmrzlinárne s kamarátkou (firma na upratovanie a opatrovanie deti-nanny agency), ale už to bolo na mňa veľa. Teraz mám iba Koun. Rodičia sú obaja zamestnaní, pomáhajú mi cez vikendy alebo po robote. Brat študuje a popri tom brigáduje, som im neskutočne zaviazaná, ako aj každému, kto mi počas sezóny pomôže.
Ako to vyzerá so ziskami zmrzlinárne. Môžu takéto zisky neprestajne rásť, alebo skôr stagnujú?
Tak toto je veľmi dobrá otázka, na ktorú rada odpoviem, keď budem mať za sebou 5 rokov pôsobenia. Zatiaľ stále zarábame na stroje kedže nestíhajú vyrábať. ?
Aké máš so značkou KOUN plány do budúcna? Aké sú ciele, ktoré chceš so svojou zmrzlinou dosiahnuť?
Snívam stále a o všetkom, rada som v oblakoch a tie sa stále menia, ako počasie. Som poverčivá, preto o nich nehovorím nahlas. :-)
Predávate zmrzlinu bez éčok a v ponuke máte aj bezlepkovú zmrzlinu. Sú preto náklady na výrobu Tvojho gelata vyššie?
Určite áno. Suroviny okrem mlieka, smotany a lokalného ovocia máme z Talianska a zo zahraničia.
Z koľko príchutí má u Teba v zmrzlinárstve človek na výber? Ktoré sú najobľúbenejšie?
Máme okolo 100 chutí, denne 8. Medzi topky patrí Pán Mak, Ricotta & figy, pistácia, Šípková ruženka, Gianguiotta (nugát), Mint-chocolate chips, Ľevandulová, Ananás-rozmarín…ach už som sa rozpísala :-)
A ktorú najviac miluješ Ty? :-)
Pistácia a mango.
zdroj fotografií: FB/KOUN