Bežné ovocie preukázalo schopnosti „superpotraviny“. Na viac ako 90 % ho ješ zle
- Slováci milujú ovocie a možno ani netušia, koľko benefitov pre zdravie sa v ňom skrýva
- Banány si však doteraz najskôr jedol zle
- Slováci milujú ovocie a možno ani netušia, koľko benefitov pre zdravie sa v ňom skrýva
- Banány si však doteraz najskôr jedol zle
Ovocie, ktoré by si rozhodne nemal podceňovať, sú banány. Môže sa zdať, že ide len o ďalšie obyčajné ovocie, ale pod povrchom sa skrývajú také benefity pre tvoje zdravie, o ktorých si možno ani netušil.
Ako bonus slúži aj vynikajúca sladká chuť, ktorá nahradí nejednu maškrtu. Ďalším z pozoruhodným aspektom banánov sú vlákna, ktoré sa nachádzajú v ich dužine, informuje magazín.pluska.sk. Ide presne o tú časť banánu, ktorá ti pripomína vlasy, a preto ju väčšina z nás automaticky hádže do koša a ohŕňa nad ňou nosom. Po tom, čo sa o nej dozvieš, už ju nikdy nevyhodíš.
Banány obsahujú množstvo živín
Tieto plody obsahujú viacero vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Spomenuté vlákna, vedecky nazývané floémy, sú vlastne akýmsi cievnym systémom banánu.
Slúžia na prepravu živín potrebných pre jeho rast a dozrievanie. Môžeš si ich predstaviť ako žily, ktoré banánu umožňujú správny vývoj a výnimočnú chuť.
Nemusíš sa ich báť. Sú jemné a majú podobnú chuť ako samotná dužina banána. Navyše, môžu ti pomôcť určiť, kedy je banán dostatočne zrelý. Ak sa vlákna neoddelia od šupky, znamená to, že ešte potrebuje čas na dozrievanie. Naopak, ak sa vlákna ľahko oddelia, banán je pripravený na konzumáciu.
Ovocie s množstvom zdravotných benefitov
Banán obsahuje sacharidy, vodu, vlákninu a antioxidanty, pričom je chudobný na bielkoviny a neobsahuje tuky. Stredne veľký banán má okolo 112 kalórií a poskytuje aj dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín C, riboflavín, folát, niacín, meď, draslík a horčík.
Vďaka obsahu rozpustnej vlákniny môžu banány pomôcť udržať hladinu cukru v krvi po jedle, čo je dôležité hlavne pre diabetikov. Nezrelé banány navyše obsahujú rezistentný škrob, ktorý je pre telo nestráviteľný a môže regulovať chuť do jedla.
Vláknina v banánoch, najmä typ známy ako rezistentný škrob, pôsobí ako prebiotikum a podporuje zdravie črevnej flóry. Pektín, ktorý sa nachádza v zrelých aj nezrelých banánoch, môže pomôcť predchádzať zápche a zmäkčovať stolice.
Toto nízkokalorické a vysokovýživné ovocie býva ideálnou súčasťou stravy pre chudnutie. Toto ovocie je vynikajúcim zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú rolu pre zdravie srdca a riadenie krvného tlaku. Taktiež obsahujú horčík, ktorý je dôležitý pre srdce človeka.
Prirodzený antioxidant
Ako píše Healthline, v banánoch nájdeš aj rôzne typy antioxidantov, ako sú flavonoidy a aminy, ktoré môžu pomáhať chrániť pred srdcovými chorobami a degeneráciou makuly. Rozpustná vláknina v banánoch pridáva objem do tráviaceho systému a spomaľuje trávenie, čo môže pomôcť udržať pocit sýtosti.
Pravidelná konzumácia banánov môže zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť riziko vzniku chronických ochorení ako napríklad cukrovke typu 2. Draslík v banánoch je kľúčový pre zdravé fungovanie obličiek a reguláciu krvného tlaku. Okrem toho obsahujú vysoké množstvo draslíka, ten pomôže pri problémoch so srdcom účinky konzumácie banánu sú až notoricky známe. Dokáže upokojiť srdcový tep a pomôcť tomuto orgánu v nadmernej záťaži. Pomáha aj pri správnom fungovaní nervovej sústavy.
Banány sú obľúbené u športovcov, pretože obsahujú ľahko stráviteľné sacharidy a elektrolyty, ktoré sú potrebné pri fyzickej aktivite. Nejde iba o zdravé a chutné ovocie, ale aj praktické. Dá sa pridať do jogurtu, cereálií, smoothie, alebo použiť ako náhrada cukru v pečení a varení.
Banán môže mať pozitívny vplyv dokonca aj na náladu, a to z niekoľkých dôvodov. Obsahuje totiž vitamín B6, ktorý pomáha mozgu vyrábať serotonín, niekedy nazývaný aj hormón šťastia. Serotonín ovplyvňuje náladu, emócie a spánok, a jeho zvýšená úroveň môže viesť k pocitu šťastia a zníženiu pocitov depresie.
Okrem toho banány obsahujú aj tryptofán, aminokyselinu, ktorá je prekurzorom pre syntézu serotonínu. Aj keď množstvo tryptofánu v banánoch nie je obrovské, môže prispievať k celkovej rovnováhe a dostupnosti tohto dôležitého neurotransmitera v mozgu.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: magazín.pluska.sk, Healthline