Bojovníka proti rakovine má v špajzi každý Slovák: Nová štúdia ukázala skvelé výsledky v prevencii
- V blízkosti kuchyne ich má väčšina z nás
- Podľa najnovšej štúdie by mohli byť kľúčovou pomocou v boji so zákernou chorobou
- V blízkosti kuchyne ich má väčšina z nás
- Podľa najnovšej štúdie by mohli byť kľúčovou pomocou v boji so zákernou chorobou
Legendárna bulharská veštkyňa Baba Vanga na rok 2024 ešte počas svojho života predpovedala, že by sa ľudstvo malo výrazne posunúť vpred v oblasti liečenia rakoviny. Jedným z dobrých krokov by mohlo byť používanie ľanových semienok, ľanových olejov a iných potravín, ktoré sú bohaté na lignany. Tie totiž podľa predbežných výsledkov štúdie na zvieratách môžu znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka.
Portál Medicc informuje, že lignany chránia bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov. Môžeme ich nájsť hlavne v ľanových semienkach, zelenine a celozrnných obilninách.
Lignany sú široko rozšírené v rastlinách ako látka lignín, ktorá spevňuje steny rastlinných buniek.
Podľa predošlých výskumov ženám lignany výrazne prospievajú
V štúdii, ktorá bola 7. decembra publikovaná vo vedeckom časopise Microbiology Spectrum, sa vedci zamerali na to, ako lignany ovplyvňujú vzťah medzi črevným mikrobiómom, teda baktériami a inými mikróbmi žijúcimi v gastrointestinálnom trakte, a tvorbou mikroRNA (miRNA) v mliečnej žľaze prsníka, ktorá je hlavnou štruktúrou prsníka.
V štúdii výskumníci skúmali vplyv lignanov z ľanového semena na črevný mikrobióm mladých samíc myší. Skúmali najmä množstvo a typy mikróbov v slepom čreve, prvej časti hrubého čreva. Ľanové semienka sú najbohatším potravinovým zdrojom lignanov, ale tieto zlúčeniny sa nachádzajú aj v iných semenách, celých zrnách, strukovinách, ovocí a zelenine.
Rastlinné lignany môžu byť v prípade požitia premenené črevnými baktériami na iné zlúčeniny, ktoré sú absorbované do krvného obehu.
Niektoré predchádzajúce výskumy National Library of Medicine priniesli zistenia, že ženy po menopauze, ktoré konzumujú vyššie množstvo lignanov vo svojej strave, majú nižšie riziko rakoviny prsníka. Ďalšia štúdia z roku 2010 zistila, že príjem lignanu v strave bol spojený s nižším rizikom úmrtia na rakovinu prsníka.
„Ak sa tieto zistenia potvrdia, črevný mikrobióm sa stane novým cieľom prevencie rakoviny prsníka prostredníctvom zmeny jedálnička,“ uviedla k výsledkom výskumu doktorka Elena M. Comelliová z University of Toronto.
Štúdia má obrovský potenciál, hovorí
Výskumníci v novej štúdii našli vzťah medzi mikrobiómom slepého čreva a expresiou miRNA mliečnej žľazy, ktorá bola zmenená stravou obsahujúcou zložky lignanu z ľanového semena. Myši, ktoré boli kŕmené lignanom vykazovali špecifické miRNA reakcie v mliečnej žľaze, vrátane produkcie miRNA súvisiacich s reguláciou génov zapojených do rakoviny prsníka.
„[Táto štúdia] ukazuje zmeny v expresii miRNA v prsníku so zmenami v črevnom mikrobióme, s možnými zmenami v metabolických procesoch, ktoré by mohli byť dôležité pri rakovine prsníka,“ povedala doktorka Freudenheim z univerzity v americkom Buffale, pričom dodala, že ide o istý dôkaz pre ďalší potenciálny mechanizmus spájajúci črevný mikrobióm s rakovinou prsníka.
Povedala však, že medzi zmenami miRNA a rozvojom rakoviny musí v tele nastať veľké množstvo krokov, a to u myší aj u ľudí. Črevný mikrobióm môže podľa jej slov ovplyvniť hladiny estrogénu cirkulujúceho v krvnom obehu a bakteriálne produkty môžu zas prejsť z čriev do krvi a zasiahnuť iné orgány, vrátane prsného tkaniva. Baktérie v čreve však môžu viesť k zápalu v celom tele, informuje Healthline.
Prsné tkanivo však nemusia ovplyvniť iba črevné mikróby. „Urobili sme štúdiu zameranú na periodontálne ochorenie, ochorenie so zmeneným orálnym mikrobiómom, a ukázali sme, že je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka,“ povedala Freudenheim.
Varuje, že štúdie na zvieratách, vrátane tejto i iných, môžu síce poskytnúť pohľad na biologické procesy, no medzi experimentálnymi zvieratami a ľuďmi môžu existovať značné rozdiely. Zistenia novej štúdie sa teda nemusia priamo týkať ľudí. Je potrebný ďalší výskum, vrátane randomizovaných klinických štúdií na ľuďoch, aby sa ukázalo, či doplnenie stravy o lignany môže chrániť pred rakovinou prsníka.
Freudenheim poukazuje na to, že mikrobióm človeka neustále interaguje s jeho telom, takže to môže mať významný vplyv na zdravie. V dôsledku toho majú podľa nej štúdie, ako je táto, „obrovský potenciál ovplyvniť naše chápanie procesov zdravia a chorôb a potenciál poskytnúť pohľad na zdravie a prevenciu chorôb“.
Myši kŕmené lignanmi z ľanových semienok produkovali miRNA v tkanive prsníka, ktoré sa podieľajú na vzniku rakoviny prsníka. To naznačuje, že zmeny v stravovaní môžu znížiť riziko rakoviny prsníka. Klinické skúšky na ľuďoch sú však nevyhnutné.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Medicc, National Library of Medicine, Springer Link, Healthline