Bolesť na hrudi či suchý kašeľ: Obľúbené potraviny devastujú nielen tvoje črevá

  • Črevá zohrávajú jednu z dôležitých úloh nielen pri trávení
  • Črevný mikrobióm, rovnako ako odtlačok prsta, je individuálny a originálny
jedlo, muž, rezeň
Ilustračná fotografia Freepik, wikimedia
  • Črevá zohrávajú jednu z dôležitých úloh nielen pri trávení
  • Črevný mikrobióm, rovnako ako odtlačok prsta, je individuálny a originálny

Črevá zohrávajú jednu z dôležitých úloh nielen pri trávení. Zdravé črevá sú zodpovedné za celkové zdravie, ale aj za vnútornú pohodu či imunitný systém. 

Prirodzenú rovnováhu čriev môže narúšať a poškodiť aj konzumácia niektorých bežných jedál. Narúša sa tak mikroflóra čriev a spôsobujú sa tým tráviace ťažkosti, ako nadúvanie, rôzne zápaly či reflux.

Ak chceš mať zdravé črevá, je dôležité vedieť, ktoré potraviny ti môžu škodiť, a treba sa im vyhnúť. To, čo jeme, má výrazný dopad na naše telo.

Čo robiť, aby si mal zdravé črevá? 

Portál The Telegraph uvádza, že črevný mikrobióm rovnako ako odtlačok prsta je individuálny a originálny. Pre naše zdravie by sme ho teda nemali ignorovať. Tvorí ho bilión mikróbov, ktoré reagujú na to, čím ich kŕmime. 

Doktorka Federica Amati, odborníčka na výživu, hovorí: „Zdravie čriev závisí od toho, čo každý deň prijímame.“

Mikrobióm je individuálny, pretože je sčasti tvorený genetikou. Svoje gény zmeniť nemôžeš, ale správnym jedením dobrých potravín ho vieš upraviť. 

Jedením nesprávnych potravín či zlých baktérií sa črevá zhoršujú, hovorí doktorka. 

Ultraspracované potraviny sú jedným z dôvodov nezdravých čriev. Vysoká konzumácia týchto potravín môže zmeniť črevnú mikroflóru a vytvoriť zápal.

Neodporúča sa preto vo veľkej miere konzumovať: 

  • klobásy, párky,
  • kuracie nugetky,
  • hromadne vyrábaný chlieb,
  • raňajkové cereálie s cukrom,
  • sušienky a lupienky,
  • pridané cukrové jogurty,
  • instantné polievky,
  • zmrzlinu.

Priveľká konzumácia ultraspracovaných potravín je spojená napríklad s cukrovkou 2. typu, syndrómom dráždivého čreva, astmou, srdcovými chorobami, uvádza The Telegraph. 

Vyprážané jedlá sú nezdravé pre zdravý chod našich čriev. Rafinované oleje, ktoré sa používajú pri fritovaní, ako je napríklad slnečnicový alebo repkový olej, prostredníctvom procesu rafinácie sú poškodené a rušia tým črevá. Pri opakovanom zohrievaní oleja sa vytvorí takzvané AGEs, čo poškodzuje vnútornú stenu čriev. 

Proteínové tyčinky a nápoje sa stali v posledných rokoch obľúbenou pochúťkou mnohých  športovcov. Odborníci na výživu sa stotožňujú s tým, že veľké množstvo proteínových tyčiniek môže poškodiť črevá. Väčšina týchto tyčiniek obsahuje umelé sladidlá a vysoko spracované prísady. 

Medzi ďalšie potraviny, ktoré sa neodporúčajú vo veľkom množstve konzumovať, sú cukor, alkohol, potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov.

Príznaky nezdravého čreva

Jedným z príznakov nezdravého čreva je reflux. Gastroezofageálna refluxná choroba, ktorú skrátene nazývame aj GERD, je častou chorobou v dnešnej dobe, ktorá sa spája s moderným životom a zlými stravovacími návykmi, informuje o tom portál etabletka

Táto choroba sa prejavuje pálením záhy a refluxom. Tieto názvy sa veľmi často zamieňajú. Reflux je tok obsahu žalúdka do pažeráka a pálenie záhy je nepríjemný pocit pálenia v hrdle, ktorý sa spája aj s bolesťami na hrudi.

Časté príznaky tejto choroby:

  • bolesť na hrudi,
  • pocit cudzieho telesa v krku,
  • pocit bolesti v hrdle,
  • vracanie a zápach z ústnej dutiny,
  • suchý kašeľ,
  • poruchy spánku.

Ako uvádza portál bulgaricus.sk, medzi ďalšie problémy sa radí aj črevná dysbióza. Je to proces, keď sa poruší rovnováha črevnej bakteriálnej flóry, čiže črevný mikrobióm. V takom prípade sa interné patogény zvyšujú nad probiotickými baktériami a začne sa rozvíjať zápalový proces v črevách.

Portál The Telegraph uvádza, že ďalšími príznakmi môžu byť poruchy kože, zápcha, kolísanie hmotnosti, nespavosť. 

Zdroje: The Telegraph, etabletka, bulgaricus.sk

Najnovšie videá

Trendové videá