Bratia priniesli kúsok Modry do Bratislavy: Napriek váhaniam sme to skúsili, bolo to náročné, ale podarilo sa

  • Ich koncept kaviarne s vinárňou si získal mnohých
  • Cuvée sa oplatí navštíviť už aj na Nivách
Kávičkári/Ondrej Bobek
  • Ich koncept kaviarne s vinárňou si získal mnohých
  • Cuvée sa oplatí navštíviť už aj na Nivách

Vo februári pred troma rokmi otvorili súrodenci Filip a Dominik Trusinovci v Modre kaviareň a vinotéku Cuvée, aby ju po troch týždňoch znovu zatvorili, keďže prišiel prvý lockdown, píšu Kávičkári.sk.

A hoci to bolo náročné obdobie, s úctou ho zvládli a dnes prevádzkujú charizmatickú kaviareň s vinotékou, ktorá sa stala vyhľadávanou destináciou nielen pre domácich, ale aj ľudí z okolitých miest a Bratislavy.

O tom, ako sa im podarilo preniesť kúsok Modry do hlavného mesta, do Tržnice Nivy, nám porozprával jeden z bratov – Filip Trusina.

Prevádzky Cuvée ste otvorili spolu s bratom a teraz ich máte aj so sestrou. Ako dlho spolupracujete?

S bratom asi 5 rokov. Než sme otvorili Cuvée, robili sme spolu dizajnové tričká pod značkou Scrawl, ktorá funguje dodnes.

Robiť s rodinou je na jednej strane výborné, lebo sa môžete na seba spoľahnúť, na druhej určite aj ťažké. Ako je to u vás?

My to máme super, asi sme mali dobrú výchovu. Vieme sa pohádať, ale po pol hodine sme už zadobre, lebo sa vieme dohodnúť. Každý vie, v čom je dobrý. Brat je skôr na umelecké a tvorivé veci, sociálne siete, fotografie. Ja som na prevádzkové veci a viem toho najviac o víne.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CUVÉE (@cuvee_wineshop)

Sestru baví pečenie, takže plánujeme vlastnú výrobňu koláčov, pretože domáce koláče sú domáce koláče. V modranskom Cuvée ponúkame napríklad bábovky, kysnuté koláče či škvarkové pagáče.

V Bratislave na to nemáme priestor, a preto spolupracujeme s francúzskou patisserie Le Miam, ktorá nám dodáva tie najlepšie croissanty a koláče z lístkového cesta. Prednedávnom sme do ponuky zaradili aj koláčiky Jaja’s goodies z Pezinka. Sladké ku káve jednoducho musí byť.

Čo vás inšpirovalo, že ste si otvorili druhú prevádzku Cuvée a po Modre ste prišli do nákupného centra, do Tržnice Nivy?

My sme hneď od začiatku plánovali aj druhú prevádzku Cuvée. Do Tržnice Nivy nás dotiahol kamarát z vinárstva Malé Divy, ktorý pozná manželov Zelenayovcov, ktorí tento projekt vytvorili a vedú a bývajú tiež v Modre. Stretli sme sa všetci u nás pri pohári vína, vypočuli sme si všetko o koncepte tržnice a napriek váhaniam sme si povedali, že to skúsime.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CUVÉE (@cuvee_wineshop)

Bolo náročné „napasovať“ sa sem? Predsa len to je iný priestor, ako máte v Modre, kde ste v krásnom historickom dome.

Áno, v Nivách máme obmedzený priestor, všetko sme museli „schovať“ do priestoru 30 štvorcových metrov. Bolo to celkom náročné, ale podarilo sa. Brat študoval architektúru, takže mal svoju predstavu, a do dokonalosti ju dotiahli architekti zo štúdia Inflow.

Naším hlavným cieľom bolo preniesť atmosféru Modry do Bratislavy. Zachovali sme preto jednotlivé prvky, ktoré máme v Cuvée v Modre. Napríklad modré, ručne robené kachličky. Zdobia náš bar, ktorý je dominantou prevádzky. Sme jednoducho neprehliadnuteľní. 

Keďže máme radi prepojenie moderného so starým, nad celým barom sme povešali agátové šteky, čo sú oporné koly vo vinohrade. Robili sme to po nociach s bratom.

Skladali sme ich ako puzzle. S výsledným efektom sme teraz viac ako spokojní. Potrpíme si aj na malé detaily, a preto u nás na bare či stolíkoch nechýba naša obľúbená modranská majolika. Najväčší modranský akcent je u nás vo forme vína. Väčšia časť našej ponuky je práve z Modry a malokarpatského regiónu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CUVÉE (@cuvee_wineshop)

Kde je väčší dopyt po modranskom víne? V Modre či, naopak, v Nivách?

Ťažko povedať. V oboch prevádzkach sa snažíme podporovať najmä to lokálne. S mnohými vinármi sa poznáme osobne a ich vína máme „prekoštované“, takže zákazníkovi môžeme o každom kvetnato rozprávať. Zároveň však vieme, že je dôležité mať širokú ponuku, a preto máme pestro zastúpený aj „svet“. Nechýbajú u nás rakúske veltlíny, nemecké rizlingy či francúzske Bordeaux.

Cítite rozdiel v klientele?

Určite áno. V Nivách sa pohybuje veľa zahraničných návštevníkov, keďže je to zároveň autobusová stanica. Títo cestujúci si k nám dotlačia batožinu a s pohárom vína čakajú na svoj spoj. Sme prekvapení, že v Bratislave nalievame prvý pohár oveľa skôr ako v Modre.

V obedňajších časoch fungujeme v synergii s okolitými reštauráciami. Veď k jedlu sa pohár vychladeného vína vyslovene pýta. Chodievajú k nám aj ľudia z okolitých kancelárií. Vieme ich ľahko identifikovať. Majú na krku šnúrku s kartičkou a chodia k nám opakovane. Naše „peaky“ sú cez obed a potom v čase po práci.

V Modre máme, naopak, silné víkendy. Najmä vďaka tomu, že Modra je blízko Bratislavy a mnoho ľudí tu má chaty či víkendové domy. Tiež je to dobrá destinácia na kvalitné reštaurácie a pobyt v prírode.

V čom sa odlišujete od iných vinoték?

Najväčší rozdiel je asi v prístupe. Osobnom. Trávim naozaj veľa času za barom. Keďže veľmi rád hovorím o víne, oproti iným predajcom vína môžem našim zákazníkom sprostredkovať aj celý príbeh vinohradníctva. Obrábame vlastné rodinné vinice a tento rok sme si prvýkrát dali spraviť aj naše víno. Je to, ako inak, cuvée – spojenie rulandu bieleho a veltlínu zeleného. Vyrobili nám ho kamaráti z vinárstva Male divy a etiketu naň navrhol brat Dominik. Využívame synergie na všetkých frontoch!

Našli ste nejaké synergie aj v Nivách?

Rozhodne. V Tržnici Nivy fungujeme ako komunita. Poznám majiteľov alebo personál z okolitých prevádzok. Chodím k nim na obed, oni ku mne na kávu či víno. S predajňou mediteránskych potravín Marrea sme dokonca nadviazali aj komerčnú spoluprácu. Dodávajú nám syrové dosky či kvalitné prosciutto. Výborne sa hodia k vínu a nemusím mať v prevádzke vlastnú zásobu. Jednoducho skočím k nim a nakrájajú mi čerstvé potraviny, ktoré potrebujem.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CUVÉE (@cuvee_wineshop)

Aké mate ďalšie plány či vízie? Kam chcete posunúť Cuvée?

Už dlhšie sa pohrávame s myšlienkou vlastného e-shopu. Vidíme, že kombinácia fyzického priestoru a online funguje. Okrem vína by sme tam chceli predávať aj Dominikove dizajnové tričká a ilustrácie. Keďže sme fanúšikovia modranskej keramiky, isto bude zastúpená aj tá.

Budete ich predávať aj v Cuvée v Nivách?

Určite áno, práve sa hráme s priestorom, ako na to. Už dnes máme v ponuke pár vecí. Okrem tričiek predávame aj balíčky kávy Mlsna coffee. Do budúcna chceme tento darčekový sortiment rozšíriť.

Cuvée Wine Shop & Coffee nájdete aj na Instagrame.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá