Zdvihli kotvy a otvorili novú kaviareň. Ochutnáš aj kávu sýtenú dusíkom
- Košická ulica si na svoje konto môže pripísať novú kaviareň
- My sme sa sem už stihli ísť pozrieť a vychutnať si ich ponuku
- Košická ulica si na svoje konto môže pripísať novú kaviareň
- My sme sa sem už stihli ísť pozrieť a vychutnať si ich ponuku
Za bratislavskou kaviarňou stojí Erik Šimšik a jeho tím. Ich kávu nezoženieš len ako balíček zŕn na doma. Káva od Goriffee v súčasnosti figuruje na mlynčekoch mnohých kaviarní v Bratislave. Okrem rôznych podnikov si ich kávu môžeš vychutnať v novootvorenej prevádzke na Košickej ulici.
Začínali ako malá pražiareň
Už v roku 2018 Goriffee naberala na kvantitách správnej európskej pražiarne. Sťahovali sa do nových priestorov a už vtedy v našom článku hlásili dodávanie ich kávy do Berlína, Brna, Opole alebo aj do Innsbrucku.
Aktuálne ich pražiareň nájdeš na Prievozskej. Tu používajú svetovo známu holandskú, ručne kovanú pražičku Giesen, ktorá sa radí k špičke v kávovom priemysle. Práve na týchto strojoch zaručujú prvotriednu kvalitu kávy, ktorá sa potom objaví v kaviarňach, domácnostiach, ale aj firmách.
Vo svojom výbere majú skutočne pestrú ponuku káv z rôznych kútov sveta. Či už je to ovocná Etiópia alebo čokoládová Brazília, každý si príde na svoje.
Direct trade je stále viac a viac spomínaný v spojitosti s kávovou produkciou. Pre Goriffee to nie je žiadnou novinkou a priamy kontakt s farmármi majú už dlhodobo. Boli dokonca osobne na mnohých farmách po celom svete. Poznajú sa so svojimi dodávateľmi z krajín, ako je Rwanda, Burundi či Kostarika alebo Panama.
Košická ulica sa rozvoňala
Ich kávu si Bratislavčania stihli obľúbiť aj v priestoroch Goetheho inštitútu na Panenskej ulici. Tu strávili neuveriteľných 7 rokov. Po takej dlhej dobe však nastal moment, keď sa chceli posunúť ďalej a otvoriť si priestor čisto podľa ich réžie.
„Goethe Inštitútu sme vďační za to, že nám pomohli pri začiatkoch, ale po 7 rokoch sme mali pocit, že sa tam vyčerpali možnosti, kam a ako by sme sa mohli posunúť. Keďže nie je naším cieľom budovať sieť kaviarní, viac nám dávalo zmysel sa presťahovať a sústrediť sa na jednu kaviareň poriadne. Keďže dodávame kávu do veľa gastro podnikov, videli sme mnohokrát, ako majitelia rozriedili svoju pozornosť na mnohé prevádzky, z ktorých ani jedna už nedosahovala kvalitu pôvodnej,“ povedal Erik pre Startitup.
Do novej prevádzky vrazili 70-tisíc eur
Bratislava sa môže pýšiť naozaj veľkým množstvom veľmi dobrých kaviarní. Goriffee sa rozhodli hru na trhu posunúť o krok vyššie. Ich novootvorená prevádzka dýcha skutočným duchom a charakterom tejto značky.
Erik nám prezradil, že aj napriek tomu, že myšlienka vlastného priestoru sa pohybovala v ich hlavách už dlhšie, tak prvotný impulz prišiel, až keď sa objavil samotný priestor na prenájom.
Mohla sa začať rekonštrukcia priestorov. To, čo ich nepríjemne prekvapilo, bola kvalita stavbárskych prác a prístup robotníkov, ktorých si najali. Vystriedalo sa tu viacero firiem a pracovníkov. Mnohé veci stále nie sú úplne podľa ich predstáv a museli súhlasiť s nie jedným kompromisom.
„Mnohé veci ani nie sú dotiahnuté v kvalite, akú sme objednali, ale to sa zrejme stáva štandardom, keďže podobné problémy spomínajú úplne všetci, čo rekonštruujú nejakú nehnuteľnosť.“
Zaujímavosti v ponuke
Okrem výrazných prvkov v interiéri a celkového dizajnu sa určite môžeš tešiť na dobrú šálku kávy. Menu doplnili aj o kávové kokteily. Erik nám prezradil, že by si mal určite vyskúšať ich vlastnú verziu známeho drinku espresso Martini.
Kávu ponúkajú v horúcej aj ľadovej podobe. Takisto ani oni nezaháľajú a na trend s fermentovaním vlastných limonád sa vrhli vo veľkom. V ponuke majú tiež pivo od bratislavského pivovaru Generál či víno Velkeer.
Samozrejme, bohatá ponuka sladkých a slaných koláčov tu nesmie chýbať. Prevádzka slúži aj ako obchod s kávou, čiže si tam nájdeš celú selekciu z ich pražiarne, zabalenú v balíkoch. Ale aj waste free podobu do tvojej vlastnej nádoby či vrecka.
Na otázku, ktorý nápoj by si sám vybral, ak by si mal zvoliť len jeden z celej ponuky, nám Erik odpovedal veľmi jasne. „Určite by som vypichol nitro cold brew, kávu sýtenú dusíkom. Je to nezameniteľný nápoj chuťou aj textúrou.“
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy