Bratislava dostala novú burgráreň. Jedlá tu vynikajú nevšedným aspektom
- Petra a Martin Jakeš otvorili v meste burgráreň inšpirovanú Bratislavou
- Do svojich burgrov vkladajú aj napriek konkurencii veľké nádeje
- Petra a Martin Jakeš otvorili v meste burgráreň inšpirovanú Bratislavou
- Do svojich burgrov vkladajú aj napriek konkurencii veľké nádeje
V Bratislave je hneď niekoľko prevádzok, ktoré ponúkajú kvalitné burgre. Niektoré sídlia v centre mesta a rokmi sa stali legendami, iné objavíš len náhodou. Bratislavčania však burgre milujú a tak sa sem-tam objavia prevádzky, ktoré sa svojím nápadom chcú odlíšiť a konkurencie sa neboja.
Petra Jakeš má 25 rokov a jej manžel Martin 29 rokov. Obaja pracovali ako vodiči pre rôzne platformy. Láska k autám ich spojila a neskôr začali v tomto sektore spolu aj pracovať. Spoločne tiež začali snívať sen o vlastnom gastro koncepte. Len pred niektorými dňami otvorili prevádzku Bratislava Burger s vlastnými burgrami, ktorý sa nachádza v Petržalke.
Martin prišiel so samotným nápadom a vidinou burgrov. Do myšlienky sa následne zapojila aj Petra, s ktorou teraz vedú de facto rodinný podnik od úplného začiatku.
Petra si zobrala na starosť vedenie firmy, úrady, povolenia, zamestnancov a vlastne celkovú byrokraciu. Martin sa zameral na chod a fungovanie prevádzky ako takej.
Spolu s financiami sa našli aj prekážky
S prípravami im pomáhala rodina aj priatelia. Počas ich cesty za otvorením sa objavili viaceré komplikácie. Medzi ne patrila pandémia, ktorá všetky procesy buď spomalila, alebo celkom zastavila. Následne sa objavila inflácia, a teda zvyšovanie cien v podstate všetkých nákladov.
To, čo ich prekvapilo najviac, bola chaotická a nekonečná byrokracia.
„Dostupnosť informácií, pravidiel a jednotných požiadaviek. Určite nielen zložitá, ale aj časovo náročná byrokracia, ktorá stojí aj celkom dosť peňazí. Lebo nemôžete riešiť úrady, kým nemáte priestor. Čiže tak či tak musíte platiť všetky náklady dlhý čas, kým ste bez príjmov z danej prevádzky,“ povedala Petra.
Z dvojice sa navyše stali nielen čerství podnikatelia, ale aj rodičia. Petra je teda aktuálne na materskej a Bratislava Burger považuje za svoje „druhé dieťa“.
Burgre inšpirované mestom
Keď sme sa zakladateľov opýtali, aký výrobok by mal u nich jednoznačne každý ochutnať, odpoveďou bol Bratislava burger. Je to podľa ich slov klasika, akú by mala mať každá dobrá burgráreň. Okrem iného si tu prídu na svoje fanúšikovia wrapov či dokonca španielskej pochúťky churros.
Jedlá nesú názvy rôznych ikonických lokalít v meste. Nájdeš tu burger Petržalka, tortilla Vinohrady alebo zeleninový šalát Lúky. Okrem mäsitej nálože však mysleli aj na vegánov so svojím burgrom Miletička. Ten obsahuje placku z hrachového proteínu ako náhradu za mäso či vegánsky syr cheddar.
Ich burger Bratislava stojí 15 eur v kombinácii s cibuľovými krúžkami a porciou hranoliek. Ostatné burgre v ponuke sa tiež pohybujú v tejto cenovej kategórii.
Neurobili by nič inak
Na svojich biznis začiatkoch by nemenili nič. Obidvaja sú radi, že konečne mohli otvoriť a nič im nebráni si plniť svoj sen. Aj keď urobili rôzne chyby, ktoré si neskôr uvedomili, všetko berú skôr ako čerpanie nových skúseností.
„Určite by sme brali do úvahy isté aspekty, na ktorých sme sa popálili, ale koniec koncov si myslíme, že všetko zlé je na niečo dobré a všetko nás niekam posunulo. Ak nie dopredu, tak minimálne do boku. Ale aj to je smer a všade sme sa stretli so zaujímavými ľuďmi,“ dodávajú. Bratislava Burger o novinkách informujú aj na svojom Instagrame.