Bratislava má svoj malý Texas s barbecue. Lepšie mäso v meste nenájdeš
- Americké BBQ je kultová záležitosť
- Príprava týchto jedál sa podobá na rituál
- My sme navštívili podnik, ktorý ponúka autentický Texas
- Americké BBQ je kultová záležitosť
- Príprava týchto jedál sa podobá na rituál
- My sme navštívili podnik, ktorý ponúka autentický Texas
Keď sa povie v Bratislave, že chceš ísť na mäso, tak sú len dve správne možnosti. Prvou je Mäso od Romana a druhou je podnik Smokin‘ Bob. Práve im sa budeme dnes venovať. Za celým týmto vyúdeným projektom stojí primárne Robo, ktorý tomuto projektu veril od začiatku.
„Som veľmi rád, že som našiel niečo, čomu sa chcem venovať do konca života,“ hovorí zakladateľ Smokin‘ Bob v našom predošlom článku.
Robo našiel totiž niečo, čo spája 2 veci, ktoré od detstva miluje. Ide o oheň, varenie, respektíve dym a mäso. Tento podnik si prvýkrát mohol zahliadnuť v petržalských Slnečniciach, prípadne na už legendárnom Streeetfoodparku pred Starou Tržnicou.
Zakotvil v centre mesta
Podľa slov Roba to však nebolo miesto, ktoré by dlhodobo vyhovovalo ich myšlienke. Na ich prevádzku totiž treba celkom náročné vybavenie, ako napríklad dve obrovské udiarne, ale aj niekoľko grilov a vzduchotechniku.
To aj susedom očividne prekážalo a Robo usúdil, že to nie je tá správna lokalita. Pred niekoľkými rokmi sa teda rozhodol zodvihnúť kotvy a usadiť sa so svojimi udiarňami v centre mesta na Štúrovej ulici.
Táto ulica bola dosť dlho známa tým, že na nej prevádzky zotrvajú naozaj krátko, keďže málokto nájde dostatok zákazníkov na to, aby mohol platiť staromestský nájom. To, že tam Robo so Smokin‘ Bob funguje už nejakú dobu, značí, že si ho jeho klientela našla aj v srdci hlavného mesta.
My sme, samozrejme, nemohli nechať tento podnik bez návštevy. Už pri vstupe do prevádzky nás privítal Robo spoza pultu, celý od mäsa a od toho, čo kuchyňa dala.
Pre mňa je veľmi dôležité, keď vidím majiteľa prevádzky, ktorý žije svojím projektom, nielen vyberá peniaze na konci dňa. Na Robovi bolo od začiatku vidieť, že nevníma Smokin‘ Bob len ako biznis, je to preňho vášeň.
Spoza neho už vykukli aj zamestnanci, ktorí akurát pripravovali ďalšiu várku mäsa, ktorá mala ísť do udiarne na poriadnu dymovú sprchu chuti.
Ako je na tom ponuka?
Celá prevádzka vyzerá naozaj štýlovo. Pôsobí aj veľmi mohutne vďaka kombinácii masívneho dreva spolu s kovom. Zároveň je priestor presvetlený svetlom z ulice vďaka obrovským oknám.
Spočiatku som si aj pomyslel, že pokiaľ sa sem nahrnie viac zákazníkov, tak bude celkom komplikované nájsť miesto. Potom som si však všimol kovové schody, ktoré viedli na druhé poschodie, kde bolo ďalšie sedenie.
Ako sme tak stáli pred pultom a rozprávali sa s Robom, nad nami sa týčila obrovská tabuľa s ponukou. Naozaj je veru z čoho vyberať. Hneď na začiatku kraľuje ponuka mäsa, ale aj kombinácie s prílohami.
Na výber tu máš brisket, čo je hovädzia hruď, morčacie prsia, trhané bravčové, ale aj kuracie a takisto aj ich domáce klobásky, ktoré si sami chystajú. Zároveň aj ponuka burgrov s týmto mäsom alebo aj hot dogy a tacos.
Pestrá ponuka príloh
Za zmienku stoja aj prílohy. Niekto by možno očakával cibuľové krúžky a hranolky. Na to tu zabudni. Prílohy tu presne odzrkadľujú celú kultúru za americkým barbecue. Nájdeš tu mac and cheesee, pečený zemiak so smotanou, fazuľu s kúskami brisketu, coleslaw, ale aj zemiakový šalát.
My sme chceli ochutnať z každého rožku trošku a vybrali sme si takú „ochutnávkovú“ tácku pre 4 osoby, burger s trhaným bravčovým a tacos s kuracím trhaným. Kým chystali našu hostinu, tak nám Robo stihol ukázať aj jeho dve udiarne a celý priebeh prípravy.
Pokiaľ ho človek aj spoza pultu sleduje pozorne, zistí, že toto barbecue nie je klasické jedlo, ktoré sa rýchlo urobí pred podávaním ako napríklad burger. V podstate takmer každá súčasť jedál v Smokin‘ Bob si vyžaduje dostatočne dlhú prípravu pred podávaním.
Taký brisket sa môže dokonca údiť aj 12 hodín. Na tomto mieste človek možno aj trošku viac pochopí, že za poriadnym barbecue sa schováva také malé náboženstvo až kult – v tom najlepšom zmysle.
Čo však chuť?
Na stole nám pristáli dve tácky s jedlom. Rozdelil by som preto samotnú recenziu jedla na 2 časti. V tej prvej sa spolu pozrieme na prílohy. Tie mi napríklad kompletne odpálili dekel, niektoré viac, niektoré menej. To, že to bolo konečne niečo iné ako klasické hranolky, bola pre mňa pridaná hodnota hneď od začiatku.
Začal by som tým, čo mňa oslovilo asi najmenej, a to bol pečený zemiak s kyslou smotanou. Presne tak, nič viac, nič menej. Na jednu stranu od tejto prílohy veľa neočakávaš, na druhú stranu ťa však nemá ani čím sklamať. Zemiak dobre uvarený a s kyslou smotanou – je to fajn kombinácia.
Medzi už trošku zaujímavejšie patril coleslaw, ktorý bol tak akurát čerstvý a svieži. Nebol zbytočne premajonézovaný, ako to býva zvykom. Ťažšou prílohou bol zemiakový šalát. To, že bol ťažký, neznamená, že bol zlý. Práve naopak, kombinácia s jednotlivými kúskami mäsa bola fantastická.
Za mňa dvaja najväčší víťazi boli jednoznačne mac and cheesee a fazule s brisketom. Začnime fazuľou. Tá nebola zbytočne presladená vďaka tomu, že tam neboli žiadne paradajky. Naopak fantastickú chuť, príjemnú slanosť a vyúdenosť tomu dodali práve maličké kúsky brisketu.
Mac and cheese je ale skutočný klenot. Na to, že sú to iba syrové cestoviny, tak ich v Bratislave len málokto robí naozaj dobre. Cestoviny sú buď rozvarené, alebo syr videli maximálne v spoločnej chladničke. Týmto však skutočne nič nechýbalo. Výrazná chuť syra sa prepojila s úžasnou krémovou textúrou.
To najhlavnejšie je mäso
To, kvôli čomu sme však prišli, bolo mäso. Začnime teda jednotlivými kúskami mäsa. Každé jedno bolo neuveriteľne šťavnaté a cítil som ten prirodzený dym. Jedine morčacie prsia sa mi na prvé sústo zdali trochu suchšie – keď som si to však namočil do výpeku, ten pocit razom odišiel. Prsia sú celkovo na toto náchylnejšie, takže sa niet úplne čomu čudovať.
Brisket sa v podstate rozpadal v ústach a rovnako tak aj rebrá, ktoré sa krásne odliepali od kosti. Klobásky sa tiež nedali zahanbiť a bolo na nich skutočne cítiť, že sú doma nielen vyrábané, ale aj údene. Roba sme sa spýtali aj na to, že odkiaľ toto mäso vlastne dovážajú. Ten nám prezradil, že každý druh je odlišný dodávateľ, ale napríklad v prípade brisketu ide o mäso, ktoré si nechávajú dovážať z USA.
Pulled pork burger a tacos
Poďme to všetko zakončiť s pulled pork burgerom a tacos s pulled chicken. V prípade tacos som mal len jedinú výčitku a to bolo tortilly. Pre buritto a quesadillu som zástancom pšeničnej placky. Pri tacos si ale myslím, že správna je tá kukuričná. Robo mi však potvrdil, že na vlastnej kukuričnej tortille už makajú, len ju chcú dotiahnuť do perfektného konca.
A burger? Čo sa dá na ňom pokaziť, pokiaľ máš skvelú briošku z pekárne Háj a ešte prvotriedne trhané mäso? Burger bol zvládnutý na výbornú aj napriek tomu, že to nie je ich základné jedlo.
Ak by som to mal zhrnúť, tak vďaka Smokin‘ Bob dokážeš navštíviť Texas aj električkou na Kamenné námestie. Presne podnik, aký Bratislava potrebuje, a neurazil by som sa ani keby takých, ako je Robo, bolo v gastrosektore omnoho viac.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy