Brutalizmus, Mayská kultúra a kvalitná káva. Novootvorené TOP podniky Bratislavy
- Na Slovensku sa každú chvíľu objavia nové podniky a prevádzky
- My ti prinášame stručný prehľad tých najlepších

- Na Slovensku sa každú chvíľu objavia nové podniky a prevádzky
- My ti prinášame stručný prehľad tých najlepších
Nových gastro projektov aj napriek narastajúcej inflácii pribúda ako húb po daždi. Nejeden by sa už aj stratil v tom množstve podnikov. A to by sa stať nemalo, pretože na dobrých podnikoch skutočne záleží. My ti prinášame výber tých najlepších, ktoré nás najviac zaujali.
Goriffee Košická
Pražiareň Goriffee sa stala skutočnou ikonou slovenskej kávovej komunity. Preto nie je pochýb, že ich novootvorená prevádzka v Bratislave zožala skutočne veľký úspech medzi domácimi.
Ich kávu si Bratislavčania stihli obľúbiť už v priestoroch Goetheho inštitútu na Panenskej ulici. Tu strávili neuveriteľných 7 rokov. Po takej dlhej dobe však nastal moment, keď sa chceli posunúť ďalej a otvoriť si priestor čisto podľa ich réžie.
Myšlienka na sťahovanie však vznikla trošku neskôr, hybnou silou bol práve priestor, ktorý našli.
Mohla sa začať teda prestavba. To, čo ich nepríjemne prekvapilo, bola kvalita stavbárskych prác a prístup robotníkov, ktorých si najali. Vystriedalo sa tu viacero firiem a pracovníkov. Mnohé veci stále nie sú úplne podľa ich predstáv a museli súhlasiť s nejedným kompromisom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Mnohé veci ani nie sú dotiahnuté v kvalite, akú sme objednali, ale to sa zrejme stáva štandardom, keďže podobné problémy spomínajú úplne všetci, čo rekonštruujú nejakú nehnuteľnosť,“ prezradil majiteľ kaviarne Erik v našom predošlom článku.
Design samotnej kaviarne pôsobí skutočným duchom značky Goriffee. Výrazná žltá podlaha ťa zaujme už od vchodových dverí. Okrem skutočne premakaného dizajnu majú aj veľmi pestrú ponuku.
Čo by som v spojitosti s touto značkou považoval za samozrejmosť, je nepochybne kvalita kávy, ktorú len pekne dopĺňajú skvelé koláče alebo slané snacky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
To, čo Erik označil ako skutočne unikátne, sú ich kávové miešané drinky. Podľa jeho slov by si mal skúsiť ich twist na espresso martini. Keď sa však rozhodneš pre alkohol, tak môžeš zvážiť aj víno od lokálnych pestovateľov Velkeer alebo čapované remeselné pivo Generál.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Kakaotéria Kakaw Co.
Po niekoľkých rokoch v práci pre korporát sa 34-ročná Martina Matejčíková rozhodla pre zmenu. Nápad na úplne prvú slovenskú kakaotériu vznikol ešte v období, keď žila a pracovala v Mexiku.
Rozbehnúť vlastný biznis postavený na kakaových bôboch sa rozhodla pre niekoľko vecí. Išlo o neprávosť kávového a kakaového sveta, o rozdeľovanie zisku a ťažký život farmárov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Je to koncept spájania sociálneho podnikania a predaja prémiového kakaa. Chceme širokej verejnosti sprostredkovať možnosť zaľúbenia sa do sveta odrodového kakaa tak, ako sme sa do neho zaľúbili asi my všetci. Či pre jeho senzorické vlastnosti, chuťové profily, no i úžasné zdravotné a stimulačné benefity, ktoré sú známe už od čias Mayov,“ prezradila Martina v našom článku.
V súčasnosti má otvorené dve prevádzky jej firmy. Prvá však zívala nedostatkom náhodných zákazníkov, pretože sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Rozhodla sa preto aj pre druhú prevádzku, ktorú otvorila len minulý mesiac v Starom Meste.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Všetky produkty vieš ochutnať na Jesenského ulici. Prináša zaujímavý koncept, kedy môžeš ochutnať v podstate celú cestu čokolády – od kakaového bôbu cez prášok až k samotnej čokoláde.
Za spomenutie určite stojí aj edukačný zámer podniku. Prevedú ťa tu galériou z plantáží, ukážu, ako vyzerá kakaový lusk, kakaové bôby vo frutálnom stave a predstavia ti celý proces spracovania kakaa, od kakaovníka až po čokoládu.
Temný Ost block
Ost block je kaviareň, ktorá svojím dizajnom a charakterom priniesla do Bratislavy podnik, kde zažiješ skutočnú oázu pokoja. Inšpiráciu našla jedna z trojice zakladateľov projektu Camilla na ostrove Lombok v Indonézii v jednej kaviarni. Toto nám prezradila Camilla v našom článku na webe.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Majitelia Ost blocku nad otvorením ďalšieho podniku rozmýšľali už dlhšie. Minulý rok nám prezradili, že sa máme na čo tešiť, ale budeme musieť ešte chvíľku počkať.
Dočkali sme sa teda a Camilla, Wolfagang a Wiliam otvorili začiatkom septembra ešte väčší a temnejší Ost block v priestoroch obchodného domu Prior na Kamennom námestí.
Prvý podnik má nádych ultimátnej oázy zenu a vďaka množstvu rastlín má až vibe džungle. Druhá prevádzka dostala prívlastok „temná“ z patričného dôvodu.
Má pôsobiť viac streetovo, tmavo, hravo a aj trošku na hrane. Napriek tomu, že to nebol zámer, tak sa všetci majitelia zhodli, že je z novej prevádzky cítiť vibe ako z Berlína.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Menu ostáva rovnaké, vibe sa zmenil. Najväčšia zmena prišla v priestoroch. Nový Ost block musí balansovať totiž chladnosť brutalistickej architektúry. Aj napriek tejto chladnosti treba usúdiť, že sa to trojici majiteľov podarilo vyladiť na výbornú.
Industriálny štýl s odhaleným stropom parádne dotvára atmosféru. O útulnosť sa tu stará veľké množstvo izbových rastlín, čo je vlastne ikonické aj pre prevádzku na Blumentálskej.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis