Budeš môcť jesť sladkosti, ktoré chceš a nepriberieš. Vedci z Harvardu našli spôsob, ako premeniť cukor na vlákninu

  • Vedci z prestížnych inštitúcií pracujú na prevratných technológiách, ktoré by mohli zmeniť náš vzťah k cukru
  • Budúcnosť zdravého maškrtenia môže byť bližšie, ako si myslíme
zmrzlina, palacinky
reprofoto: IG/glacebachir, 5pailles
  • Vedci z prestížnych inštitúcií pracujú na prevratných technológiách, ktoré by mohli zmeniť náš vzťah k cukru
  • Budúcnosť zdravého maškrtenia môže byť bližšie, ako si myslíme

Predstav si čokoládovú tyčinku plnú cukru, ktorá by ti neškodila. Znie to ako sen každého človeka, ktorý má rád sladké?

Vedci z Harvardovej univerzity však tvrdia, že takáto čokoláda by sa čoskoro mohla stať realitou. Ich prevratný výskum sa zameriava na to, ako urobiť cukor zdravším, namiesto jeho úplného odstránenia z potravín, informuje WSJ.

„Problém nie je cukor samotný,“ vysvetľuje Sam Inverso, riaditeľ pre rozvoj obchodných partnerstiev na Wyss Institute. „Problém je, že ho konzumujeme príliš veľa.“

Práve tento inštitút stojí za revolučným nápadom – vyvinúť enzým, ktorý by dokázal premeniť cukor na vlákninu priamo v našom tráviacom trakte.

Tento enzým, pôvodne využívaný rastlinami na tvorbu stoniek, je zabalený do miniatúrnych guľôčok z pektínu. Tie zabezpečia, že sa enzým aktivuje až v črevách, kde začne premieňať cukor na vlákninu. Cieľom vedcov je znížiť množstvo vstrebávaného cukru o 30 %, pričom potenciál je ešte vyšší.

Adama Sesay, vedúca inžinierka projektu, zdôrazňuje ďalší prínos: „Väčšina Američanov nemá vo svojej strave dostatok vlákniny. Náš enzým by mohol pomôcť riešiť aj tento problém.“

Táto technológia však nie je jedinou nádejou pre milovníkov sladkostí. Startup Biolumen zo San Francisca prišiel s produktom Monch Monch – nápojovým mixom obsahujúcim mikroskopické špongie, ktoré dokážu absorbovať cukor v žalúdku. Stačí lyžička tohto prášku bez chuti a zápachu pridaná do nápoja pred jedlom.

koláč
zdroj: freepik

Dr. Robert Lustig, spoluzakladateľ Biolumen, vysvetľuje: „Jeden gram Monch Monch dokáže zachytiť šesť gramov cukru.“

Produkt je už dostupný online ako výživový doplnok a firma rokuje s výrobcami potravín o jeho ďalšom využití.

Napriek sľubným výsledkom sa objavujú aj obavy. Niektorí sa pýtajú, či tieto produkty nespôsobia tráviace problémy. Lustig však tvrdí, že klinické štúdie nepreukázali žiadne vedľajšie účinky. Podobne aj harvardský tím konzultoval svoj produkt s gastroenterológom, aby zabezpečil jeho bezpečnosť.

Jerold Mande, profesor výživy na Harvarde, ktorý nie je súčasťou týchto výskumov, upozorňuje na potrebu lepšej regulácie:

„V USA nemáme dostatočný systém na zabezpečenie bezpečnosti mnohých takýchto produktov. Veľa z nich prichádza na trh ako výživové doplnky a sú prakticky neregulované.“

Potravinárske spoločnosti zatiaľ veria aj v iné riešenia. Napríklad startup Magic Spoon využíva alulózu, prírodný cukor nachádzajúci sa vo figách a hrozienkach. Toto sladidlo chutí ako cukor, dodáva potravinám objem a karamelové zafarbenie, ale telo ho nemetabolizuje.

Blommer Chocolate zase nedávno uviedla na trh radu čokolád so zníženým obsahom cukru využívajúcich Incredo – upravený cukor, ktorý chutí sladšie vďaka rýchlejšiemu rozpúšťaniu v slinách. To umožňuje výrobcom použiť až o 50 % menej cukru.

Nick Fereday, výkonný riaditeľ pre potravinárske a spotrebiteľské trendy v Rabobank, však pripomína jednoduchú pravdu: „V oblasti potravín máme tendenciu hľadať zložité riešenia, keď existuje jednoduché – jesť menej.“

Napriek tomu, že tieto nové technológie sľubujú revolúciu v našom vzťahu k cukru, stále zostáva mnoho otázok. Ako rýchlo sa dostanú na trh? Budú cenovo dostupné? A čo je najdôležitejšie – prijmú ich spotrebitelia?

Jedno je isté – snaha o zdravšiu alternatívu k cukru bez straty jeho chuti a vlastností je v plnom prúde. Či už budeme v budúcnosti jesť čokoládu s enzýmami, piť nápoje s mikro-špongiami, alebo sa jednoducho naučíme jesť menej sladkostí, zdá sa, že naša chuť na sladké bude mať zdravšiu budúcnosť.

Zdroje: Wyss Institute at Harvard University , WSJ

Najnovšie videá

Trendové videá