Burger a pizza ti môžu „uhnať“ vážne degeneratívne ochorenie, dvíhajú odborníci varovný prst

  • Alzheimerova choroba je najväčšou zdravotníckou krízou 21. storočia
  • Vedci zistili, že na ňu vplývajú aj stravovacie návyky
Fastfood
Freepik/stockking
  • Alzheimerova choroba je najväčšou zdravotníckou krízou 21. storočia
  • Vedci zistili, že na ňu vplývajú aj stravovacie návyky

Experti označujú Alzheimerovu chorobu za jednu z najväčších zdravotníckych kríz 21. storočia. „Zabúdacia“ choroba aj kognitívny úpadok sú totiž na vzostupe a ročne sa s nimi potýkajú milióny ľudí. Prevratná štúdia nedávno odhalila, že nástup Alzheimerovej choroby si môžeme spôsobiť aj „fast foodom“.

Podľa štatistík z roku 2018 len v Európe trpelo Alzheimerovou chorobou a inými formami demencie 9,7 milióna ľudí. Odborníci predpokladajú, že do roku 2030 sa počet pacientov zvýši až na 14 miliónov. „Alzheimer“ tiež predstavuje až 70 % všetkých prípadov demencie a neexistuje na ňu žiadny liek. 

Dnes už vedci dokážu zistiť, či budeš v budúcnosti trpieť touto chorobou 10-20 rokov dopredu. Pomáha im pri tom obyčajný krvný test a je teda možné, že včasná diagnostika umožní pokrok aj v liečbe kognitívneho úpadku u širokej populácie.

Faktom však ostáva, že v dnešnej dobe je najdôležitejšia prevencia. Potrebujeme preto zistiť, čo nástup Alzheimerovej choroby spôsobuje. 

„Alzheimera“ môžeš mať v génoch, no záleží aj na tvojom životom štýle

Pochopenie základných príčin Alzheimerovej choroby predstavuje významnú prekážku v úsilí o jej prevenciu a liečbu. Hoci „Alzheimera“ spôsobujú aj genetické predispozície, na priebeh tohto ochorenia vplývajú environmentálne faktory. 

Výskumníci z Bond University a Griffith University v Austrálii nedávno usporiadali prelomový výskum. Ich cieľom bolo objasniť potenciálne faktory životného štýlu súvisiace s Alzheimerovou chorobou. Skúmali stravovacie návyky 108 osôb s diagnostikovanou chorobou v porovnaní s 330 zdravými účastníkmi.

Výsledky odhalili súvislosť medzi Alzheimerovou chorobou a pravidelnou konzumáciou mäsitých a spracovaných potravín, ako sú hamburgery a pizza. Osoby s Alzheimerovou chorobou mali tiež tendenciu menej konzumovať ovocie a zeleninu. Mali aj nižšiu spotrebu červeného a bieleho vína.

Vedci na základe týchto zistení spájajú nástup demencie s ich stravovacími návykmi. Tahera Ahmed, bioštatistka z Bond University, zdôraznila význam výberu životného štýlu pri vzniku Alzheimerovej choroby a naznačila, že nezdravé návyky zavedené v skoršom veku môžu prispieť k vzniku ochorenia v strednom veku.

Štúdia síce zdôrazňuje potenciálny vplyv stravy na riziko Alzheimerovej choroby, ale vzhľadom na komplexnosť príslušných faktorov vrátane pohybových návykov, spánkového režimu, súvisiacich zdravotných stavov a genetických predispozícií, nedokáže definitívne určiť príčinnú súvislosť.

Okrem toho presné mechanizmy, ktoré spájajú stravovacie návyky s patológiou Alzheimerovej choroby, zostávajú nejasné.

dvaja starí ľudia
zdroj: Freepik

Stravovacie návyky ovplyvňujú zdravie tvojho mozgu

Napriek tomu tento výskum prispieva k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré poukazujú na to, že strava má vplyv na náchylnosť k Alzheimerovej chorobe. A to najmä v kontexte západných stravovacích návykov.

Okrem toho vedci konzumáciu ultra-spracovaných potravín spájajú s poklesom kognitívnych funkcií, pravdepodobne v dôsledku ich nízkeho nutričného obsahu a vysokého obsahu cukru, tuku a soli.

Pod pojmom „ultraspracované potraviny“ si môžeš predstaviť čokoládu, zmrzlinu, sladené nápoje, sladké pečivo, čipsy a údeniny. Tvojmu mozgu neprospievajú ani mrazené hranolky, balené polievky či hotdogy a kuracie nugetky.

Tahera Ahmed z Bond University opisuje širšie dôsledky stravovacích návykov na zdravie mozgu, funkciu ciev a obezitu, pričom zdôrazňuje vzájomnú prepojenosť týchto zdravotných problémov.

V Austrálii je týmto ochorením postihnutý až 1 z 10 osôb starších ako 65 rokov a podobné trendy sa pozorujú aj v iných rozvinutých krajinách. Práve identifikácia ovplyvniteľných rizikových faktorov by mohla viesť k zlepšeniu stratégií prevencie a liečby.

Bez ohľadu na vek je naďalej najdôležitejšie osvojiť si zdravší životný štýl. Ahmed vysvetľuje, že je dôležité podporovať informovanosť mladších generácií o výhodách konzumácie potravín bohatých na živiny. Odporúča doma pripravované jedlá, a zároveň menší príjem nezdravých alebo spracovaných potravín.

Výsledky výskumu boli uverejnené v časopise Journal of Alzheimer’s Disease a prispievajú k pokračujúcemu úsiliu o riešenie mnohostranných problémov, ktoré Alzheimerova choroba predstavuje.

Zdroje: Journal of Alzheimer, Redakcia Startitup, Alzheimer-europe.org, ScienceAlert

Najnovšie videá

Trendové videá