„Čarovné“ jedlá, ktoré zaženú zlú náladu. Fungujú ako elixír šťastia a sú úplne jednoduché
- Keď je človeku na nič, často siaha po sladkostiach, aby zajedol smútok
- Existuje však niekoľko chutných a zdravých jedál, ktoré vyčaria úsmev na tvári
- Keď je človeku na nič, často siaha po sladkostiach, aby zajedol smútok
- Existuje však niekoľko chutných a zdravých jedál, ktoré vyčaria úsmev na tvári
„Tučná“ ryba – ryby ako losos a tuniak dlhoplutvý sú bohaté na dva typy omega-3 mastných kyselín, ktoré sú spojené s nižšími úrovňami depresie. Dajú sa veľmi rýchlo pripraviť len tak na panvici a o pár minút už môžeš spokojne plniť organizmus dávkou veselosti.
Tmavá čokoláda – čokoláda je bohatá na množstvo látok zlepšujúcich náladu. Kľúčovú úlohu v nej zohráva kakao, ale aj cukor, ktorého je v horkej čokoláde minimum, funguje rovnako. Je totiž rýchlym zdrojom paliva pre mozog. Čokoláda navyše uvoľňuje kaskádu zlúčenín vyvolávajúcich dobrý pocit, ako je kofeín, teobromín a N-acyletanolamín – látka podobná kanabinoidom, ktoré sa spájajú s mentálnou pohodou, vysvetľuje Health Line.
Fermentované potraviny – okrem podpory čriev môžu mať fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta, jogurt alebo obľúbené kórejské kimči, tiež pozitívny vplyv na tvoju náladu. Tieto potraviny obsahujú probiotiká, ktoré podľa mnohých štúdií môžu zvýšiť hladiny serotonínu, teda hormónu šťastia.
Mimochodom, vďaka kombinácii bieleho jogurtu a kapusty si vieš za pár minút vyčariť odľahčenú verziu tradičného segedínu, vďaka čomu máš mega dávku pozitívnej energie priamo na tanieri.
Banány a oriešky – banány sú skvelým zdrojom prírodného cukru, vitamínu B6 a prebiotickej vlákniny, ktoré spolupracujú na udržaní hladiny cukru v krvi a stabilnej nálady. Oriešky, hlavne para orechy, zase obsahujú množstvo selénu, ktorý ovplyvňuje reguláciu hormónov v tele, a ak je ho v tele dostatok, smútok sa doň nemôže vkradnúť len tak ľahko.
Ovsené vločky – okrem toho, že sa dajú rýchlo a jednoducho pripraviť na milión spôsobov, ovos poskytuje vlákninu, ktorá dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi a vyvolať radosť. Majú tiež vysoký obsah železa, čo môže zlepšiť náladu u ľudí s anémiou.
Strukoviny – fazuľa, šošovica a iné strukoviny, ktoré telo pomaly vstrebáva, môžu znížiť túžbu po menej zdravých sacharidoch. To môže často viesť k výkyvom hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť náladovosť a podráždenosť . Navyše sú strukoviny tiež dobrým zdrojom tryptofánu, ktorý telo používa na tvorbu hormónu šťastia.
Keď sa necítiš najlepšie, vyskúšaj si dopriať niektoré z vyššie uvedených jedál, aby si svojmu organizmu poskytol chutnú a šťavnatú dávku pozitivity.