Ceny kávy dosiahli nové 47-ročné maximum a stále rastú. Za šialenými cenami stojí táto vec
- Cena kávy Arabica tento rok stúpla už o 75 %
- Ide o najvyššiu hodnotu od roku 1977
- Cena kávy Arabica tento rok stúpla už o 75 %
- Ide o najvyššiu hodnotu od roku 1977
Toto kávičkárov nepoteší. Cena kávy Arabica pokračuje v raste a v piatok prekonala hranicu 3,25 USD (3,04 eura) za libru (453,6 gramu), čím dosiahla najvyššiu hodnotu za posledných 47 rokov, od roku 1977.
Podobne aj lacnejšia káva Robusta sa v piatok vyšplhala na rekordnú úroveň takmer 5 700 USD (5 400 eur) za tonu, čo je tiež najvyššia cena za rovnaké obdobie. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.
Za týmto rastom stojí pretrvávajúce sucho v Brazílii, ktorá je najväčším producentom kávy na svete. Sucho spôsobuje očakávaný ďalší pokles dodávok na svetové trhy, kde už ponuka nedokáže pokryť vysoký dopyt.
Situáciu navyše zhoršuje správanie niektorých brazílskych farmárov, ktorí podľa obchodníkov odkladajú predaj tohtoročnej úrody v očakávaní ešte vyšších cien. Tento krok ešte viac obmedzuje dostupnosť kávy na trhu a spôsobuje obchodníkom značné finančné straty. Tí uviedli, že farmári im zatiaľ nedodali prisľúbených 900 000 60-kilogramových vriec kávy.
Cena kávy Arabica tento rok stúpla už o 75 %, čím sa zaradila medzi najrýchlejšie zdražujúce komodity, spolu s kakaom. Ceny kakaa pritom od začiatku roka vzrástli na viac než dvojnásobok.
Rôzne druhy kávy majú špecifické priaznivé účinky
Podľa štatistík sa na svete denne vypijú takmer dve miliardy šálok kávy. Ako sme písali v tomto článku, medzi pozitívne účinky kávy patrí napríklad lepšia schopnosť tela spracovávať glukózu a cukor, zníženie rizika srdcového zlyhania, podpora zdravia pečene či dokonca predĺženie života. Výhody pitia kávy však do značnej miery závisia od spôsobu jej prípravy, uvádza denník Telegraph.
Hoci instantná káva nie je medzi milovníkmi kávy práve najobľúbenejšia, zvyčajne obsahuje viac antioxidantov než mletá káva. „Tie chránia pred poškodením buniek,“ vysvetľuje doktor Pál Maurovich-Horvat zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti.
Instantná káva obsahuje melanoidy, ktoré podporujú pestrosť črevných baktérií a prispievajú k zdravému fungovaniu tráviaceho systému.
„Ale obvykle obsahuje viac kofeínu a dvakrát toľko akrylamidu ako mletá káva, čo môže mať škodlivé vedľajšie účinky,“ vysvetľuje pre denník lekár.
Podľa medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) je akrylamid „pravdepodobný karcinogén“. Hoci existujú presvedčivé, no stále nejednoznačné dôkazy o tom, že akrylamid môže prispievať k vzniku rakoviny u ľudí, riziko by nastalo až pri vypití minimálne desiatich šálok instantnej kávy denne.
Filtrovaná káva
Filtrovaná káva, pripravovaná prelievaním horúcej vody cez filtračný papier alebo sitko, sa vyrába z pražených mletých kávových zŕn. Táto metóda môže byť najvhodnejšou voľbou pre tých, ktorí sa zameriavajú na podporu zdravia srdca.
Nórski výskumníci, ktorí analyzovali kávové návyky 500 000 ľudí počas 20 rokov, zistili, že u tých, ktorí pravidelne pili filtrovanú kávu, bola nižšia miera arteriálnych ochorení a úmrtnosti. Na dosiahnutie týchto pozitívnych účinkov sa odporúča denne vypiť jednu až štyri šálky filtrovanej kávy.
Hoci štúdia priamo nepreukázala, že filtrovaná káva je zdravšia ako nefiltrovaná, vedci upozorňujú, že nefiltrovaná káva obsahuje až 30-krát viac diterpénov. Tieto zlúčeniny môžu zvyšovať hladinu cholesterolu a tým aj riziko vážnych srdcových ochorení.
Ak patríš medzi milovníkov espressa, máme dobrú správu. Výskumy naznačujú, že espresso a kávy na jeho báze môžu byť prospešné pre zdravie mozgu. Vedci z Veronskej univerzity vo svojej štúdii zistili, že pitie espressa pomáha brániť hromadeniu toxického proteínu tau, ktorý je spájaný s nástupom Alzheimerovej choroby.
Zdroje: TASR, Archív Startitup, Telegraph, Pubmed