Ceny potravín vystrelili o 1,7 %. Analytici prezradili, čo najviac zaťaží naše peňaženky

  • Ceny potravín na Slovensku v októbri nečakane vzrástli o 1,7 %
  • Najviac zdraželi oleje, tuky a zelenina
  • Analytici varujú pred ďalším rastom cien
žena, obchod, peniaze, muž
Ilustračný obrázok Archív Canva
  • Ceny potravín na Slovensku v októbri nečakane vzrástli o 1,7 %
  • Najviac zdraželi oleje, tuky a zelenina
  • Analytici varujú pred ďalším rastom cien

Októbrové ceny potravín na Slovensku zaznamenali v porovnaní so septembrom nečakaný skok. Ich cenovky sa zdvihli až o 1,7 %, informujú o tom analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) na webe

Tento trend sa však nevyskytuje len na Slovensku. Ceny potravín raketovo rastú aj v ostatných krajinách eurozóny. 

Najdrahšie sú oleje a tuky

Podobný vývoj cien pozorujeme v celej eurozóne, pričom európsky trh s poľnohospodárskymi komoditami vykazuje od augusta výrazný cenový nárast. Detailná analýza údajov z eKasy odhalila, že najvýraznejšie zdraženie postihlo najmä kategóriu olejov a tukov, pričom najviac sme si priplatili za maslo a rastlinné oleje. Väčší cenový nárast zaznamenala aj zelenina a vajcia.

Znepokojujúce však je, že toto zdražovanie sa netýka len vybraných položiek. Viac ako 80 % všetkých kategórií potravín zaznamenalo nárast presahujúci 1 %, pričom u 60 % kategórií prekročil nárast hranicu až 2 %. Jedinou potešujúcou výnimkou zostáva mäsový sortiment. Konkrétne, ceny kuracieho a bravčového mäsa zaznamenali mierny pokles.

Ceny v obchodoch ovplyvňujú ceny na trhoch

Situácia na komoditných trhoch ostáva napätá. Potravinový index FAO totiž dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 18 mesiacov. K tomuto nárastu významne prispelo zdraženie olejov, ktorých ceny v priemere vzrástli o 7,3 % za jediný mesiac.

Za dramatickým nárastom cien olejov stojí najmä slabá tohtoročná úroda slnečnice, za ktorú môžu prevažne klimatické extrémy. Vlny horúčav a sucho významne zasiahli hlavných producentov, ako je Ukrajina a Rumunsko. Ukrajinská produkcia klesla o 8,8 %, pričom výnos na hektár sa znížil až o 12 %. Nepriaznivé počasie neovplyvnilo len kvantitu, ale aj kvalitu úrody. To sa prejavilo v nižšom obsahu oleja v pestovaných plodinách.

Komoditné trhy zaznamenali aj mierny nárast cien pšenice. A zatiaľ čo cena začiatkom tohto mesiaca na celosvetovom trhu mierne klesla, pravdou je, že v októbri dosiahla historické maximum. Spotrebitelia na Slovensku už teraz tvrdia, že trend zdražovania bude pokračovať aj v nasledujúcom roku.

Táto situácia vyvoláva oprávnené obavy o vývoj spotrebiteľských cien v najbližšom období, keďže zmeny na komoditných trhoch sa zvyčajne premietajú do maloobchodných cien s určitým časovým odstupom.  

Analytici preto odporúčajú spotrebiteľom pripraviť sa na možné ďalšie zvyšovanie cien v nasledujúcich mesiacoch. Je nutné však dodať, že analýzu cien v najväčších obchodných reťazcoch podľa eKasy si nemožno zamieňať s oficiálnou štatistikou ŠÚ SR.

Slováci jedia nekvalitne

Informácie analytikov z Inštitútu finančnej politiky nie sú vôbec potešujúce ani z pohľadu nedávneho prieskumu. Nedávno sme ťa informovali, že najnovší prieskum Food Barometer odhalil znepokojujúci trend v stravovacích návykoch Slovákov.

Až 31 % obyvateľov priznáva, že kvôli inflácii musí znižovať svoje výdavky na stravu, informuje TASR. Hoci ide o zlepšenie oproti predchádzajúcim rokom (42 % v roku 2022 a 54 % v roku 2020), odborníci varujú pred možným zhoršením situácie. Ďalej prieskum odhalil, že až 64,2 % Slovákov sa snaží šetriť primárne v iných oblastiach než na jedle. Len 6 % opýtaných považuje kvalitu stravy za menej dôležitú.

„Aktuálne dáta môžu pôsobiť optimisticky, no existuje reálne riziko, že tento pozitívny trend sa čoskoro zastaví. Najmä po plánovanom zvýšení DPH na všetko okrem základných potravín môžeme očakávať, že ľudia budú opäť nútení výraznejšie šetriť na kvalite stravy,“ upozorňuje Lívia Bachratá, PR riaditeľka spoločnosti Edenred, ktorá prieskum realizovala na vzorke 1 425 respondentov.

Čo sa týka výdavkov na potraviny, takmer 30 % respondentov uvádza, že na jedlo míňa 20 až 30 % svojho mesačného rozpočtu. Štvrtina opýtaných vynakladá na potraviny až 40 % príjmov a každý piaty Slovák dokonca viac. Aj tento prieskum potvrdil, že Slováci majú znepokojujúce očakávania do budúcnosti.

Čítajte viac z kategórie: Ekonomika

Zdroje: IFP, SIU, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá