„Ceny som pre infláciu nezvyšoval, radšej som ukrojil z marže,“ tvrdí majiteľ populárneho raňajkového bistra

  • Môžeš sem prísť na raňajky, dobrý biznis obed či na pár hodín si tu popracovať
  • Kubi's the nook je podnik, ktorým si Peter plní svoj sen
reprofoto: Instagram/suvada_visual_adventure, Kubi's the nook
  • Môžeš sem prísť na raňajky, dobrý biznis obed či na pár hodín si tu popracovať
  • Kubi's the nook je podnik, ktorým si Peter plní svoj sen

Peter Cmar je štyridsiatnik, ktorý však sám o sebe tvrdí, že mysľou má stále 21 rokov. V minulosti uvažoval o trvalom odchode zo Slovenska, pričom ho vždy lákal opačný koniec sveta, a teda Austrália.

Ako skúsený podnikateľ však konštatuje, že „nikde nepadajú pečene holuby“ a všade sa treba obracať a makať. Zotrval preto v rodnej krajine a rozbehol nový biznis v lukratívnej bratislavskej štvrti. Priamo v Twin City Tower si spolu s tímom otvoril podnik s názvom Kubi’s the nook.

Peter sa v oblasti gastronómie pohybuje už od vysokej školy. Pri podnikaní v tomto odvetví je podľa neho veľmi dôležité sa najskôr na všetko poriadne pripraviť. Ak je človek v tomto smere nováčik a do biznisových vôd ešte len vstupuje, odporúča si najskôr ponechať aj pôvodné zamestnanie. Podnikanie odporúča mať zo začiatku len ako koníček, ktorý sa môže premeniť na stabilný job, keď začne zarábať v dostatočnej výške.

Hovorí, že najnáročnejšie na jeho podnikaní je dodržiavanie legislatívy, odvodové zaťaženie, no aj ľudia žijúci vo virtuálnej bubline.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KUBI’S the nook (@kubis_the_nook)

K otvoreniu vlastného podniku ho viedol sen mať niečo vlastné a byť na to hrdý. Kubi’s the nook je vlastne bistro s dobrými raňajkami, no zároveň ide o eventový priestor, kde si pokojne môžeš zobrať notebook a pracovať.

Peter vysvetľuje, že do tohto projektu vložil množstvo úspor, no financie si musel aj požičať. Aktuálne očakáva, že sa mu vrátia za približne jeden rok. Zároveň musí brať ohľad na značné zdražovanie cien.

Kubi’s the nook

„Keďže som v gastre, ceny niektorých vstupov išli skoro dvojnásobne hore a je to o to ťažšie uletieť si pri varení, keďže ceny denného menu som vôbec nezmenil za posledných 15 mesiacov. Aj pre mňa je hranica na menu s obsluhou tak akurát. Viac sa venujem práci s cenami a opatrnejšie aj presnejšie objednávam tovar.“

Hovorí, že ceny zatiaľ ani nenavyšoval a radšej si ukrojil z jeho marže.

„Zatiaľ to dávame a ani našim zákazníkom nerastú platy tak, ako by chceli, a verím, že spokojný zákazník si to váži a oplatí nám to, keď ceny pôjdu jedného dňa dole.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KUBI’S the nook (@kubis_the_nook)

Tvrdí, že ak by do tohto celého išiel ešte raz, zrejme by si zaobstaral väčšiu finančnú rezervu, pretože pomoci od vlády sa nedočkal a chcel by od nej už len výmenu. Taktiež verí, že téma pandémie už nadobro skončila.

„Prežil som ju, som rád, že som s rodinou neprišiel o strechu nad hlavou a ako rodina držíme spolu.“

Aktuálne ho v rámci chodu bistra čím ďalej tým viac prekvapujú ľudia. „Je naozaj ťažké nájsť ľudí pre túto profesiu, toto je asi naj problém v mojom biznise.“

Peter sa vyjadril aj na margo rozvozových platforiem. „Je to zderstvo, akonáhle sa otvorili dvere pre hostí, všetky platformy som zrušil, 30 % pre platformu z predajnej ceny? Rozumiem, ale nie som ochotný to akceptovať. Bral som to ako strašne drahú reklamu, 40 % surovina, 10 % obalový materiál, 30 % poplatok spoločnosti, ostane vám 20 % a z tých treba zaplatiť: priestor, personál, daň, jednoducho spočítané, vám nezostane nič. Ale iná možnosť v lockdowne nebola.“

„Mne osobne je príjemnejšie stretnúť sa v podniku ako sedieť doma a objednať si jedlo domov. Ľudia už ani nevedia sedieť v podniku. Ako rodina ideme raz za 2 mesiace na pizzu a môj syn mi povie: oci, aha, oni si navzájom asi posielajú správy, keď sedia za jedným stolom obaja pozerajú na telefón a nie na seba.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr.art Jakub Šuvada (@suvada_visual_adventure)

Ak sem prídeš na raňajky, vybrať si môžeš z pomerne širokej ponuky. Pošírované vajíčko Benedikt dostaneš za 6,50 €. Praženica syrová, zeleninová či slaninová stojí 5,90 €, chlieb vo vajci 5,90 €, Spišské párky 4,90 €, domáca granola 5,90 € a french toast je za 6,50 €.

Skúsiť môžeš aj mäsiarsky burger za 9,90 €, hovädzí reuben sendvič za 8,90 € alebo slaninovo avokádový sendvič tiež za 8,90 €.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá