Českí vedci chcú vylepšiť obľúbenú potravinu hmyzím práškom. Na špecifickú chuť si spotrebiteľ bude musieť zvyknúť

  • Vedci v Česku experimentujú s pridávaním hmyzieho prášku do mäsových výrobkov
  • Praktika má byť veľmi výhodná
  • Najlepšie výsledky dosahuje saláma
hmyz v jedle
Ilustračná fotografia Archív Canva, Unsplash/analuisa gamboa
  • Vedci v Česku experimentujú s pridávaním hmyzieho prášku do mäsových výrobkov
  • Praktika má byť veľmi výhodná
  • Najlepšie výsledky dosahuje saláma

Vedecký tím z Mendelovej univerzity v Brne experimentuje s pridávaním hmyzieho prášku do mäsových výrobkov. Tento inovatívny prístup môže podľa tímu zlepšiť výživové hodnoty potravín, pričom chov hmyzu je ekologicky udržateľnejší v porovnaní s tradičným chovom hospodárskych zvierat. O výskume informuje portál tn.cz.

Niektoré druhy hmyzu sú už v potravinárstve povolené aj dnes a ich využitie naberá na popularite. Vedecký projekt z Česka sa zameral na pridávanie hmyzieho prášku do mäkkých salám a klobás.

Prvé výsledky naznačujú, že táto netradičná surovina môže vylepšiť nutričný profil výrobkov. Výrobky z hmyzu totiž často oplývajú omnoho lepšími nutričnými hodnotami než tie bežné. Napríklad prášok z cvrčkov obsahuje až 60 % bielkovín v sušine, čo je výrazne viac ako obsah bielkovín v čerstvom mäse.

Tento vysoký obsah bielkovín spolu s dobrou stráviteľnosťou robí z hmyzieho prášku používanú prísadu. Chov hmyzu je tiež považovaný za veľmi ekologický. Potrebuje totiž menej krmiva a vody a produkuje menej oxidu uhličitého v porovnaní s tradičnými hospodárskymi zvieratami.

Pri experimentoch vedci zistili, že najlepšie výsledky dosahuje pridanie hmyzieho prášku do mäkkých salám, kde sa prášok rovnomerne rozptýli a vytvorí homogénnu štruktúru.

Aby bol výrobok pre človeka senzoricky prijateľný, prídavok hmyzieho prášku by nemal presiahnuť 10 %. Prášok z cvrčka má totiž špecifickú chuť a vôňu, na ktoré si spotrebitelia budú musieť zvyknúť.

Na trhu sú už legálne dostupné niektoré druhy hmyzu na konzumáciu, ako napríklad cvrček domáci, saranča sťahovavá a potemník múčny. Spotrebitelia musia byť o prítomnosti hmyzu v potravinách vždy informovaní prostredníctvom označenia na obale výrobku.

Prísna kontrola, bežná prax

V Európskej únii bol poprvýkrát hmyz povolený na konzumáciu v roku 2021, informuje webová stránka Európskej komisie. Schválenie nasledovalo po prísnom vedeckom posúdení Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý potvrdil bezpečnosť prvého druhu hmyzu – múčnych červov.

Na základe toho Komisia so súhlasom členských štátov povolila uvedenie tohto produktu na trh EÚ, pričom právny akt bol prijatý 1. júna 2021. Hmyz ako potravina nie je vo svete ničím novým a je bežnou súčasťou stravy v mnohých krajinách. Či spotrebitelia v EÚ prijmú túto novinku, záleží na ich rozhodnutí.

Nové potraviny sa povoľujú len vtedy, ak nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie. Všetky nové povolené potraviny musia byť riadne označené, čo zahŕňa aj označenie alergénov. Medzi povinné označenia patrí aj informácia o prítomnosti hmyzu.

cvrček
zdroj: Unsplash/Nikhil Mitra

Hmyz predstavuje významnú príležitosť pre udržateľný potravinový systém. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) hmyz môže pomôcť riešiť rastúce náklady na živočíšne bielkoviny, potravinovú neistotu, environmentálne tlaky, populačný rast a rastúci dopyt po bielkovinách.

Ako potvrdili aj českí vedci, hmyz má vysoký obsah bielkovín a výživných látok a jeho chov má menej než 1 % uhlíkovej stopy v porovnaní s tradičnými hospodárskymi zvieratami.

V súčasnosti sa v potravinárskom priemysle používa viac ako 1 900 druhov hmyzu. Komisia už dostala viaceré žiadosti o povolenie ďalších druhov hmyzu podľa nariadenia o nových potravinách. EFSA vykonáva hodnotenie bezpečnosti pre každú z týchto žiadostí a po kladnom stanovisku Komisia pristúpi k povoľovaciemu procesu.

Zdroje: tn.cz, Európska komisia

Najnovšie videá

Trendové videá