Chocomaze – Ručne vyrábaná slovenská čokoláda, ktorej príchuť si môžeš navrhnúť sám
- Slovenská čokoláda nekončí za dverami supermarketov.
- Slovenská čokoláda nekončí za dverami supermarketov.
Katalin Papp Varghová založila Chocomaze sama pred vyše tromi rokmi. K čokoláde sa dostala zaujímavou cestou – cez politiku. Vďaka svojmu štúdiu medzinárodných vzťahov a snahe pracovať v politike sa totiž dostala do Bruselu.
V Belgicku si neprekvapivo zamilovala kvalitnú čokoládu. Rozhodla sa pokračovať štúdiom marketingovej komunikácie a nakoniec robila projekt pre jednu tamojšiu malú čokoládovňu. Keď sa potom po návrate domov rozhodla skúsiť podnikanie, čokoláda bola očividným rozhodnutím.
foto: chocomaze.sk
Rozhodla sa na Slovensku preraziť s kvalitnou, ručne vyrábanou čokoládou. A aby sa odlíšila od konkurencie (ktorú na Slovensku našťastie má), pridala medzi svoje produkty možnosť navrhnúť si z dostupných ingrediencií vlastnú príchuť.
„V prvom rade mi osobne chýbala kreativita v mojej práci, preto som sa rozhodla podnikať. A keď som sa už rozhodla pre čokoládu, chcela som, aby si každý mohol prežiť len trošku kúzlo výroby čokolády, aby si mohol vybrať ingrediencie sám. Aj ja som mala rada ako malá študentskú pečať, ale želatínu by som z toho veľmi rada vynechala. Najprv som rozmýšľala o výrobe praliniek, ale kvôli legislatívnym prekážkam som radšej zostala pri tabuľkovej výrobe a z toho som chcela vytiahnuť to maximum,“ povedala v rozhovore pre StartItUp zakladateľka Katalin Papp Varghová.
V Chocomaze Návrhárovi si môžeš vybrať zo štyroch základov – od bielej, cez mliečnu a horkú až po čiernu s 80,1% obsahom kakaa. Na ne si potom môžeš nakombinovať rôzne posýpky ako sušené ovocie, lieskovce, korenie, alebo dokonca aj mak, haribo cukríky, či soľ.
foto: FB/CHOCOMAZE
Čokoládu vyrábajú z vysoko kvalitných surovín a dávajú si záležať, aby zákazník dostal presne to, čo si vymyslel. Okrem kvalitnej čokolády im záleží aj na kvalitnej prezentácii produktov.
„Chcela som už od začiatku, aby sme nerobili len chutné čokolády, ale ukázali, že aj na Slovensku sa dajú robiť nadštandardné produkty, ktoré sa vedia umiestniť aj na zahraničnom trhu. A k tomu je potrebný nielen dobrý produkt, ale aj dobrý dizajn. Nás dizajn prešiel cez viaceré zmeny počas uplynulých rokov, našli sme nášho „dvorného dizajnéra“, ktorým je Róbert Szabó. Každý máme svoj vlastný nápad, on niekedy extrémnejšie, ale vždy si nájdeme kompromis, ktorý bude v prospech čokolády a značky.“
foto: chocomaze.sk
O kvalite čokolád svedčia aj ocenenia, ktoré za tri roky stihli nazbierať. Medzi najprestížnejšie patrí gastronomický „Oscar“ Great Taste 2015 za čokoládu Pinot Noir a bronzová International Chocolate Award za čokoládu Salty’N Sweet.
Chocomaze je dôkazom, že na Slovensku je po kvalite a inovatívnom prístupe dopyt aj pri tak tradičnom produkte, akým je čokoláda. A aj keď je o niečo drahšia ako klasika zo supermarketu, aspoň raz za čas sa určite oplatí.
foto: chocomaze.sk
foto: chocomaze.sk
zdroj titulnej fotografie: archív KPV / FB/CHOCOMAZE