Chutná superpotravina má minimum kalórií a maximum vitamínov. Ak užívaš lieky, nesmieš ju jesť
- Svojím zložením si určite zaslúži náš väčší záujem
- Toto ovocie posilňuje telo, znižuje cholesterol, alebo dokonca zregeneruje poškodené vlasy
- Svojím zložením si určite zaslúži náš väčší záujem
- Toto ovocie posilňuje telo, znižuje cholesterol, alebo dokonca zregeneruje poškodené vlasy
Svieže a horkasté ovocie, ktoré nejeme tak často ako mandarínky alebo pomaranče, si zaslúži viac našej pozornosti kvôli svojmu bohatému zloženiu. Obsahuje veľa bioflavonoidov, vitamínov a minerálov, ktoré prirodzene podporujú našu imunitu, posilňujú telo, znižujú cholesterol a dokonca pomáhajú regenerovať poškodené vlasy.
Známe ovocie s typickou horkou chuťou má naozaj skvelé účinky. Vie však aj ovplyvniť účinok niektorých liekov.
Jeho pravý pôvod sa zistil až neskôr
Grapefruit sa prvý raz objavil na ostrove Barbados v Karibiku. V roku 1823 ho previezli na Floridu v Amerike. Pôvodne ho pestovali ako dekoratívnu rastlinu. Ako ovocie sa grapefruit stal známym v 19. storočí.
Ako informuje portál fitstyl.sk, botanici ho odlíšili od pomela v 30. rokoch 19. storočia a dostal meno Citrus paradisi. Jeho pravý pôvod zistili až v 40. rokoch 20. storočia.
Grapefruit, známy aj ako grep, je ovocie citrónovníka rajského, ktoré dorastá do výšky 5 až 6 metrov, výnimočne do 13 až 15 metrov. Má tmavozelené listy dlhé až 150 mm, ktoré neopadávajú. Kvety sú veľké, majú okolo 5 cm a pozostávajú z piatich okvetných lístkov. Plod má žltú až oranžovú šupku a vnútorná dužina sa delí na oddiely rôznych farieb – od bielej po žltú, ružovú a červenú.
Grapefruitový strom môže vyprodukovať až 700 kusov ovocia ročne. Jeho názov odkazuje na zhluky ovocia, ktoré pripomínajú hrozno. Dnes sa grapefruit pestuje v Brazílii, Izraeli, Texase, Kalifornii, na Floride, v Turecku a v Španielsku.
Bohatý na vitamíny a minerály
Grapefruit je bohatý na vitamín C, ktorý je dôležitý na posilnenie imunity, najmä v tomto období. Okrem toho obsahuje aj ďalšie dôležité vitamíny ako A, B1, B2, B5, B6, B9, D a E.
V jeho zložení nájdeme aj kyselinu glukarovú, polyfenol naringín, monoterpén limonén, bioflavonoidy a veľké množstvo lykopénu v ružových a červených grapefruitoch.
Medzi minerály v grapefruite patria mangán, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík a horčík. Tento ovocný plod je tiež dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a vody.
Zdravotné výhody horkastého ovocia
Pravidelná konzumácia grapefruitu prospieva imunitnému systému, hlavne kvôli vysokému obsahu vitamínu C. Tento vitamín má antioxidačné účinky a podporuje rýchlejšiu regeneráciu tela po chorobe. Okrem toho obsahuje ďalšie vitamíny a minerály, ako sú vitamín A, D, vitamíny skupiny B, zinok, meď a železo, ktoré pomáhajú imunitnému systému fungovať lepšie.
Grapefruit tiež podporuje zdravie pokožky, ktorá slúži ako ochranná bariéra proti infekciám. Ak máme slabú imunitu, môžeme mať problémy s oparmi alebo aftami v ústach. V týchto prípadoch je grapefruit veľmi užitočný, a dokonca pomáha aj pri popraskaných perách.
Grapefruit obsahuje dosť rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Jeho šupka a biele tkanivo obsahujú pektín, čo je druh rozpustnej vlákniny. Pektín pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a tiež krvný tlak.
Tento ovocný plod má vysoký obsah draslíka, ktorý prispieva k zdraviu srdca. Nerozpustná vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo predlžuje trávenie. Vďaka tomu môže konzumácia vlákniny pomáhať prijímať menej kalórií počas dňa.